Pitkä vääntö saatiin viimein maaliin – kunta-alan sopimus tuo hoitajille samat palkankorotukset kuin muillekin

Ratkaisun myötä kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat niin kutsutun yleisen linjan mukaisesti. 

– Nyt on sellainen miinanraivaustyö tehty, nyt on sote-sopimus, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo Ylelle. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kunta-alan sopimusneuvotteluihin saatiin tänään pitkään odotettu ratkaisu, kun järjestöt hyväksyivät eilen syntyneen neuvottelutuloksen.

Ratkaisun myötä niin kutsutut kiky-tunnit poistuvat ja työntekijöiden palkat nousevat liittokierroksen yleisen linjan mukaisesti. Kustannusvaikutus on reilu kolme prosenttia 23 kuukauden sopimuskaudella, laskee Kuntatyönantajat (KT).

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on tyytyväinen, että neuvottelurupeama saatiin päätökseen.

– Kunnat elävät hyvin vaikeassa tilanteessa ja koronaa hoidetaan etulinjassa kunnissa. Pidän tätä (sopua) tärkeänä, jotta saadaan työrauha aikaan sekä vakautta ja ennustettavuutta kuntiin ja kuntatyöpaikoille, Jalonen sanoo Ylelle.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala teki ratkaisuehdotuksen alalle jo ennen vappua. Tuo ehdotus kuitenkin kaatui hoitajaliittojen eli Tehyn sekä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin vastustukseen.

Tänään SuPerin hallitus sekä Tehyn valtuusto näyttivät tulokselle ensimmäisinä vihreää valoa.

Mikä muuttui?

– Kaksi asiaa: (sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille solmittava uusi) sote-sopimus tulee tällä kaudella voimaan. Toinen asia: kiky-tunnit eivät jääneet hoitajien maksettavaksi. Jokaisessa sopimuksessa kikyistä on jotain maksettu, mutta nyt se ei jäänyt hoitajille, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola Ylelle.

Korotukset yleisen linjan mukaan

Kunta-alan sopimusten yleiskorotus on 1.8.2020 1,22 prosenttia ja 1.4.2021 prosentin. Lisäksi ensi vuonna 1.4.2021 maksetaan paikallinen järjestelyvaraerä, jonka suuruus on 0,8 prosenttia. Sopimuskausi alkaa huhtikuun 2020 alusta.

Piekkalan esityksessä paikallinen järjestelyvaraerä olisi ollut hieman suurempi ja vuoden 2021 yleiskorotus vastaavasti hieman pienempi.

Myös niin kutsutut kiky-tunnit poistuvat elokuun lopusta, kun Piekkalan esityksessä ne olisivat poistuneet lokakuussa. Yövuorot pitenevät 11 tuntiin jaksotyöajassa, mutta sen sijaan neljän viikon työaikajaksojen käyttämistä ei täysin vapautettu.

Neljän viikon työaikajaksot ovat olleet erityisesti hoitajaliitoille kova pala.

Neuvottelutuloksessa neljän viikon työaikajaksoja voidaan käyttää vain silloin, kun se on ”toiminnan kannalta tarpeen”. Lisäksi ”kun työaikajaksoon sisältyy enemmän kuin yksi arkipyhä, jaksotyössä voidaan käyttää tilapäisesti yhtä neljän viikon työaikajaksoa”.

– Sopimus on kautta linjan parempi kuin valtakunnansovittelijan tekemä ratkaisuesitys. Nyt eivät hoitajat maksaneet kikyn poistoa julkiselta sektorilta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo Ylelle.

Palkkatasa-arvoa aletaan selvittää työryhmässä

Hoitajien tavoitteena oli alun alkaen vientialoja korkeammat palkankorotukset, joihin he tähtäsivät tavoitteella palkkatasa-arvo-ohjelmasta.

Korkeammat korotukset eivät toteudu ainakaan vielä tällä sopimuskaudella. Palkkatasa-arvoa aletaan selvittää nyt työryhmässä, jonka määräaika on helmikuun 2022 loppuun.

Tehy ja SuPer tiedottavat, että palkkatasa-arvon edistämistyö aloitetaan nyt työryhmässä.

Millariikka Rytkönen myöntää, että Tehy olisi toivonut enemmän.

– Myönnän, se on tappio. Näitä neuvotteluja sotki korona. Tilanne tuli täysin yllättäen, ja koronan myötä palkkatasa-arvo ei edennyt siten kuten meillä oli tavoitteena, hän sanoo.

Myös hoitajien toivoma koronalisä jäi uuden työehtosopimuksen ulkopuolelle, koska kunnilla ei ole rahaa maksaa sitä. Tehy ja SuPer vetoavat nyt hallitukseen rahoituksen puolesta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine odottaa, että työ matalien palkkojen korottamiseksi alkaisi välittömästi.

– Siihen olemme pettyneitä, että tästä neuvottelutuloksesta puuttuu koronalisä. Olisi ollut kohtuullista, että poikkeusolojen lisää olisi maksettu kaikille, Niemi-Laine sanoo JHL:n tiedotteessa.

Piekkalan kaatuneessa esityksessä oli tarjolla koronakorvaus, mutta järjestöt pitivät sitä liian pienenä. Ehdotettu koronakorvaus olisi voitu maksaa vain erikoissairaanhoidossa ja vain työantajan määrittelemille henkilöille, myös esimerkiksi lääkäreille.

Neuvottelut käytiin koronakriisin keskellä

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki kertoo, että koronakriisin keskellä käydyt nevottelut olivat kaikkea muuta kuin helpot.

– Neuvottelutulos on kriisit huomioiden vähintäänkin hyvä, kun otetaan huomioon koronatilanne, joka on ravistellut koko suomalaista yhteiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla, Pihlajamäki sanoo Jytyn tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Akavalaisia liittoja edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO puolestaan iloitsee muun muassa palkkaohjelman etenemistä.

Ohjelman tavoitteena on selvittää syitä yksityisen ja kuntasektorin väliseen palkkaeroon ja keinoja sen korjaamiseen.

– Olemme kovasti ajaneet palkkaohjelma-ajattelua. Ja tietysti iloista on myös varhaiskasvattajien siirto opettajasopimukseen, sekin hieman aikaistui, sanoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja JUKO:n puheenjohtaja Olli Luukkainen Ylelle.

Varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja esimiesten työehtosopimusten siirto kunnan yleisestä sopimuksesta opetusalan OVTES-sopimukseen toteutuu syyskuussa 2021.

Sote-sopimus ollut hoitajaliittojen tavoite

Hoitajaliitot painottivat iltapäivällä lähettämässään tiedotteessa, että ”hylättyyn esitykseen verrattuna kuntasektorille syntyy nyt aidosti kokonaan uusi sopimusala ilman lisäehtoja esimerkiksi maakuntahallinnon toteutumisesta”.

– Nyt on sellainen miinanraivaustyö tehty, nyt on sote-sopimus, Tehyn Millariikka Rytkönen sanoo Ylelle.

Oma sote-sopimus on ollut hoitajaliitoille tärkeä tavoite. Piekkalan ehdotuksessa sopimus olisi tullut voimaan vuonna 2022. Nyt hyväksytyssä neuvottelutuloksessa sopimus tulee voimaan jo syyskuussa 2021.

Uusi sote-sopimus koostuu allekirjoituspöytäkirjasta, palkkaus- ja työaikaluvuista, luvusta muut määräykset sekä palkkahinnoitteluliitteistä.

Uusien määräysten tulee olla sovittuna 31.8.2021 mennessä. Mikäli osapuolet eivät saa sovittua uusia määräyksiä, noudatetaan nykyisen KVTES-sopimuksen ehtoja.

Sote-sopimuksen piirin kuuluvan henkilöstön palvelussuhteen ehtoina noudatetaan kuitenkin KVTES-sopimuksen ehtoja 31.12.2022 saakka, ellei osapuolet ole sopineet asiasta muuta.

Sote-sopimukseen siirtyy koko nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Se ei siis ole ainoastaan hoitajaliittojen sopimus, vaan mukana ryhmässä ovat kaikki pääsopijajärjestöt eli Sote ry:n (Tehy ja SuPer) lisäksi myös JAU (JHL ja Jyty) ja JUKO.

Juttua on päivitetty klo 14.37 ja 14.43 tiedoilla tulevasta sopimuksesta sekä tarkennettu sote-sopimuksen kattavuutta. Klo 15.01 ja 16.30 päivitetty tietoja järjestöjen päätöksistä. Juttua on päivitetty lopuilla kommenteilla klo 17.47. Klo 22.31 on täsmennetty niin kutsuttua koronakorvausta.

Aiheesta voi keskustella huomiseen perjantaihin 29. toukokuuta klo 23 saakka.

Lue myös: