Hyppää sisältöön

Metsähallitus: Metsolla menee hyvin – kahden kesän poikueet onnistuneet ja soitimilla on riittänyt lintuja

Myös riistakolmioista on saatu hyviä tuloksia.

Metsokanta on vahvistunut Lapissa. Kuva: Pentti Kallinen

Metsolla menee tällä hetkellä hyvin Lapissa. Metsähallitus on tehnyt tämän vuoden soidintarkastuksen ja sen perusteella lintuja on riittänyt ja kahden edelliskesän poikueet ovat onnistuneet hyvin.

Metsähallitus kuitenkin päivittää uusia soidintietoja järjestelmäänsä kesäkuun puoliväliin asti.

– Järjestelmään on Lapissa tällä hetkellä ehditty päivittää 99 soidinta, joista 14 on uusia - viime vuonna uusia soidinpaikkoja oli seitsemän, kirjoitetaan metsähallituksen tiedotteessa.

Soidintarkastuksilla seurataan myös metsätalouden vaikutuksia soidinpaikkojen säilymiseen. Metsähallituksen mukaan metsoihin törmää usein myös kasvatusmetsissä, vaikka ne suosivat varttuneita metsiä.

– Lapissa metsien keski-ikä alkaa siirtyä varttuneiden kasvatusmetsien puolelle, mikä on metsoille eduksi. Metsojen soidinpaikkoja löytyy myös nuoremmista metsistä metsän peittävyyden ja suojan ollessa riittävää, tiedotteessa kirjoitetaan.

Metsähallituksella on toimivia soidinalueita koskevat metsänkäsittelyohjeet, joiden mukaan kaikki metsänkäsittelyt toteutetaan siten, että soidinalue säilyy sopivan peitteisenä.

Metsähallituksen monikäyttömetsien luonnonhoidossa metso luetaan kuuluvaksi erityisen tärkeisiin lajeihin.

Hyviä tuloksia myös riistakolmioista

Metsokannan hyvästä tilanteesta kertoo myös riistakolmioiden avulla seurattava metsotiheys, joka vuonna 2017 oli 3,3 yksikköä neliökilometrillä - viime vuonna tiheys oli noussut 5,3 yksikköön neliökilometrillä.

Hyvän metsokannan ansiosta metsästyskautta voitiin viime vuonna jatkaa osassa Lappia marraskuulle saakka.

– Paikoin onkin päästy kokemaan jopa 10 päivän pituinen metso- ja teerikukkojen latvalinnustus, tiedotteessa todetaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).
.
.