Vanhan tehtaan uumeniin suunnitellaan kalankasvatuslaitosta - tulossa jotain muuta kuin perinteistä kirjolohta

Kalankasvatus voisi alkaa Ikaalisissa muutaman vuoden kuluessa.

Kuva: Yle

Jos hyvinkääläisen Niko Hytösen suunnitelma toteutuu, Ikaalisten vanhan Finlaysonin tehtaan uumenissa uiskentelevat kalat. Biovisio Oy:n toimitusjohtaja selvittää, kuinka ränsistyneestä rakennuksesta voisi tulla kalankasvatuslaitos.

Yrittäjä uskoo, että kalalle, ja nimenomaan Suomessa tuotetulle kalalle, on ottajia.

– Uskon, että kalankäyttö tulee lisääntymään. Punaisen lihan osuus pienenee, ja sitä proteiinia korvataan pitkälti kalalla.

– Tällä hetkellä vain 20 prosenttia Suomessa syödystä kalasta on kotimaista. Markkinoilla on varmasti runsaasti tilaa kotimaiselle kalalle.

Kalankasvatusmenetelmäksi on valittu ympäristöystävällinen kiertovesikasvatus. Kasvatusvesi kiertää laitoksen sisällä, ja siitä poistetaan ravinteet ennen veden poistamista laitoksesta. Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan menetelmän suosio kasvaa maailmalla.

Mitä perinteisen kirjolohen tilalle?

Toimitusjohtaja Niko Hytönen arvioi, että jos ympäristölupa ja rakennustyöt saadaan liikkeelle nopeasti, kasvatus olisi käynnissä muutaman vuoden kuluessa.

Mutta eräs tärkeä asia on vielä päättämättä – kalalaji. Perinteistä kirjolohta ei nykyhinnoilla kannata kasvattaa.

Sopivaa kalalajia etsitään myös ulkomailta. Niko Hytösen mukaan asiakkaiden totuttaminen uuteen kalaan on oma prosessinsa, mutta onnistuu kyllä.

– Kauppojen tiskeiltä löytyy yhä enemmän uusia kalalajeja. Jos saadaan maittava kala, jota on helppo valmistaa, sellaiselle on tilausta.