Hyppää sisältöön

Venäjä soittelee taas kutsuja valtionjohtajille voitonparaatiin – sotilasmahtia aiotaan esitellä juhannuksena

Paraatin toiseen yritykseen on aikaa alle kuukausi, eikä korona ole hellittänyt Venäjällä.

Toukokuussa pidetty Venäjän voitonpäivän paraati jäi koronan takia vaatimattomaksi. Kuva: Alexei Druzhinin / AOP

Venäjä aikoo kutsua läntisiä valtionpäämiehiä seuraamaan Saksan antautumisen 75-vuotisuutta juhlistavaa paraatia ensi kuussa. Alkuperäinen Voitonpäivän paraati peruttiin toukokuun 9. päivältä Venäjän koronatilanteen pahenemisen vuoksi.

Uutistoimistojen mukaan Kreml on ollut jo yhteydessä ainakin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin esikuntaan.

– Tämä on lyhyt varoitusaika kansainvälisten johtajien aikataulujen uudelleensovittamiseksi. Kutsuista neuvotellaan kunkin maan kanssa erikseen, sanoi Kremlin tiedotuspäällikkö Dmitri Peskov uutistoimisto TASS:lle.

Venäläisten tietojen mukaan tarkoitus on lähettää "uusintakutsut" niille, jotka oli kutsuttu seuraamaan sittemmin peruuntunutta toukokuun paraatia. Macronin lisäksi tuolloin olivat kutsun saaneet muun muassa Kiinan presidentti Xi Jinping, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Britannian pääministeri Boris Johnson ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Heistä Trump torjui kutsun jo maaliskuussa. Niinistö ei kertonut julkisuuteen (siirryt toiseen palveluun), mitä hän vastasi.

Putin siirsi paraatin

Toukokuun 9. päivälle suunniteltu suuri paraati kutistui Venäjän ilmavoimien ylilennoksi ja pienen sotilasosaston ohimarssiksi. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi tiistaina, että suuri sotilasparaati pidetään Moskovan Punaisella torilla kesäkuun 24. päivänä.

Putinin käsityksen mukaan koronatilanne sallii paraatin pitämisen tuolloin. Toistaiseksi koronatilanne Venäjällä jatkuu vakavana, ja tartuntojen määrä on suurin nimenomaan Moskovassa.

Uusi päivämäärä on valittu sen mukaan, että neuvostojoukot pitivät suuren voitonparaatin Punaisella torilla 24. kesäkuuta 1945. Tuolloin toinen maailmansota oli Euroopassa ohi.

Tämänvuotisesta voitonpäivän paraatista oli Venäjällä suunniteltu erityisen mahtipontista sotakaluston esittelyä.

Kesäkuiseen paraatiin ovat ilmoittaneet tulevansa ainakin Kirgisian ja Moldovan presidentit sekä Abhasian ja Etelä-Ossetian johtajat. Viimemainitut ovat Georgiasta Venäjän asevoimien avulla irrotettuja alueita, joita ei yleisesti pidetä itsenäisinä.

.
.