1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

EU:n tartuntatautivirasto: Laumasuojaa ei saavuteta missään päin maailmaa ainakaan ennen syksyä 2021

Euroopassa on kuollut yli 160 000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Koululaisia tauolla Haagan puistossa. Ruotsissa on elätelty toiveita laumasuojan saamisesta virusta vastaan, mutta ECDC:n mukaan siinä tulee kestämään paljon kauemmin kuin oli luultu. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

TUKHOLMA Mitä tapahtuu, kun ravintolat avataan? Auttavatko kasvonsuojat? Voimmeko antaa ihmisille luvan matkustaa ja lentää? Kuinka paljon tarvitsemme testejä?

Tällaisia kysymyksiä pohditaan nyt ympäri Eurooppaa. Käsillä on jälleen uusi vaihe pandemiassa, kun maanosassa puretaan koronarajoituksia.

Tilanne on poikinut suuren määrän yhteydenottoja Euroopan unionin tautienehkäisy- ja valvontakeskukseen ECDC:hen. Jäsenmaat hakevat tieteellistä tietoa päättäessään koronarajoitusten purkamisesta.

Yle vieraili ECDC:n päätoimipaikassa Solnassa ja kysyi, mitä viimeisin tutkimustieto kertoo koronaviruspandemiasta.

Yle tapasi keskuksen epidemiologin Josep Jansan.

Josep Jansa on Euroopan tartuntatautiviraston johtava asiantuntija hätätilanteisiin vastaamisessa. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Millaisia ohjeita olette antaneet jäsenmaille koskien liikkumista ja matkailua kesällä?

Meiltä on kysytty, voisimmeko luokitella esimerkiksi lentokenttiä ja merkitä niitä vihreällä, keltaisella tai punaisella värillä epidemian tilanteen mukaan.

Olemme olleet tässä hyvin vastahakoisia, koska tautitilanne muuttuu nopeasti ja eri alueiden nimeämisessä vaikkapa punaisella värillä riskialueeksi on myös vaaransa. Jokin alue voi leimautua pitkäksi ajaksi.

Sen lisäksi kaikista jäsenmaista saatava kaikki tieto ei ole yhteensopivaa ja taudin seuranta vaihtelee eri maissa.

Siksi olemme tehneet jäsenmaiden käyttöön mittareita (siirryt toiseen palveluun), jotka määrittävät sitä, millaisessa vaiheessa epidemia on alueella. Maat saavat tukea päätöksilleen näistä mittareista.

Euroopan unionin tautienehkäisy- ja valvontakeskus toukokuussa. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Eri maat valikoivat keitä he päästävät maahansa. Onko tullut uutta tietoa rajojen sulkemisen vaikutuksista tartuntoihin?

Emme ole saaneet mitään tieteellistä näyttöä siitä, että rajojen sulkeminen estäisi viruksen leviämistä. Vaikka tartuntatilanne vaihtelee eri alueilla suuresti, emme pidä rajojen sulkemista merkityksellisenä.

Mitkä ovat tällä hetkellä koronavirusta koskevat hyvät uutiset?

Opimme paljon koko ajan viruksesta. Ihmiset ovat oppineet toimimaan oikein hygienian suhteen. Tämä ensimmäinen aalto on myös hiipumassa. Uskomme, että tilanne rauhoittuu kesäksi.

Entä huonot uutiset?

Tilanne aiheuttaa vakavia seurauksia yhteiskuntaan. Työttömyys, velkaantuminen, köyhyys kasvavat. Hyvin monilla ihmisillä on hyvin vaikeaa. Monet ovat menettäneet omaisiaan. Osa on elänyt täysin eristyksissä ja se vaikuttaa mielenterveyteen. Kansalaisena ajattelen, että tällaisena aikana tarvitsemme toistemme apua.

Tukholmassa jonotetaan jäätelöä kahvilan ulkopuolella. Asiakkaat ovat ottaneet vuoronumeron. Liikkeeseen päästetään neljä asiakasta kerrallaan. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Mikä on karkea arviosi, kuinka paljon viruksesta tiedetään tällä hetkellä?

Tämä on erittäin vaikea kysymys, koska emme tiedä kaikkea, mitä tähän virukseen liittyy. Tiedämme terveysvaikutuksista ehkä 50 prosenttia. Virologiasta, immuniteetista ja hoidoista 40–50 prosenttia.

Tiedämme siis ehkä puolet kaikesta virukseen liittyvästä. Ensin opitaan nopeasti, sitten tiedonsaanti tasaantuu ja lopun selville saaminen on hitaampaa. Tarvitaan 42 päivää ilman tartuntoja ennen kuin voidaan sanoa, että epidemia on ohi.

Viime päivinä on tullut huonoja uutisia maille, jotka ovat toivoneet suuren sairastavuuden johtavan jo orastavaan laumasuojaan. Mitä maailmanlaajuinen tutkimustieto kertoo laumasuojasta ja immuniteetista?

Tietoa on tullut paljon, mutta emme ole vieläkään varmoja siitä, mitä sairauden läpikäyminen tarkoittaa.

Emme tiedä, kuinka kauan ja miten varmaa immuniteetti on. Tiedossa on tapauksia, joissa ihmiset ovat sairastuneet viruksen aiheuttamaan tautiin uudelleen.

Tästä syystä laumasuojaan liittyy epävarmuuksia ja sen saavuttaminen tulee kestämään kauan.

Laumasuojaa ei tulla saavuttamaan vielä syksyllä 2021, ei täällä Tukholmassakaan. Jonkinasteinen suoja tulee olemaan, mutta laumasuoja vaatii, että 60 prosenttia ihmisistä on sairastanut taudin.

Viraston näytönsäästäjissä on kuva koronaviruksesta. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Juuri nyt keskustellaan paljon toisesta aallosta. Mitä kokoamanne maailmanlaajuinen tutkimustieto kertoo siitä?

Yritämme kovasti selvittää matemaattisilla malleilla, mitä on odotettavissa kahdessa kehityskulussa. Toinen koskee sitä, kun maita jälleen avataan ja toinen sitä, että lämpötila muuttuu ja tulee syksy. Molemmilla tekijöillä voi olla suuri vaikutus taudin leviämiseen.

Tilanteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Uskomme, että niissä maissa, joissa rajoitustoimet puretaan nopeasti, tartunnat tulevat nyt sahaamaan ylös ja alas, tasaantumaan kesällä ja jälleen nousemaan syksyllä.

Tartuntojen kasvu tulee varmaankin olemaan pienempi niissä maissa, joissa on jo ollut paljon tartuntoja. Mutta voin olla väärässä. Emme myöskään tiedä, miten tämä virus tarkalleen toimii kosteudessa ja kuumuudessa.

Osa maista on valinnut jäljittämisen, osa tukahduttamisen linjan. Mikä on arvionne näiden strategioiden mahdollisuuksista?

Tukahduttamisen onnistuminen tässä vaiheessa pandemiaa on hyvin epätodennäköistä. Virus on tullut keskuuteemme jäädäkseen.

Voimme keskittyä viruksen jäljittämiseen, leviämisen hidastamiseen ja hoitokeinoihin.

Fyysisen etäisyyden pitäminen ja hyvä käsihygienia auttavat. Paljon puhutaan rokotteesta, mutta on myös hoitokeinoja ja lääkkeitä, jotka lieventävät taudin vakavuutta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tätä koronaviruksesta selvitetään nyt kiireellisesti: Mikä on lasten rooli tartuntojen levittämisessä? Kuinka moni on oireeton, mutta tartuttaa?

Kesäksi tautipiikki? Epidemian kulkuun vaikuttaa nyt rajoitusten höllentämisen ja tartuttavuuden välinen tasapainoilu