1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotimaanmatkailu

Lintilä kotimaan matkailua koskevasta väännöstä: ”On absurdia, että Tuomiokirkon edessä on terassi, mutta mökille ei saa mennä”

Lintilän mukaan kotimaan matkailua koskevaa suositusta ollaan lieventämässä pikavauhtia.

kotimaanmatkailu
Kuvassa on elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan kustannustuella pyritään vähentämään konkurssiuhan alle joutuvien yritysten määrää. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) laittoi torstaina päivällä järjestykseen hallituksen linjaukset kotimaan matkailun avaamisesta.

Päätöstä uudesta suosituksesta on odoteltu "lähipäivinä", mutta ministeri Lintilä haluaa tehdä muutoksen nopeammin.

– Pitäisin lähinnä absurdina sitä tilannetta, että meillä voi olla [Helsingin] Tuomiokirkon edessä terassi täynnä porukkaa, mutta sitten hallitus ilmoittaisi, että älkää menkö mökille, Lintilä tokaisi Ylen haastattelussa eduskunnassa.

Hallitus on lieventänyt monia rajoituksia kesäkuun alussa. Ravintoloiden avaamisen lisäksi kokoontumisten henkilömäärää nostettiin 50 henkeen ja alle 500 hengen yleisötilaisuuksia voi järjestää, mikä tarkoittaa huvipuistojen avautumista.

– Sitten me kerrottaisiin ihmisille, että nämä ovat nyt auki, mutta älkää matkailko, Lintilä puuskahti.

Torstaina aamulla pidetyssä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa kehotettiin vielä välttämään matkailua kotimaassa eli noudattamaan voimassa olevaa hallituksen suositusta.

Hallituksen suosituksen mukaan kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista pitää välttää, myös kotimaassa.

Lintilä: Uusi suositus koskisi vain kotimaan matkailua

Ministeri Lintilä pitää suositusta aikansa eläneenä, se on hänen mukaansa jäänne jo puretuista Uudenmaan liikennerajoituksista. Tuolloin pääministeri Sanna Marin (sd.) suositteli voimakkaasti, ettei kesämökeille matkustettaisi.

Lintilä on valmis valmistelemaan asiasta uuden suosituksen pikavauhtia, koska rajoituksia helpotetaan jo ensi viikon alussa.

– Toivon, että suositus saataisiin voimaan jo aikaisemmin kuin ensi maanantaina. Tätä dramatisoidaan nyt hieman liikaa. Kansalaiset osaavat järkeillä aivan itse sen, kuinka he mökkeilevät tai matkailevat Suomessa. Pitää muistaa, että matkailua kotimaassa ei ole missään vaiheessa kielletty, Lintilä sanoo.

Ylen haastattelussa ei käynyt täysin selväksi vielä se, että onko matkailusuosituksen lieventämisestä jo täysi yhteisymmärrys hallituksen keskuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on vastannut rajoituksista, mutta nyt työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet tarttuvat Lintilän mukaan toimeen.

Lintilä kertoo myös, että matkailusuosituksen purkaminen koskisi vain kotimaan matkailua, ei ulkomaille suuntautuvia vapaa-ajan matkoja.

Ylen tietojen mukaan uudesta suosituksesta kerrottaisiin kuitenkin mahdollisesti jo huomenna perjantaina. Lintilä vahvisti tiedon aikataulusta Ylen haastattelussa.

Jutusta voi keskustella perjantai-iltaan klo 23.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaepidemiasta.

Lue seuraavaksi