1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemin biotuotetehdas

Kemin biotuotetehtaan uusia suunnitelmia esitellään etänä - muutoksia on tehty ympäristövaikutusten pienentämiseksi

Verkkolähetyksessä voi esittää kysymyksiä vaikkapa uusista ratkaisuista, joilla vähennetään ympäristövaikutuksia.

Kemin biotuotetehtaan suunnittelun tilannetta esitellään etäyhteyksin toteutettavassa yleisötilaisuuudessa keskiviikkoiltana. Kuva: Metsä Group

Kemin biotuotetehdasta koskeva yleisötilaisuus järjestetään koronatilanteen vuoksi etänä. Keskiviikkoiltana 3. kesäkuuta pidettävä tilaisuus näkyy suorana lähetyksenä Metsä Fibren omilla verkkosivuilla ja Youtubessa. Katsojat voivat lähetyksen aikana lähettää alustajille kysymyksiä ja kommentteja.

Metsä Fibre on aluehallintoviraston vaatimuksesta hiljattain täydentänyt ympäristö- ja vesilupahakemustaan. Suurimmat muutokset koskevat tehtaan lämpö- ja jätevaikutuksia. Uudessa suunnitelmassa biotuotetehtaan lämpökuormaa vesistöön pienennetään siirtämällä lämpö ilmaan jäähdytystorneilla. Myös jätevesien käsittelyä tehostetaan.

Täydennetty ympäristö- ja vesilupahakemus on nähtävillä ja siihen voi jättää lausuntoja, muistutuksia ja mielipiteitä heinäkuun kolmanteen päivään asti. Aluehallintoviraston tavoitteena on antaa päätös hakemusasiasta tulevana syksynä.

Biotuotetehtaan ympäristön liikennettä koskevat kaavamuutokset ovat saaneet lainvoiman toukokuussa. Nykytilanteeseen verrattuna suurimmat muutokset liittyvät uuteen rautatielinjaan. Lisäksi autoliikenteelle tehdään kaksi ylikulkua ja kevyelle liikenteelle kaksi alikulkua.

Tiedotustilaisuudessa tehdasprojektin etenemistä valottaa kertoo projektijohtaja Jari-Pekka Johansson. Yhtiön toiminnasta kertoo Metsän Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen ja kestävästä puunhankinnasta puhuuu Metsäliiton Osuuskunnan liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä.

Metsä Fibre on järjestänyt tehdashankkeesta yleisötilaisuuden noin puolen vuoden välein. Koronatilanteen vuoksi tilaisuus pidetään nyt etäyhteydellä. Yleisötilaisuus alkaa keskiviikkona kello 18. Tilaisuuden tallenne on nähtävillä YouTubessa pian tilaisuuden jälkeen.

Investointipäätös uuden tehtaan rakentamisesta tehdään aikaisintaan syksyllä 2020 ja tehdas voisi käynnistyä vuonna 2023.