1. yle.fi
  2. Uutiset

Washington Post: Näin Trump aikoo rangaista sosiaalista mediaa

Presidentin asetus saattaa vaikuttaa voimakkaasti sananvapauteen Yhdysvalloissa.

sosiaalinen media
Trump puhujapöntössä, taustalla näkyy Yhdyvaltain lipun pun-valkoiset raidat.
Presidentti Donald Trump hyökkää yhteisöpalvelu Twitteriä vastaan.Oliver Contreras / EPA

The Washington Post -lehti on saanut nimettömiltä lähteiltä tietoonsa (siirryt toiseen palveluun), millä tavalla presidentti Donald Trumpin hallinto aikoo kiristää sosiaalisen median toimintaa. Lehti painottaa, ettei presidentin asetuksen muotoilua ole vielä vahvistettu ja se voi vielä muuttua.

Yhdysvalloissa sosiaalisen median jättiyrityksillä, kuten Facebookilla, Twitterillä ja Googlella on lain suoja, ettei niitä vastaan voida nostaa syytteitä niiden omilla sosiaalisen median alustoilla julkaistuista sisällöistä. Lehden mukaan Trump kehottaisi liittovaltion viranomaisia harkitsemaan, pitäisikö tätä immuniteettia vähentää.

Vaikka Trump antaisi tämän kehotuksen, sosiaalista mediaa valvovilla viranomaisilla, Yhdysvaltain kauppaministeriöllä ja liittovaltion viestintäkomissiolla olisi päätösvalta, alkaisivatko ne tehdä lainmuutoksia. Viranomaiset eivät ole presidentin vallan alaisia.

Trump haluaa myös, että mediayhtiöiden poliittisesta puolueellisuudesta tehdyt valitukset ohjautuisivat jatkossa liittovaltion kauppakomissiolle. Sitä rohkaistaan nostamaan oikeusjuttuja sellaisia mediayhtiöitä vastaan, joiden epäillään rikkovan puolueettomuuden vaatimusta.

Lisäksi liittovaltion viranomaisia vaaditaan harkitsemaan tarkemmin, kuinka paljon ne käyttävät varoja sosiaalisessa mediassa tehtyyn mainontaan.

Ristiriitainen laki

Sosiaalisen median yritysten vastuuvapautta koskevaa lakia on arvosteltu Yhdysvalloissa. Toisaalta se mahdollistaa laajan sananvapauden, mutta samalla yhtiöiden ei tarvitse välittää alustoillaan rehottavasta vihapuheesta, terrorismipropagandasta ja vääristä tiedoista, jotka liittyvät esimerkiksi politiikkaan.

Presidentti Trump sai kimmokkeen lain muuttamiseen, kun Twitter liitti hänen kahteen tviittiinsä linkin faktantarkistukseen. Trump ja hänen eräät tukijansa ovat syyttäneet Twitteriä ja muita Piilaakson mediayhtiöitä sensuurista ja poliittisesta puolueellisuudesta. Yhtiöt ovat kiistäneet syytökset.

Twitter puuttui ensimmäistä kertaa Trumpin tviitteihin – presidentin mukaan yhtiö sekaantuu vaaleihin

The Washington Post kuuluu Yhdysvaltain tiedotusvälineiden liberaaliin siipeen ja tunnetaan kriittisyydesta Trumpia kohtaan.

Valkoisen talon mukaan Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä, mutta mikä on presidentin asetus?

Lue seuraavaksi