Herätys: Minneapolisiin julistettiin hätätila Yhdysvalloissa, valtiontakaukset eivät kiinnostaneet yrityksiä, Ylen amiskone avautuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mielenosoittajaa hoidettiin kyynelkaasun aiheuttamien vammojen takia Minneapolisissa 27. toukokuuta.
Mielenosoittajat saivat hoitoa kyynelkaasun aiheuttamiin vammoihinsa Minneapolisissa 27. toukokuuta.Stephen Maturen / AFP

Minneapolisiin julistettiin hätätila – Mustan miehen kuolema poliisin käsissä synnytti protestiaallon

Minneapolisin pormestari Jacob Frey on julistanut kaupunkiin hätätilan kolmatta päivää jatkuvien levottomuuksien vuoksi. Mielenosoitukset saivat alkunsa 46-vuotiaan mustan George Floydin kuolemasta poliisin käsissä. Julkisuuteen tuli sivullisen kuvaama video, jossa valkoinen poliisimies painaa polvellaan Floydin kaulaa ainakin kahdeksan minuutin ajan.

Minnesotan kuvernööri Tim Waltz on määrännyt kansalliskaartin auttamaan poliisia Minneapolisissa ja sen sisarkaupungissa St. Paulissa.

Finnveran jättimäistä takauspottia hyödynnetty vain vähän

Team Finlandin ja Business Finlandin logot Helsingissä 20. huhtikuuta 2020.
Finnveran takausten rinnalle sorvattiin Business Finlandin ja Ely-keskusten kehittämistuet ja kuntien yksinyrittäjätuki.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtio takaa, ja pankit jakaa -periaate yritysten tukemiseksi koronakriisissä ei ole toiminut, myöntää työ- ja elinkeinoministeriö. Yritykset ovat hyödyntäneet Finnveran jättimäistä 12 miljardiin euroon nostettua lainojen takauspottia vain vähän. Sen sijaan takausten rinnalle kehitetyt tuet kyllä kiinnostavat.

Salla Tölli sai töitä heti valmistumisen jälkeen, vaikka koulussa luovuttaminen oli usein lähellä

Salla Tölli.
Salla Tölli, 25, on yksi tänä keväänä ammattiin valmistuvista.Timo Nykyri / Yle

Julkaisemme tänään kello 9.05 amiskoneen, josta voi tarkastella ammattiin valmistuneita. Tyrnäväläinen Salla Tölli, 25, on yksi kevään valmistuneista. Hänelle ammattitutkinnon suorittaminen on neljän vuoden mittainen työvoitto, sillä valmistuminen oli monta kertaa vaakalaudalla.

Kotimainen villa käy kaupaksi nyt raakana ja jalostettuna

Suomenlampaan villaa neljässä eri värissä.
Suomenlampaan villa on huopumisominaisuuksiltaan maailman paras, ehdoton ykkönen, kertoo lampuri Sanni Kaitamäki. Kuvassa on suomenlampaan villaa neljässä eri värissä.Esa Huuhko / Yle

Suomalaisen lampaanvillan suosio on kasvussa. Esimerkiksi suomenlampaan villa on kysyttyä myös ulkomailla rasvapitoisuutensa ja hyvien huovutusominaisuuksien vuoksi.

Myös lampurit ovat innostuneet kehittämään villantuotantoa, mutta villan jatkojalostus kaipaisi nostetta. Jurvalaiset lampurit Sanni ja Aki Kaitamäki ostivat vuosikymmeniä toimineen kehräämön koneet ja liiketoiminnan. Heidän kehräämönsä aloittaa toiminnan elokuussa.

Koronapandemia iski myös leikkokukkien kauppaan

Kuvassa viljelijä tuhoaa pellollaan olevia kukkia.
Kukkia jäi terän alle Hollannin pelloilla toimitusten jumiuduttua keväällä.Sem Van Der Wal / EPA

Kansainvälinen leikkokukkien kauppa on hiljalleen toipumassa koronaviruksen aiheuttamasta lamaannuksesta. Hollannissa suuri osa kukista jouduttiin hävittämään maaliskuussa rajasulkujen ja matkustusrajoitusten takia.

– Kuljetukset ovat normalisoituneet viime viikkoina, rahtikoneita ja merikuljetuksia on liikenteessä. Suomalainen nuori saa varmasti valmistujaisruusunsa, ehkä lajikkeita on tarjolla hieman vähemmän kuin muina vuosina, lupaa hollantilaisen suuren Royal Flora Holland -kukkatukun lehdistösihteeri Michel van Schie.

Perjantai on pilvinen, viikonloppuna lämpenee

perjantain sääkartta
Yle

Perjantaina pohjoiseen leviää hajanaisia sateita. Etelämpänä sää on poutaista, mutta pilvisyys on ajoittain runsasta.

Viikonloppuna korkeapaine vahvistuu Suomeen ja sää lämpenee päivä päivältä. Lauantaina on poutaista ja varsinkin etelässä ja lännessä melko aurinkoista.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.