Talouskurjuus ei ole kaatanut Porin suunnitelmia Teljäntorin suuresta virastokeskuksesta

Pori suunnittelee kauppakeskuksena ja virastotalona toimineeseen rakennukseen kaupungin ja valtion virastokeskittymää.

Pori
Pitkän historian omaava Teljäntorin kauppakeskus sijaitsee keskeisellä paikalla Porin kävelykadun varrella kaupungin keskustassa.
Teljäntori sijaitsee Porissa kävelykadun eli Yrjönkadun, Liisankadun ja Antinkadun välisessä korttelissa.Jari Pelkonen / Yle

Porin heikentynyt taloustilanne ei vaikuta suunnitelmaan Teljäntorin muuttamisesta kaupungin ja valtion suureksi virastokeskittymäksi.

Viime syksynä kerrottiin tavoitteesta keskittää kaupungin ja valtion palvelupisteitä yhteen paikkaan, kävelykadun varrella sijaitsevaan Teljäntorin rakennukseen. Vuonna 1972 valmistuneessa Teljäntorissa sijaitsee kauppakeskus ja toimistotiloja.

Tavoitteena on kerätä samaan toimitilaan peräti 800 työntekijää: 460 kaupungilta ja 340 valtiolta. Valtion virastoista mukaan tulisivat muun muassa verottaja, aluehallintovirasto, työvoimapalvelut ja Maanmittauslaitos.

Kaupunkilaisten palvelun pitäisi parantua, ja hieman nuutuneen kauppakeskuksenkin odotetaan saavan potkua toimintaansa.

Osakekaupat valmistelussa

Kevään aikana Porin taloustilanne on heikentynyt merkittävästi, ja kaupunki etsii miljoonaluokan säästöjä. Teljäntorin uudistukseen talousvaikeudet eivät suoraan vaikuta, sillä toimipisteiden keskittämisestä odotetaan miljoonan euron säästöjä vuodessa, kunhan tilat saadaan käyttöön.

Vielä ei kuitenkaan ole päästy tarvittaviin remontteihin asti. Peruskorjausten kustannuslaskenta on kesken.

Pori pyrkii ostamaan osakkeet, jotka oikeuttavat valtion virastojen ja kaupungin tarvitsemien tilojen hallintaan. Näitä tiloja ovat Teljäntorin toinen kerros ja molemmat tornit toisesta kerroksesta ylöspäin lukuunottamatta ylintä kerrosta.

Neuvotteluja käydään seitsemäntoista Teljäntorin kiinteistöyhtiön osakkaan kanssa. Toimialajohtaja Lauri Kilkku sanoo, että neuvotteluyhteys heihin on hyvä.

Osakkeiden hankintaan on budjetoitu 5,3 miljoonaa euroa. Kilkku toteaa, että Teljäntorin virastotalon rakentamisen kriittisin kohta on osakkeiden hankinta. Kun siinä on onnistuttu, eteneminen on helpompaa.

Valmista 2023?

Jos kaupat saadaan tehtyä ja suunnitelmat toteutuvat, valmista pitäisi olla kolmen vuoden kuluttua elokuussa. Uusien tilojen kokonaispinta-alasta noin 60 prosenttia olisi kaupungin ja 40 prosenttia valtion virastojen käytössä.

Porin keskustaan on pitkään toivottu piristysruisketta. Toteutuessaan Teljäntorin virastokeskittymä toisi runsaasti asiakkaita ainakin keskusta-alueen lounasravintoloille.