Hyppää sisältöön

Kausityöntekijöiden kiintiöön odotetaan perjantaina lisäystä – myös Pohjoismaiden suurin metsämarjantuottaja toivoo viimein päätöstä poimijoiden pääsystä Suomeen

Polarica-konsernin toimitusjohtaja Jukka Kristo sanoo, että ilman ulkomaalaisia poimijoita kotimaiset marjat jäävät suureksi osaksi metsiin.

Sadat thaimaalaiset poimijat ovat keränneet marjoja viime vuosina joka kesä Pohjois-Suomen metsissä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomalaiset maa- ja vihannestilat sekä puutarhayritykset odottavat hallituksen päättävän perjantaina kausityöntekijöiden kiintiön kasvattamisesta.

Myös luonnonmarjoja jalostavat yritykset toivovat hallitukselta viimein päätöstä ulkomaalaisten marjanpoimijoiden pääsystä Suomeen. Tietoa on odotettu jo monta viikkoa, mutta toistaiseksi tuloksetta. Mustikan satokausi alkaa heinäkuussa.

Muun muassa Pohjoismaiden suurimman marjatuottajan Polarica Groupin liiketoiminta kärsisi tuntuvasti, jos thaimaalaisten poimijoiden ei sallittaisi tulla Suomeen. Esimerkiksi Lapissa useat sadat thaimaalaiset ovat keränneet marjoja joka kesä Polaricalle.

Kotimainen luonnonmarja on ulkomaalaisten varassa

– Ilman ulkomaalaisia poimijoita kotimaiset marjat, mustikat, puolukat ja hillat jäävät suureksi osaksi metsiin. Jos kotimaista marjaa ei saada, ei sitä myöskään ole kuluttajalle kaupan hyllyissä kohta saatavilla., sanoo Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo.

Ennen koronaa Thaimaa lupasi Suomeen 3000 poimijaa, josta Polarican osuus on 700 poimijaa. Nyt ei vielä tiedetä, salliiko Suomen hallitus heidän tulonsa ja jos sallii, päästääkö Thaimaa kansalaisiaan koronaepidemian vuoksi sittenkään ulos maasta. Myös Schengen-viisumikäsittely vie oman aikansa.

– Päätöksen odotteluun ei ole enää aikaa. Jos ja kun heidän tulonsa sallitaan, poimijoiden Suomeen pääsyyn liittyy vielä monta mutkaa, Jukka Kristo sanoo.

Jukka Kristo kertoo, että thaimaalaiset ovat seuranneet pohjoismaiden koronaepidemiatilannetta tarkasti ja heiltä saatu viesti on, että Suomeen on turvallista tulla eikä työ metsissä ole riskeistä suurimmasta päästä.

Alunperin hallituksen piti neuvotella kausityöntekijöiden tilanteesta viime keskiviikkona, mutta pääministeri Sanna Marinin sairausloman vuoksi neuvottelu siirtyi perjantaille.

Pääministerin sairausloma jatkuu yhä, mutta torstaina valtioneuvostosta saadun tiedon mukaan hallituksen neuvottelu pidetään perjantaina kirjallisena.