1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalinen media

Trump: Presidentin asetus sosiaalisen median yhtiöistä vie niiden vastuusuojan – asiantuntijat eri mieltä

Trump allekirjoitti presidentin asetuksen myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

Presidentti Trump puhui lehdistölle Valkoisessa talossa ennen presidentin asetuksen allekirjoittamista. Kuva: Doug Mills / EPA

Presidentti Donald Trump allekirjoitti presidentin asetuksen, joka pyrkii viemään sosiaalisen median yhtiöiltä niiden vastuusuojan. Asetuksella presidentti yrittää kiertää kongressin ja oikeuslaitoksen ja muuttaa vastuuvapauden tarjoavaa artikla 230:ntä.

Tällä hetkellä yhtiöt, kuten Twitter, Google ja Facebook nauttivat lain suojaa siten, ettei niitä vastaan voida nostaa syytteitä niiden omilla sosiaalisen median alustoilla julkaistuista sisällöistä.

Trump sanoi, että hänen hallintonsa voi joko "poistaa tai muuttaa" artikla 230:n. Hän kertoi oikeusministeri William Barrin alkavan laatia sosiaalisen median yhtiötä säätelevää lakiesitystä välittömästi, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Voidaan sanoa, että tulemme säätelemään niitä. Minuun on oltu yhteydessä myös demokraattien leiristä asian suhteen, joten uskon, että tässä on mahdollista saada molempia puolueita tyydyttävä, Trump sanoi.

Hän uskoo, että vaikka lain muuttamisen suhteen tiedossa on vastustusta, hänen hallintonsa tulee pärjäämään siinä hyvin. Lisäksi Trump ohjeistaa oikeusministeriBarria työskentelemään osavaltioiden kanssa, jotta nämä säätäisivät omia lakejaan sosiaalisen median yhtiöiden "petollisia liiketoimia" vastaan.

Presidentin mukaan sosiaalisen median yhtiöt ovat kuin monopoliasemassa alallaan. Trumpin mielestä Twitterin päätös lisätä faktantarkistuslinkkejä tai olla lisäämättä niitä on "poliittista aktivismia ja epäsopivaa".

Facebook tai Twitter eivät ole vielä kommentoineet asetusta.

Veri kiehahti faktantarkistuksesta

Trumpin veri kiehahti somealustoja kohtaan tiistaina, kun viestipalvelu Twitter lisäsi kahteen presidentin julkaisemaan twiittiin merkinnän, jossa viestien sisältöjen kerrotaan olevan perättömiä. Sininen linkki viestin perässä kehottaa lukijoita tarkistamaan faktat Trumpin esittämistä väitteistä.

Presidentti väitti viesteissään, että postitse lähetettävät äänestysliput johtavat vaalituloksen manipulointiin. Postitse äänestämisen lisääminen on Yhdysvalloissa kuuma poliittinen kysymys, sillä sen arvioidaan lisäävän äänestysaktiivisuutta ja hyödyttävän siten demokraattista puoluetta.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin torstaina, että Trump suunnittelee vastuusuojan poistamista. Lehden mukaan Trump kehottaisi liittovaltion viranomaisia harkitsemaan, pitäisikö tätä immuniteettia vähentää.

Sosiaalisen median yritysten vastuuvapautta koskevaa lakia on arvosteltu Yhdysvalloissa. Toisaalta se mahdollistaa laajan sananvapauden, mutta samalla yhtiöiden ei tarvitse välittää alustoillaan rehottavasta vihapuheesta, terrorismipropagandasta ja vääristä tiedoista, jotka liittyvät esimerkiksi politiikkaan.

Presidentin asetus ei ole laki

Yhdysvalloissa presidentin on mahdollista antaa presidentin asetuksia (Executive order), joilla annetaan toimintaohjeita hallinnon virastoille. Ainoastaan istuva presidentti voi kumota olemassa olevan presidentin asetuksen. Esimerkiksi presidentti Trump aloitti virkakautensa kumoamalla useita edeltäjänsä Barack Obaman asetuksia.

Asetukset eivät kuitenkaan ole sama asia kuin lainsäädäntö, josta huolehtii maan kongressi. Kongressi taas ei voi kumota presidentin asetusta, mutta se voi säätää lain, jolla voidaan vaikeuttaa tai jopa tehdä mahdottomaksi toteuttaa presidentin asetus, kerrotaan Yhdysvaltain asianajajaliiton ABA(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun):n sivuilla. Presidentin asetukset eivät myöskään voi rikkoa jo olemassa olevaa lakia.

ABC News (siirryt toiseen palveluun) kertookin lakiasiantuntijoiden varoittavan siitä, että uusi asetus jää todennäköisesti hampaattomaksi. Asetuksen kohteena olevan lain säätäminen kuuluisi heidän mukaansa kongressille, ei presidentille, minkä lisäksi siihen voi liittyä perustuslaillisia ongelmia.

– Presidentin tehtävänä ei ole tulkita uusiksi liittovaltion lakeja, ja on hyvin epätodennäköistä, että mikään tuomioistuin päättäisi kaikkien näiden ennakkotapausten vastaisesti, arvioi St. Johnsin yliopiston oikeustieteiden apulaisprofessori Kate Klonick ABC:lle.

Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan on epäselvää, tukisiko Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC Trumpin tahtoa koskea artikla 230:een. Ja vaikka tukisi, viraston säätelyllä ei olisi laillista vaikutusta. Asiantuntijoiden mukaan kyse on enemmän poliittisesta pelinavauksesta.

– Se on 95-prosenttisesti poliittista teatteria, retoriikkaa ilman laillista perustaa tai laillista vaikutusta, sanoo Stanfordin yliopiston lakiasiantuntija Daphne Keller.

Sananvapauteen erikoistunut asianajaja Marc Randazza kertoo yhtyvänsä Trumpin sensuurihuoliin, mutta huomauttaa, että presidentin asetus tuskin johtaa varsinaisiin uudistuksiin.

– Uskoisin, että kyseessä on enemmän johtotason lausunto tai tehtävänanto kuin että mitään oikeasti tapahtuisi, Randazza arvioi.

Pörssikurssit laskivat hieman

Kun uutiset presidentin asetuksen sisällöstä tulivat julki, sosiaalisen median yhtiöiden pörssikurssit laskivat hieman. Twitterin kurssi laski 4,4 prosenttia ja Facebookin 1,6 prosenttia. Varsinainen presidentin asetuksen allekirjoitus kuitenkin tapahtui vasta pörssin sulkemisen jälkeen.

Lue lisää:

Washington Post: Näin Trump aikoo rangaista sosiaalista mediaa

Valkoisen talon mukaan Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä, mutta mikä on presidentin asetus?

Twitter puuttui ensimmäistä kertaa Trumpin tviitteihin – presidentin mukaan yhtiö sekaantuu vaaleihin