Ulkomaalainen matkustaja jumissa Suomessa jo yli 2 kuukautta – tietoa kotiinpääsystä ei ole: "Erikoinen tilanne"

Matkustaja jäi jumiin Vaalimaan raja-asemalle, kun oli palaamassa takaisin Venäjälle.

rajavalvonta
Venäläinen pakettiauto ajaa rajapuomin ohi Vaalimaan raja-asemalla
Rajat sulkeutuivat maaliskuun puolivälissä. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Venäjälle maaliskuussa palaamassa ollut matkustaja on edelleen jumissa Suomessa. Mies on ollut Suomen puolella jo yli kaksi kuukautta.

Mies jäi jumiin Vaalimaan raja-asemalle maaliskuun puolivälissä, jolloin liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan. Venäjällä työskentelevä ja perheensä kanssa asuva mies tuli käymään Suomessa kertaviisumilla.

Kun hän yritti palata Venäjälle, hän ei päässytkään enää takaisin maahan.

Lue myös: Poliisilla hankala pulma – Suomen ja Venäjän väliin jumiin jäänyttä matkustajaa ei voida palauttaa mihinkään

Kaakkois-Suomen poliisin ulkomaalaisyksikön mukaan tilanne on ennallaan. Ulkomaalaisyksikön johtajan, rikoskomisario Jyrki Hännisen mukaan miehen kotiin pääsemistä vaikeuttaa se, että hän ei ole venäläinen.

– Kyseessä on erikoinen ja poikkeuksellinen tilanne, Jyrki Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan tapaus ei ole enää poliisin hoidossa. Hän ei voi ottaa kantaa siihen, onko tapaus muiden viranomaisten käsittelyssä, koska kyse on salassapidettävästä asiasta.

– Asiassa ei ole esimerkiksi syytä epäillä rikoksesta eikä tähän ihmiseen ole kohdistettu eikä ole tarpeen kohdistaa poliisitoimia, Jyrki Hänninen kertoo.

Ainutlaatuinen tapaus

Tapaus on ainutlaatuinen Kaakkois-Suomen rajalla. Matkustaja voi jäädä jumiin kahden maan väliin vain poikkeustilanteessa, kun rajat sulkeutuvat eriaikaisesti.

– Tämä oli yksittäinen tapaus, joka johtui yhden vuorokauden aikana olevista eri aikaan asetetuista rajoituksista, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä kertoi Ylelle tapauksen tultua ilmi maaliskuussa.

Poliisi kertoi tuolloin, että matkustaja oli tilapäismajoituksessa Kymenlaaksossa. Hän ei ollut majoittuneena poliisin tiloihin.

Rikoskomisario Jyrki Hänninen kertoo, että matkustaja saa riittävän majoituksen ja hoidon Suomessa.

– Jos omia varoja ei ole, Suomessa pidetään huoli ihmisestä, eikä hänen tarvitse omin varoin majoittua, Hänninen sanoo.

Jumiin jäänyt matkustaja pääsee liikkumaan Suomessa vapaasti siihen asti, kunnes hänelle järjestyy matka kotimaahan. Hän saa myös olla yhteyksissä muihin ihmisiin.

Ei epäillä rikoksesta

Matkustajaa ei epäillä rikoksesta, eikä hän ole poliisin pakkokeinon tai turvaamistoimen kohteena.

– Tässä ei ole mistään epäilyttävästä kyse. Hänellä on vain tällä hetkellä ongelma kotiinpääsemisessä, rikoskomisario Jyrki Hänninen sanoi Ylelle aiemmin keväällä.

Koko prosessia hidastaa eniten se, että Venäjän ja Suomen rajat ovat kiinni koronatilanteen vuoksi, eikä henkilö ole kummankaan maan kansalainen. Näin ollen mies pääsee kotiin viimeistään sitten, kun rajat avautuvat.

Viranomaiset eivät kerro, mistä maasta matkustaja on kotoisin.

Lue lisää: Itärajalle jäänyt matkustaja ei ole päässyt kotiinsa: "Hän on nukkunut lämpimissä tiloissa ja saanut ruokaa"

Matkustaja jäi jumiin Suomen ja Venäjän väliin – ei pääse kumpaankaan maahan