Postimerkkiautomaatti, ostoskärryt, radiopuhelin – magneettikalastajan saaliiksi päätyy runsaasti metalliromua

Magneettikalastajaa hämmentää, miksi ihmiset pitävät jokia ja vesistöjä kaatopaikkoina.

jätteet
Peräkärry, jonka päällä runsaasti metalliromua
Forssan Loimijokea puhdistetaan romusta voimamagneeteilla. Vapaaehtoiset ovat nostaneet Loimijoen pohjasta jo 4 000 kiloa metalliromua muun rojun lisäksi.

Jos järvien ja jokien pohjassa olisi tulppa, josta veden saisi laskettua pois, paljastuisi pohjasta runsas määrä erilaista metalliromua ja roskaa. Näin ainakin Lounais-Hämettä halkovassa Loimijoessa, josta magneettikalastajat ovat saaneet syksyn 2019 jälkeen saaliiksi noin 3,5 tonnia metallijätettä.

Magneettikalastuksessa köyden päässä oleva voimamagneetti heitetään veteen.

– Saaliiksi tulee metalliromua laidasta laitaan, kertoo magneettikalastusta harrastava forssalainen Rami Österlund.

– Ehkäpä erikoisimmat saaliit ovat olleet postimerkkiautomaatti ja la-radiopuhelin. Näiden lisäksi löytyy liikennemerkkejä, puistonpenkkejä ja polkupyöriä.

Peräkärry, jonka päällä runsaasti metalliromua
Loimijoesta on nostettu saaliiksi suuria määriä metalliromua.Rami Österlund

Alkuviikon saalis oli Österlundin mukaan tavanomaista suurempi, sillä Loimijoesta nousi tuolloin reilut 500 kiloa metalliromua.

Haaveena puhdas Loimijoki: "Olisi vihreä teko, jos ihmiset innostuisivat magneettikalastuksesta"

Rami Österlundille magneettikalastus on ollut harrastus muutaman vuoden ajan. Harrastuksen lisäksi se on miehen omien sanojen mukaan tapa tehdä hyvää työtä.

– Joesta tulee metalliromun mukana paljon muutakin haitallista roskaa pois. Se olisi vihreä teko, jos ihmiset innostuisivat magneettikalastuksesta.

– Haaveena olisi joskus saada Loimijoki puhtaaksi. Melkoinen tavoitehan se on, mutta ehkä se joskus onnistuu, tuumii Österlund.

Joen pohjasta nostettu radiopuhelin
Joen pohjasta magneettikalastajan saaliiksi tarttunut postimerkkiautomaatti.Rami Österlund

Toiminta on herättänyt kiinnostusta myös kaupunkilaisissa. Esimerkiksi viikonlopun magneettikalastusreissulle on ilmottautunut jo neljä uutta henkilöä. Myös vihjeitä uusista apajista tulee tiuhemmin.

– Meiltä saa kyllä välineet lainaan, jos haluaa tulla aluksi kokeilemaan, miltä kalastus tuntuu.

Sunnuntaina 31. toukokuuta Österlund suuntaa Forssan kirjaston lähettyville katsomaan, mitä tästä kohtaa Loimijokea nousee vedestä.

Metalliromut päätyvät joesta kierrätykseen

Nostettu metalliromu ei suinkaan jää rannoille, vaan päätyy sille kuuluvaan paikkaan, kierrätykseen. Forssassa Österlundin yhteistyökumppanina on Forssan kaupunki ja paikallinen metallinkierrätysyritys.

– Keräämme säkkeihin roskat, jotka kaupunki noutaa rannasta pois, kun ilmoitamme. Metalliromu puolestaan päätyy kierrätykseen paikalliselle yrittäjälle, joka maksaa siitä pienen korvauksen.

Magneettikalastus on vapaaehtoistoimintaa ja kierrätyksestä saatavilla tuloilla katetaan osa harrastukseen menevistä kuluista, kertoo Österlund.

Loimijoen pohjasta nostettu polkupyörä
Tyypillinen magneettikalastajan saalis on jokeen heitetty polkupyörä. Niitä voi nousta yhdellä heitolla jopa yli kymmenen.Rami Österlund

Magneettikalastajaa hämmentää kuitenkin edelleen se, miksi ihmiset pitävät jokia ja vesistöjä kaatopaikkoina.

– Osa toki päätyy jokeen ehkä vahingossa. Mutta ehkä se kuitenkin on se välinpitämättömyys, että pois silmistä, pois mielestä, pohtii Österlund.

Magneettikalastajien saaliita voi tarkastella Magneettinappaajien (siirryt toiseen palveluun) Facebook-sivuilla.