1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevättulvat jäivät Pohjois-Savossa vähäisiksi – järvien pinnat normaalilla tasolla

Pohjavesitilanne on myös hyvä koko maakunnassa.

järvet
Maisema Etelä-Kallavedeltä
Kallaveden tulvajuoksutus on lopetettu ja veden pinta on pitkäaikaisessa keskiarvossa.Keijo Salokangas / Yle

Kevättulvat ovat jääneet odotetusti pieniksi koko Pohjois-Savossa. Monissa vesistöissä vedenpinta on lähellä ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja.

Pohjois-Savon ely-keskuksen vesitilannekatsauksen mukaan Pohjavesitilanne on vielä hyvä koko maakunnassa, mutta maasto on kuivunut toukokuussa nopeasti. Jos kesä on hyvin poutainen, kaivot saattavat kuivua.

Iisalmen reitillä on tulvaherkkiä järviä, mutta niissäkin on tarvittu vain puolet juoksutuskapasiteetista pitämään pinnat tulvarajojen alapuolella.

Kallaveden pinta on noussut kuukauden aikana 23 senttiä ja on täsmälleen ajankohdan pitkäaikaisessa keskiarvossa. Konnuksen tulvajuoksutuskanavan juoksutus on lopetettu torstaina. Juoksutuksen lopetuksesta saattaa seurata Kallaveteen vielä muutaman sentin pinnannousu lähipäivinä.

Iisalmen reitillä Kiuruveden pinta on laskenut kesäkorkeuteen. Myös Poro- ja Onkiveden pinnat ovat jo lähellä kesäkauden luparajoja.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on yli 40 senttiä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Ely-keskus arvioi Haukiveden pinnannousun jatkuvan vielä muutaman viikon ajan.

Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös normaalilla tasolla.

Lue seuraavaksi