Jokiyhtiö on huolissaan Lapin voimalaitosten tulvaturismista – kuohuja päästävä näkemään vaaroista välittämättä

Tulvaturismi uhkaa ihmisten omaa turvallisuutta ja varomaton käytös voimalaitoksilla kuormittaa turhaan hätäkeskusta.

tulvat
Rovaniemen alapuolella oleva Valajaskosken voimala on yksi viidestä padosta, joka pitäisi poistaa jotta lohella olisi vapaa pääsy Ounasjoelle kutemaan. Kemijoki, Valajaskosken voimala, Rovaniemi 25.10.2017
Jokiyhtiöllä on huoli esimerkiksi Valajaskoskelle kerääntyneen tulvalyleisön turvallisuudesta.Jarmo Honkanen / Yle

Kemijoki Oy ja pelastusviranomaiset ovat huolissaan voimalaitosalueiden tulvaturismista.

Ihmiset ovat olleet sankoin joukoin seuraamassa tulvan aiheuttamia kuohuja ja pauhuja etenkin Valajaskosken voimalaitoksella.

Paikoin aikuiset ovat jopa nostaneet lapsia kaiteille katsomaan kuohuja tai itse kävelleet voimalaitoksella olevilla reunuksilla.

Jokiyhtiö on ihmisten oman turvallisuuden lisäksi huolissaan siitä, että varomaton käytös voimalaitoksilla ja jokialueilla kuormittaa turhaan hätäkeskusta, joka on muutenkin täystyöllistetty tulva-aikana.

Lisäksi patosillalla olevat isot ihmismassat voivat yhtiön mukaan jopa vaarantaa hälytystehtävässä olevien pelastajien nopean pääsyn joen toiselle puolelle.

Jokiyhtiö huomauttaa, että tulva-ajan virtaamat aiheuttavat monenlaista vaaraa, minkä vuoksi se suosittaa välttämään joella liikkumista.

– Veden voima on valtava, Kemijoki Oy:n valmiuspäällikkö Juha Kytölahti muistuttaa.

Keminmaassa Isohaaran voimalaitoksella ei ole havaittu vastaavia tulvayleisön aiheuttamia ogelmia.

Pohjolan Voiman käyttöpäällikkö Antti-Pekka Sipola sanoo, että Isohaarassa on korkeat suoja-aidat ja lisäksi parkkialue, jossa voi seurata myös tulvaa.