Tutkijat kehittelevät pakettiautoon mahtuvaa magneettikuvauslaitetta – sopisi esimerkiksi kuntosaleilla rasvapitoisuuden mittaamiseen

Kätevämmin liikuteltava kuvauslaitteisto toimisi myös pakolaisleireillä ja kriisialueilla.

magneettikuvaus
Magneettitutkimus
Perinteiset magneettikuvauslaitteet ovat kooltaan suuria, joten ne vaativat erityiset tilat. Arkistokuva.Yle, Marko Väänänen

Aalto-yliopistossa tutkijat ovat kehittäneet magneettikuvausteknologiaa, joka mahdollistaisi laitteiden siirtämisen nykyistä helpommin. Uusista laitteista halutaan nykyisiä malleja kevyempiä ja liikuteltavampia. Tavoitteena on saada kuvantamislaite, joka mahtuisi rekan sijasta pakettiautoon.

Teknologiaa on kehitetty parin vuoden ajan, prototyyppiä päästään kokeilemana lähiaikoina. Jatkossa tavoitteena on viedä teknologiaa vielä pidemmälle ja saada sille uusia käyttötapoja.

Pienikokoinen, kätevämmin liikuteltava kuvauslaitteisto toimisi myös pakolaisleireillä ja kriisialueilla. Terveydenhuollon lisäksi sitä voisi käyttää esimerkiksi hyvinvointialalla, jossa kuntosalit voisivat hyödyntää menetelmää rasvapitoisuuden mittaamisessa.

Magneettikuvantamisella tutkitaan kehon kudoksia ja saadaan tietoa vammoista ja sairauksista. Laitteet ovat kuitenkin suuria, painavia ja kalliita. Lisäksi niiden käyttö vaatii erityiskoulutettua terveydenhuoltohenkilöstöä.

– Uudenlaisessa magneettikuvausteknologiassa käytetään perinteistä magneettikuvausta heikompaa magneettikenttää, minkä ansiosta laitteisto on huomattavasti pienikokoisempi, kertoo apulaisprofessori Ilkka Laakso Aalto-yliopiston tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Yliopiston mukaan laitteiden teknologia perustuu kestomagneettien käyttöön suprajohtavien sähkömagneettien sijaan. Kestomagneettisessa materiaalissa magneettinen voima on pysyvä, kun sähkömagneetissa se saadaan aikaan sähkövirran avulla.

Tällaisen matalatehoisen magneettikuvantamislaitteen kuvanlaatu ei ole yhtä tarkka kuin suuritehoisissa laitteissa, mutta se riittää moniin tarkoituksiin. Laatu riittäisi esimerkiksi tulehduksellisten sairauksien diagnosointiin, kuten keuhkokuumeen ja poskiontelotulehduksen, samoin sisäisten verenvuotojen, paiseiden ja nestekertymien toteamiseen.

Aalto-yliopistossa liikuteltavaa magneettikuvantamisteknologiaa kehittää monialainen joukko. Kolmivuotisen tutkimuksen rahoittajina ovat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö. Säätiöt ovat myöntäneet hankkeelle yhteensä 750 000 euroa.

Lue myös:

Sairaanhoitopiirin kuvausrekka aukeaa aamuhämärissä kuvamaan maakuntien potilaita – ”Tunnelma oli kuin amerikkalaisissa elokuvissa”

Uusi magneettikuvausmenetelmä ilmiantaa eturauhassyövän nopeasti ja varmasti – potilas kiittää, koska kivulias koepalojen otto vähenee