1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Minnesota

Trump kutsuu Minneapolisin mellakoijia rikollisiksi ja pormestaria heikoksi – Pormestari vastaa: Heikkoutta on syyttää toisia kriisin aikana

Twitterin mukaan Trumpin Minneapolis-tviitti rikkoi yhtiön väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä. Kaupungissa mellakat ovat jatkuneet ja poliisi pidätti niistä raportoineen CNN:n uutisryhmän.

Omaisuudelle on tehty suuria tuhoja mellakoissa, jotka puhkesivat mielenosoituksissa George Floydin kohtelua vastaan. Floyd kuoli, kun poliisi käytti kovia otteita pidättäessään häntä. Kuva: Tannen Maury / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvostellut Minneapolisin pormestaria Jacob Freytä heikosta johtajuudesta kaupunkia ravistelevien rotumellakoiden edessä.

– En voi katsella sivusta sitä, mitä Minneapolisissa tapahtuu. Täydellistä johtajuuden puutetta, Trump tviittasi.

Minnesotan mellakat puhkesivat mielenosoituksessa, jossa protestoitiin tummaihoisen George Floyd kuolemaa poliisin käsissä. Floyd kuoli, kun hänet pidättänyt poliisi piti jalkaansa tämän niskalla eikä hellittänyt, vaikka Floyd valitti, ettei voi hengittää. Tapaus tallentui videolle.

Republikaanipresidentti kutsui tviitissään demokraattipuoluetta edustavaa pormestari Freytä hyvin heikoksi ja radikaaliksi vasemmistolaiseksi. Hän kehotti tätä kokoamaan itsensä ja palauttamaan järjestyksen. Muussa tapauksessa presidentti uhkasi kansalliskaartin hoitavan asian.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Frey vastasi kipakasti Trumpin kritiikkiin. Hänen mukaansa heikkous on sitä, ettei ota vastuuta teoistaan. Heikkous on toisten syyttelemistä kriisin aikana, Frey sanoi.

– Donald Trump ei tiedä mitään Minneapolisin vahvuudesta. Me olemme todella vahvoja, sanoi Frey ja vakuutti Minneapolisin selviytyvän kriisistä.

Toisessa tviitissään Trump kutsui mellakoijia roistoiksi ja sanoi näiden häpäisevän Floydin muiston.

Trump kertoo soittaneensa Minnesotan kuvernöörille Tim Walzille ja kertoneensa, että armeija on tämän tukena.

– Kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa, Trump varoitti.

Myös Frey on tuominnut mielenosoituksissa puhjenneet väkivaltaisuudet ja omaisuuden tuhoamisen. Hän toteaa samalla, että kaikki ymmärtävät ihmisten tuntevan tuskaa ja vihaa.

Frey on julistanut kaupunkiin hätätilan. Noin 500 kansalliskaartilaista on kutsuttu poliisin avuksi Minnesotaan ja St Pauliin.

Mellakoissa tehty suurta vahinkoa rakennuksille ja muulle omaisuudelle. Myös poliisiasema syutytettiin yöllä tuleen. Poliisi yritti hajottaa poliisiaseman luo kokoontunutta väkijoukkoa pippurisumutteen, kyynelkaasun ja pamppujen avulla. Mielenosoittajat ovat heitelleet poliisia esineillä.

Mielenosoitukset Floydin kohtelua vastaan ovat levinneet eri puolille Yhdysvaltoja. Esimerkiksi New Yorkissa pidätettiin torstain ja perjantain välisenä yönä yli 70 ihmistä.

Minnesotan oikeusministeri Keith Ellison sanoo odottavansa, että Floydin pidätykseen osallistuneita neljää poliisia vastaan nostetaan pian syytteet.

Twitter: Tviitti rikkoo sääntöjä

Twitter piilotti Trumpin jälkimmäisen tviitin ja laittoi tilalle tekstin, jonka mukaan tviitti rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.

Tviitin saa näkyviin klikkaamalla kyseistä tekstiä. Twitterin mukaan tviitin pitäminen saatavilla saattaa kuitenkin olla suuren yleisön edun mukaista.

Pääset halutessasi katsomaan tviitin tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Twitterin toimitusjohtajaalle Jack Dorseylle kerrottiin etukäteen tuoreesta Trumpin tviittiin liittyvästä maininnasta, yhtiö kertoo.

Trump vastasi syyttämällä Twitteriä puolueellisuudesta. Hän tviittasi, että Twitter on ottanut kohteekseen hänet, republikaanit ja konservatiivit.

Trump on viime päivinä ajautunut vastahankaan Twitterin kanssa, kun se on alkanut tarkastaa myös hänen tviittiensä todenperäisyyttä.

Lue Twitter-kiistasta tästä artikkelista:

Trump: Presidentin asetus sosiaalisen median yhtiöistä vie niiden vastuusuojan – asiantuntijat eri mieltä

CNN:n kuvaustiimi pidätettiin

Uutiskanava CNN kertoo, että poliisi on pidättänyt pidätti perjantaina Minnesotassa CNN:n toimittajan Omar Jimenezin sekä tuottajan ja kuvaajan.

Nämä olivat tekemässä suoraa lähetystä mielenosoituksesta. Heidät laitettiin käsirautoihin huolimatta siitä, että he olivat selkeästi kertoneet, keitä ovat, CNN kertoo.

CNN huomauttaa, että toimittajia pidättämällä puututaan median oikeuteen uutisoida vapaasti.

Kuvernööri Walz pyysi CNN:ltä pidätystä anteeksi. Uutisryhmä päästettiin pian vapaaksi. Hän totesi, että toimittajilla on oikeus olla paikalla ja hän toivoo näiden jatkavan uutisointia Minnesotan mielenosoituksista.

Mustan naisen maaliskuinen kuolema kuohuttaa Louisvillessä

Louisvillessä Kentuckyn osavaltiossa on puhjennut levottomuuksia vastalauseena nuoren mustan naisen kuolemalle pidätyksen yhteydessä.

Huumepoliisi ampui 26-vuotiaan Breonna Taylorin maaliskuussa tehdessään ratsian tämän kotiin. Sieltä ei löytynyt huumeita.

Taylorin poikaystävän kerrotaan avanneen tulen poliisia vastaan. Asianajan mukaan tämä luuli poliiseja murtautujiksi.

500–600 ihmistä osoitti torstai-iltana tuntien ajan mieltään ampumista vastaan. Mielenosoituksen yhteydessä ammuttiin seitsemää ihmistä, joista yksi on poliisin mukaan kriittisessä tilassa.

Pormestari Greg Fischer sanoo, että heitä ammuttiin mielenosoittajajoukosta. Poliisin mukaan syyllinen ei ole vielä tiedossa, The New York Times kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Taylorin perhe vakuutti Twitterissä haluavansa tälle oikeutta, mutta kehotti mielenosoittajia lopettamaan ennen kuin kukaan loukkaantuu.

Tekstiä muokattu 29.5.2020 klo 16.15: Twitterin arvosteleman Trumpin tviitin tilalle on laitettu linkki kyseiseen tviittiin.

Lue myös:

Yhdysvaltoja kuohuttaneesta mustan lenkkeilijän tappamisesta nostettiin murhasyytteet kahta ampujaa vastaan

Tästä Minneapolisin mielenosoituksissa on kyse: ”Meistä tuntuu kuin polvi olisi meidän kaikkien niskalla”, kuvaa tilannetta paikallispoliitikko

Minneapolisin pormestari julisti kaupunkiin hätätilan – George Floydin kuolema poliisin käsissä on saanut kaupungin kaaokseen