Lapsille tarkoitettu ohjattu kesätoiminta toteutuu, mutta siirtyy koronan vuoksi ulkotiloihin

Lapissa kunnat järjestävät lapsille ja nuorille kesätoimintaa, mutta koronaan liittyvien ohjeiden johdosta harvoin sisätiloissa.

Lapset ja nuoret
Lasten jalkoja koulun pihalla.
Koronan vuoksi suurin osa kuntien kouluikäisille tarjoamista aktiviteeteista järjestetään ulkona.Minna Heikura / Yle

Korona-aika vaikuttaa, mutta ei estä lapsille suunnattua kesätoimintaa Lapin kunnissa. Koronan vuoksi suurin osa kuntien kouluikäisille tarjoamista aktiviteeteista järjestetään ulkona. Tämän jutun lopussa on tietoja lappilaisten kuntien järjestämästä kesäohjelmasta. Kuntien lisäksi lapsille ja nuorille tarkoitettua tekemistä järjestävät yhdistykset, urheiluseurat ja seurakunnat.

Esimerkiksi Ylitorniolla on kesäkuussa ohjelmassa liikunnallisia kerhoja, puuhaa luonnossa ja askartelua pihataidetyöpajojen muodossa. Kesäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla järjestetään perinteinen päiväleiri, jolle on ollut tavallista runsaammin ilmoittautuneita.

– Luulen että kesätoimintaan uskalletaan siis jo hyvillä mielin osallistua, kertoo Ylitornion vapaa-aikajohtaja Laura Kantomaa.

Myös Simossa sisälläoloa vältetään ja luvassa on liikunnallisten aktiviteettien lisäksi muun muassa yläkouluikäisille tarkoitettu iltanuotio keskiviikkoisin

– Kaikki toiminnat ovat ulkona, jolla haluamme kantaa omamme kortemme kekoon poikkeustilanteessa, toteaa vapaa-aikaohjaaja Henni Vartiainen.

Sisätiloissa, mutta väljemmin

Täysin pannassa eivät sisätilat kesäisessä Lapissa ole. Esimerkiksi Kittilässä nuoret pääsevät tiistaista alkaen nuorisotiloihin, joissa on huomioitu koronan liittyvät varovaisuusseikat.

– Olemme saaneet nuorisotilan vierestä lukiorakennuksesta käyttöömme ala-aulan, liikuntasalit ja ulkoa piha-alueen, joten voimme avata nuokkarin väljemmin, kertoo Kittilän nuorisosihteeri Sanna Seppälä.

Osassa Lapin kuntia ohjattu toiminta painottuu kesäkuuhun, mutta esimerkiksi Kemissä, Rovaniemellä, Ranualla, Posiolla ja Sallassa kouluikäisille suunnattua toimintaa on myös heinäkuun ajan.

Rovaniemi, Ranua, Posio

Rovaniemellä on paljon nuoria ja lapsia, mutta myös toimintaa on (siirryt toiseen palveluun)paljon tarjolla paljon. Nuoret ja hieman aikuisemmatkin pääsevät kesäkuussa ottamaan tuntumaa erilaisiin liikuntamahdollisuuksiin,

Lisäksi Rovaniemi järjestää monenlaisia työpajoja pitkin kesää. Myös kylien alueilla järjestetään toimintaa kesä–heinäkuussa.

Ranualla järjestetään kesäkuun aikana kolme eri ikäryhmille suunnattua (siirryt toiseen palveluun)päiväleiriä. Leiriväki kokoontuu urheilukentällä ja jäähallilla viitenä päivänä viikossa. Lisäksi heinäkuussa etsivä liikuntatyöntekijä on töissä ja järjestää päiväjuttuja myös nuorisolle ja lapsille.

Posiolla lapset ja nuoret pääsevät harrastamaan suosikkilajejaan. Perinteisen sporttikerhon tänä kesänä korvaa uudistuneet liikuntakerhot. Alakouluikäiset ovat kouluvuoden päätteeksi äänestäneet suosikkejaan, joista suosituimmat toteutetaan liikuntakerhoissa.

Kerhot kokoontuvat läpi kesä- ja heinäkuun.

Kemi, Keminmaa, Simo

Kemissä on jo useana vuonna pidetty (siirryt toiseen palveluun)nuorille ja lapsille tarkoitettuja teatteri- ja bändileirejä. Kivalo-opiston kanssa toteutettavat teatterileirit järjestetään kesäloman ensimmäisillä viikoilla, bändileirit puolestaan heinäkuun loppupuolella.

Poikkeusolojen vuoksi perinteinen Elohiiri-tapahtuma on tältä kesältä peruttu.

Mies neuvoo tytölle basson soittoa
Kemissä pidetään bändileiri jälleen heinäkuussa. Kuva kolmen vuoden takaiselta leiriltä.Jutta Huovinen / Yle

Kemissä eniten lapsia puoleensa vetää liikennepuisto. Siellä kesän aikana käy yli tuhat lasta, osa useaan kertaan. Liikennepuisto on avoinna kesä– ja heinäkuun ajan.

Keminmaassa on luvassa kesäkuussa alaluokkalaisille tarkoitettuja kesäkerhoja ja liikuntaleikkikouluja. Myös alle kouluikäisille järjestetään liikuntaleikkikoulu. Hiukan isommille puolestaan kesäkuun aikana on tarjolla niin pesistä kuin suppailuakin.

Myös Simossa on nuorten ja lasten on mahdollista ottaa tuntumaa sup-lautaan, samoin kuin läskipyörään ja kanoottiin.

Kunnan, työpajan ja seurakunnan ohjaajat liikkuvat eri puolilla kuntaa kesäkuun alusta heinäkuun puoliväliin mukanaan erilaista välineistöä. Ajatuksena on toteuttaa mahdollisuuksien mukaan lasten ja nuorten toiveiden mukaista toimintaa.

Tornio, Ylitornio, Tervola

Torniossa nuorisotoimen kesätoiminta painottuu kesäkuulle. Kesäkuun aikana Torniossa järjestetään nuorille erilaisia teemapäiviä ja työpajoja. Putaan nuorisotalo on kesäkuun 25. päivään asti avoinna.

Lisäksi liikkuvan nuorisotyön Reppu-auto eli entinen KesäPösö ajelee kylillä ja kaduilla järjestämässä toimintaa toivomissa paikoissa. Reppu-autolla on sovittuna kyläpäivä neljänä torstaina kesäkuun aikana.

Ylitorniolla on kesällä toimintaa tarjolla (siirryt toiseen palveluun)samaan malliin kuin normaalistikin, poikkeusajasta huolimatta. Lähtökohtaisesti kaikki toiminta toteutetaan ulkotiloissa.

Lapsille järjestetään Ylitorniolla liikunnallisia kerhoja, puuhaa luonnossa ja askartelua pihataidetyöpajoissa. Lisäksi perinteinen päiväleiri toteutetaan kesäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla.

Tervolassa nuorisolle järjestetään ensimmäisinä kesälomaviikonloppuina kaksi yli yön kestävää tapahtumaa. Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna nuorisoseuralla on lanit, seuraavana viikonloppuna yli yön kestävä retki Kätkävaaraan.

Viiden ensimmäisen viikon aikana kunta ja yhdistykset järjestävät lasten ja nuorten toimintaviikot, jolloin toimintaa on maanantaista torstaihin.

Kolari, Muonio, Kittilä

Kolarissa järjestetään kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon aika toimintakerhoja alakouluikäisille. Kerhot kestävät eri kylissä vuoroviikoin maanantaista torstaihin. Kaksi ja puoli tuntia kestävissä kerhoissa on tarkoitus olla paljon liikuntaa ja erilaisia muita toimintoja.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla 7–12 -vuotille tarkoitetut kerhot kokoontuvat Äkäslompolon ja Ylläsjärven kouluilla, toisella viikolla Kolarin lukion pihalla ja kolmannella viikolla Sieppijärven ja Vaattovaaran kouluilla.

Muonion yläkoulun yleisurheilukentällä pelataan kesällä erilaisia pelejä riippuen siitä, kuinka paljon osallistujia on mukana ja mitä toivotaan. Keskiviikon ulkopelit on tarkoitettu 4.–7. -luokkalaisille, torstait sitä vanhemmille.

Muonion kirjasto järjestää kesän aikana piha-alueellaan neljä tapahtumaa, jotka on suunnattu 2.–3. -luokkalaisille.

Kittilässä kesätarjonta on vasta muovautumassa, mutta selvää on, että nuorisotilat ovat avoinna 2.–16. kesäkuuta, osin lukion tiloissa. Samalla aikajaksolla liikkuva nuokkari on liikkeellä, tänä kesänä vuokratulla asuntoautolla.

Lisäksi suunnitteilla lanit, teatteritoimintaa, eräjormailua, ratsastusta ja frisbeegolfia.

Salla, Savukoski, Inari

Sallassa alkaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä liikuntaleiri, joka kestää heinäkuun viimeiseen päivään saakka. Leiriohjelmassa on maanantaista torstaihin erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja, kuten frisbeegolfia, crosstrainingia, puistojumppaa ja palloilulajeja. Osa tarjonnasta on tarkoitettu muillekin kuin nuorille tai lapsille.

Lisäksi Sallassa nuorisotilat ovat avoinna koko kesän avoinna. Myös erilaisia yksittäisiä tapahtumia ja teemajuttuja on järjesteillä.

Savukoskella nuorisotoimen päiväleirit järjestetään koululaisten toisella kesälomaviikolla. Aamupäivän ryhmä on tarkoitettu esikoululaisille ja 1.–2. -luokkalaisille, iltapäiväryhmä puolestaan 3.–6. -luokkalaisille.

Kesäkuun ensimmäisinä viikkoina järjestetään sarjajuoksut tiistaisin Korvatunturin koulukeskuksessa. Samassa paikassa pelataan jalkapalloa ja sählyä torstaisin kesäkuun alkupuolella.

Inarissa on toistaiseksi selvillä kesän ohjelma juhannukseen saakka. Juhannuksen jälkeisestä ajasta kunta tiedottaa myöhemmin.

Ivalossa järjestetään alakoululaisille ohjattua tekemistä kaikkina arkipäivinä torstaita lukuunottamatta. Keskiviikkoisin on lisäksi parin tunnin metsäseikkailu Jänkävaarassa.

7–12 -vuotiaille on juhannuksen jälkeen uimakoulu, joka kerhojen avoin on osallistujille maksuton.

Nuorille ja aikuisille on tarjolla erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja Ivalossa arkipäivisin keskiviikkoa lukuunottamatta.

Torstaisin toimintaa on Inarin koululla ja Juutuanvaarassa.

Edit 2.6. klo 11.45. Täydennetty Kolarin tietoja ja lisätty Inari.