3 kysymystä ja vastausta Trumpin ja some-yhtiöiden kiistasta – tutkija: Some yksi pelikenttä, jolla käydään taistelua viestintävallasta

Tutkija Turo Uskali arvioi, että tapauksessa on kyse enemmän poliittisesta uhkailusta kuin kauaskantoisesta muutoksesta.

sosiaalinen media
Kuvassa on oikeusministeri William Barr ja presidentti Donald Trump.
Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr presidentti Donald Trumpin kanssa Valkoisessa talossa 28. toukokuuta.Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöiden vastuusuojan poistamisesta.

Kokosimme tähän juttuun kolme olennaisinta kohtaa siitä, mistä Twitterin faktantarkastuksesta liikkeelle lähteneessä kiistassa on kyse.

1. Trump suuttui tviittiensä faktantarkastusmerkinnöistä

Presidentti Trumpin ja yhteisömedia Twitterin kiista sai alkunsa tiistaina, kun Twitter lisäsi ensimmäistä kertaa Trumpin tviittiin sinisen faktantarkistusmerkinnän.

Faktantarkistusmerkintä tarkoittaa sitä, että tviitin alla näkyy linkki, jonka kautta saa faktapohjaista tietoa virheellisestä väitteestä.

Kuvassa henkilö katsoo Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Twitter-tiliä älypuhelimen näytöltä.
Donald Trumpin tviitti, johon Twitter lisäsi faktantarkistusmerkinnän. Trumpin Twitter-tilillä on yli 80 miljoonaa seuraajaa.Olivia Ranta / Lehtikuva

Merkinnän sai kaksi presidentin tviittiä. Trumpin tviitit liittyivät Yhdysvalloissa käytävään keskusteluun postiäänestämisestä Kalifornian osavaltiossa marraskuun presidentinvaaleissa. Trump väitti tviiteissään, että postiäänestys johtaisi väistämättä vilppiin.

Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey puolusti merkintöjen lisäämistä keskiviikkona. Dorseyn mukaan Twitter halusi oikaista Trumpin tviitistä syntyvän väärän käsityksen, että postiäänestäminen onnistuu ilman rekisteröitymistä äänestäjäksi.

– Hankkiutuisin todella mielelläni eroon koko Twitter-tilistäni, Trump kommentoi toimittajille Valkoisessa talossa (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Trumpin mielestä some-jätit yrittävät hiljentää konservatiivista mediaa ja sekaantua vaaleihin. Hän sanoi kuitenkin, että tarvitsee Twitteriä ja muuta sosiaalista mediaa yhä "valeuutisten kumoamiseen".

Twitter otti faktantarkistusmekanismin käyttöön jo maaliskuussa. Laajaan kansainväliseen julkisuuteen työkalu nousi kuitenkin vasta Trumpin tämänviikkoisen tviittien merkitsemisen myötä.

– Faktantarkistus olisi voinut nousta julkisuuteen jo aiemmin. Reaktio lienee ollut näin suuri siksi, että tviitit liittyivät tuleviin vaaleihin, arvioi journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali Jyväskylän yliopistosta Ylen puhelinhaastattelussa.

2. Trump antoi asetuksen vastuusuojan poistamisesta

Seuraavaksi Trump ryhtyi toimiin some-yhtiöiden suitsimiseksi. Presidentin torstai-iltana antama asetus tähtää siihen, että digitaalisen ja sosiaalisen median amerikkalaisilta yhtiöjäteiltä poistettaisiin vastuusuoja.

Tällä hetkellä Twitteriä, Googlea ja Facebookia vastaan ei voida nostaa Yhdysvalloissa syytteitä niiden omilla alustoilla julkaistuista sisällöistä, vaikka päivityksissä olisi vihapuheeksi katsottavaa materiaalia tai valheellisia väitteitä.

Trump haluaa asetuksellaan mahdollisuuden saada sosiaalisen median jätit oikeudelliseen vastuuseen "epäsopivasta poliittisesta aktivismista". Lopullinen valta lainsäädännössä on kuitenkin Yhdysvaltain kongressilla, joka voi kumota presidentin asetuksen.

Donald Trump antoi torstaina asetuksen, jonka tavoitteena on vastuusuojan poistaminen sosiaalisen median amerikkalaisilta yhtiöjäteiltä. Videolla Mark Zuckerberg kertoo, miten Facebook ei voi olla totuuden tuomari.

Facebook ja Twitter eivät olleet vielä perjantai-iltapäivään mennessä olleet ottaneet kantaa kohun uusimpaan käänteeseen. Facebookin toimitusjohtaja (siirryt toiseen palveluun) Mark Zuckerberg ja Twitterin Dorsey (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin kommentoivat torstaina aamupäivällä, että some-yhtiöiden ei pidä toimia totuuden tuomareina.

3. Miten kauaskantoiset vaikutukset kiistalla on?

Yhdysvalloissa on keskusteltu jo pitkään siitä, pitäisikö sosiaalisen median yhtiöiden seuloa valheellisia tai haitallisia sisältöjä tarkemmin.

Tämän viikon kiista lähti liikkeelle Twitteristä, jossa sisältöjen tarkistus ei ole yhtä laajaa kuin Facebookissa ja YouTubessa. Nekin keskittyvät pääasiassa väkivaltaisen ja häiritsevänä koetun sisällön seulontaan.

Voikin olla vaikea vetää laillista tai oikeudellista rajaa siihen, mikä on valheellista sisältöä ja mikä ei, varsinkin jos on kyse poliittisesta puheesta.

Tutkija Turo Uskali ei usko, että asetus johtaa kauaskantoisiin lainsäädännön muutoksiin. Hän pohtii, että kiistassa voi olla kyse presidentti Trumpin poliittisesta uhkailusta hänen keskeisenä viestintäalustanaan käyttämää Twitteriä kohtaan.

– Sosiaalinen media on yksi pelikentistä, joilla käydään taistelua viestinnällisestä vallasta, Uskali sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Viestintäoikeuden asiantuntija pitää Trumpin ja sosiaalisen median kiistaa erittäin poikkeuksellisena (29.5.)

Trump kutsuu Minneapolisin mellakoijia rikollisiksi ja pormestaria heikoksi – Pormestari vastaa: Heikkoutta on syyttää toisia kriisin aikana (29.5.)

Trump: Presidentin asetus sosiaalisen median yhtiöistä vie niiden vastuusuojan – asiantuntijat eri mieltä (28.5.)

Valkoisen talon mukaan Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä, mutta mikä on presidentin asetus? (28.5.)

Trump uhkaa jopa sulkea sosiaalisen median – Twitter puuttui aiemmin hänen viesteihinsä perättöminä (27.5.)

Twitter puuttui ensimmäistä kertaa Trumpin tviitteihin – presidentin mukaan yhtiö sekaantuu vaaleihin (27.5.)