Hyppää sisältöön

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä heikentää naisten elämänlaatua pitkään, aina vaihdevuosiin saakka – riski sairastua masennukseen kasvaa

Monirakkulaisen munasarjaoireyhtymän eli PCOS:n vaikutusta on aiemmin tutkittu lisääntymisikäisten naisten elämänlaatuun.

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä heikentää merkittävästi vaihdevuosi-ikäisten naisten elämän laatua. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä, PCOS, heikentää siitä kärsivien naisten elämänlaatua pitkään.

Oulun yliopistossa tehty tutkimus (siirryt toiseen palveluun) osoitti, että myös vaivasta kärsivillä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla elämänlaatu oli huonompaa kuin ikätovereilla, joilla ei ollut oireita. Naiset kokivat terveydentilansa huonommaksi ja olivat tyytymättömämpiä elämäänsä.

Aiemmat tutkimukset ovat kohdistuneet pääasiassa lisääntymisikäisiin naisiin, eikä oireyhtymän vaikutuksia iäkkäämpien naisten elämään ole tunnettu.

Merkittävin elämänlaatua ja terveyttä heikentävä tekijä oli PCOS:ään liittyvä korkeampi psyykkinen sairastavuus. Masennuksen ja ahdistuksen riski on viisinkertainen vaivasta kärsivillä naisilla.

PCOS aiheuttaa naisille muun muassa liikakarvoitusta, aknea ja epäsäännöllisiä kuukautisia. Yli puolet PCOS:stä kärsivistä naisista on ylipainoisia tai lihavia. Oireyhtymä kolminkertaistaa riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään.

Tutkimuksessa oli mukana liki 3 000 vuonna 1966 syntynyttä Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin kuuluvaa naista.

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä on moniulotteinen hormonihäiriö, jota esiintyy vajaalla 20 prosentilla lisääntymisikäisistä naisista. Yleisyydestään huolimatta se on huonosti tunnettu ja alidiagnosoitu vaiva.

On tavallista, että PCOS diagnosoidaan vasta lapsettomuushoitojen yhteydessä, kun oireyhtymä hankaloittaa raskaaksi tulemista.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.