1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilasjuhlat

Autolla paikalle, lakki päähän ja takaisin kyytiin – pohjalaislukio drive in -lakitti ylioppilaansa

Oppilaat saapuivat porrastetusti autoilla ja kyydissä sai olla 3–4 läheistä.

Ainutlaatuinen lakitus jää varmasti ilmajokelaisten ylioppilaiden mieleen
Ainutlaatuinen lakitus jää varmasti ilmajokelaisten ylioppilaiden mieleen

Ylioppilaita on juhlittu lauantaina etänä ja virtuaalisesti. Valtaosa saa todistuksensa postissa, ja juhlat järjestetään syksyllä, jos koronatilanne sallii.

Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoen lukio halusi kuitenkin saada yliopilailleen perinteisen yhteislakituksen fiilistä ihan livenä. Koulun reilut 50 valmistunutta saivat kokoontua juhlapaikalle porrastetulla aikataululla autossa läheistensä kanssa..

Ilmajoen lukion rehtori Jouko Peltonen uskoo, että erikoinen lakitus jää varmasti jokaisen juhlijan mieleen. Ainutlaatuisesta hetkestä puhuimyös juhlatoimikunnan vetäjä, uskonnon opettaja Elina Pitkäranta.

– Vielä kiikkustuolissakin voi vanhana muistella, että sai lakin tällaisella tavalla koronakevällä, Pitkäranta toteaa.

Oli todella koskettavaa. Vain minä ja perheeni olimme siinä ja rehtori katsoi silmiin ja sanoi ne sanat suoraan minulle.

Emilia Hautamäki, koronakevään 2020 ylioppilas

Autot saapuivat jykevän nuijasodan monumentin, Ilkan muistomerkin, kentälle kymmenen ryppäissä. Kyydissä sai olla lakitettavan lisäksi muutama ihminen.

– Mukava jännitys vatsanpohjassa ja ihana sää. Tätä juuri toivottiin, totesi opettaja Elina Pitkäranta. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Monumentin vieressä nurmella oli pöytä, jossa odottivat valkoisen liinan päällä todistukset ja ruusut. Autot koottiin parkkiin vieressä olevalle hiekkakentälle.

Ylioppilas ja läheiset saivat nousta autosta lakituksen ajaksi. Todistuksen sai rehtorilta ja ruusun ja mahdollisen stipendin tai muun muistamisen ryhmänohjaajalta. ylioppilaaksi julistuksen jälkeen oli aika painaa valkolakki päähän ja poistua takaisin autoon . Kättelyt ja halaukset opettajien ja rehtorin kanssa jätettiin tänä vuonna väliin.

Hiekkakentällekään ei saanut tulla kerralla suurta automäärää. Ylioppilaat odottivat läheisineen vuoroaan autoissa. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Rehtori oli laskenut aikaa kuluvan viitisen minuuttia autokuntaa kohden, joten Ilmajoen mallissa ihmisten määrä ei lakitustilanteessa ylittänyt vielä voimassa olevaa kymmenen kokoontujan rajoitusta.

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja paljastaa, että opettajat olivat viikolla ottaneet sekuntikellon kanssa paikan päällä aikaa ja testanneet, mihin autot voi päästää parkkiin ja missä lakitus tapahtuu.

Kun yhtä lakitettiin läheistensä ympäröimänä, toinen autokunta jo odotti vieressä vuoroaan. Kauemmas hiekkakentälle koottiin odottamaan kerrallaan kymmen auton ryppäitä. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Somessa riitelyä juhlan sopivuudesta

Opettajat keksivät idean drive in -lakituksesta, kun halusivat ilahduttaa ylioppilaita edes jonkinlaisella juhlalla. Erikoinen tilaisuus vaati koronarajoitusten takia tukuttain erilaisia lupia. Niitä kysyttiin esimerkiksi poliisilta, kunnasta ja infektiolääkäriltä.

Kaikki kuntalaiset eivät ideasta innostuneet. Somessa autojonossa lakittamista on haukuttu typeräksi pelleilyksi ja autonäyttelyksi.

Soraäänistä huolimatta opiskelijoilla on rehtorin mukaan ollut viime päivinä kova hypetys päällä.

Samaa mieltä on tuore ylioppilas Emilia Hautamäki.

– Alkureaktio ideaan oli vähän, että anteeksi, mikä tämä on? Mutta "alkujärkytyksen" jälkeen olin todella tyytyväinen, hän kertoo.

Entinen SM-tason alppihiihtäjä, nykyinen SM-tason painonnostaja Emilia Hautamäki harkitsi alppilukiota, mutta valitsi Ilmajoen, eikä katunut. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Rento fiilis, mutta tilanne jännitti sittenkin

Hautamäki oli lakitusvuoron alkupäässä. Tilanteen jännittävyys yllätti, ja ylioppilas nauraa pulssinsa olleen 200 h-hetkellä. Tuntui juhlavalta ja hienolta tulla lakitetuksi omassa rauhassa.

– Oli todella koskettavaa. Vain minä ja perheeni olimme siinä ja rehtori katsoi silmiin ja sanoi ne sanat suoraan minulle.

Hautamäki ajoi itse lakitettavaksi. Kyydissä olivat äiti, isä ja isosisko Julia. Ylioppilas kertoi etukäteen hermoilleensa, että pystyykö korkkareilla ajamaan. Hyvin onnistui. Takapenkiltä tosin tuli ohjeistusta, että älä aja liian kovaa.

Perinteinen ylioppilaan puhekaan ei stressannut, koska Hautamäki kävi nauhoittamassa sen koululla jo etukäteen.

Se ja kaikki muutkin juhlan puheet ja musiikkiesitykset ovat katsottavissa verkossa. Sieltä löytyy myös drive in -lakituksen striimauksesta tallenne.

– Neljään minuuttiin on vaikea tiivistää kolmen vuoden tunnelmat, mutta sen halusin puheessani korostaa, että meidät ainakin muistetaan, kun olemme koronan keskellä valmistuneet ylioppilaiksi.

Korona-tilanne pisti monien abiturienttien kohdalla kirjoittamisaikataulua uusiksi, kun reaaliaineiden kirjoituksia aikaistettiin viikolla.

– Itse olin kirjoittanut ne jo syksyllä, joten omalle kohdalle korona ei osunut häiritsemään..

Perhe päätti perusteellisen harkinnan jälkeen, että Hautamäkeä juhlitaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna nuorisoseuran talolla.

Kokoontumisrajoituskin on jo silloin väljempää eli laajentunut 50 ihmiseen.

– Silti vieraiden tulo porrastetaan, hän kertoo.

Lue seuraavaksi:

Maija Lahdensuo innostui oppimisesta vasta aikuisena – 47-vuotias kannustaa opiskelemaan iästä riippumatta "Tiedon lisäksi olen saanut rohkeutta ja itseluottamusta"