Hyppää sisältöön

Jyväskyläläisvoimin lauletut Gaudeamus Igitur ja Suvivirsi löytyvät verkosta – videoilla halutaan onnitella koulunsa päättäviä poikkeuskeväänä

Mieskuoro Alvar haluaa myös onnitella ylioppilaita ja valmistuvia opiskelijoita.

Jyväskyläläisen Mieskuoro Alvarin kantavat voimat: taiteellinen johtaja Niklas Taanila (vas.), toimitusjohtaja Henri Karjalainen ja videon projektista vastannut Aleksi Bondfolk. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kun Mieskuoro Alvar aloitti Gaudeamus Igitur - laulun äänityksen huhtikuussa, koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi kuoro ei voinut kokoontua samaan paikkaan.

– Miten kuoron saa kuulostamaan kuorolta, kun jokainen tuo yksin oman äänensä ilman yhteisön tukea, pohti tuolloin kuoron taiteellinen johtaja ja kuoronjohtaja Niklas Taanila.

Taanila yllättyi kuullessaan laulajien yksin äänittämät osuudet.

– Se oli tosi positiivinen yllätys: miten kuoron voikaan saada kuulostamaan kuorolta, ilman että kuoro on edessäni.

Monet mieskuoron laulajista ovat opintojensa loppuvaiheessa, kuten kuoronjohtaja Taanila. Hän valmistelee pro gradu - työtään Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitokselle. Lisäksi hän valmistuu musiikinopettajaksi ja kuoronjohtajaksi.

Suuri osa kuoron laulajista on musiikin ja musiikkikasvatuksen opiskelijoita, mutta rivistä löytyy myös laulajia muilta aloilta.

Mieskuoro Alvarin jäsen ja projektinvetäjä Aleksi Bondfolk yllättyi myös kuoron Gaudeamus Igiturin lopputuloksesta.

– Minulla ei ollut aiempaa kokemusta tämän tyyppisestä kuoroäänittämisestä, oli hauska kokeilla. Lopputulos on onnistunut siihen nähden, ettei meistä kukaan aiemmin ollut tehnyt tällaista.

Myös Bondfolk opiskelee musiikinopettajaksi. Hän on jo valmistunut muusikoksi Gradialta Jyväskylästä.

Lauluesitys syntyi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan pyynnöstä JYY:n Etävappu 2020 -tapahtumaan.

Gaudeamus Igiturin voi kuulla Youtubessa (siirryt toiseen palveluun).

Kaikille koulunsa ja opintonsa poikkeuskeväänä päättäville on kuunneltavissa ja vaikka laulettavissa perinteinen koulunpäätöslaulu eli Suvivirsi.

Jyväskylän seurakunnan ja Jyväskylä Sinfonian yhteistyövideossa laulaa lapsikuoro Vox Aurea. Videon teossa on ollut mukana myös Jyväskylän kaupunki.

Yhteistyön hedelmä on kuunneltavissa Youtubessa (siirryt toiseen palveluun).