Lappi on suosittu sesonkikohde myös munarosvoille – lintujen pesiä rohmuavat halutaan saada kiinni

Metsähallitus ja viranomaiset valvovat maastossa, mutta muidenkin liikkujien on syytä pitää silmänsä auki, jos pesillä käy outo pöhinä.

luonto
haukka kanahaukka poikanen helsinki uimastadion
Kanahaukka on ollut viime vuosina kovasti suosittu laittomasti toimivien keräilijöiden keskuudessa maailmalla.Vesa Marttinen / Yle

Lintujen pesintä on kriittistä aikaa myös linnunmunien rosvouksen takia. Munien lisäksi varkaille kelpaavat myös poikaset.

Maastossa liikkuvat viranomaiset ja Metsähallituksen työntekijät valvovat lintujen pesintää, mutta muiltakin luonnossa kulkijoilta toivotaan valppautta munarosvojen varalta.

Munien keräily on osin kansainvälisesti verkostoitunutta ja ammattimaista toimintaa, jossa liikkuvat todella isot rahat.

Varsinkin Lappi ja harvinaisten lintujen pesät ovat munarosvojen suosiossa. Lapissa saadaan vuosittain muutamia vihjeitä pesien ryövääjistä. Heidän kiinni saamisensa on kuitenkin vaikeaa. Vain joitakin varkaita on vuosien saatossa saatu tekosistaan käräjille saakka.

Keräilijöitä sekä ulkomailla että Suomessa

Suomessa on liikkunut aiemmin ulkomaalaisia linnunmunien keräilijöitä, mutta myös kotimaisia alan ammattilaisia tiedetään hakeutuvan metsiin samoin aikein. Metsähallitus huomauttaakin, että vaikka ulkomaalaisten tulo Suomeen on rajoitettua, munarosvous on laji, jota harrastetaan maailmanlaajuisesti koronasta huolimatta.

Keräilijät toimivat siis kansainvälisten verkostojen kautta. Taannoin Suomessa selvisi tapaus, jossa suomalaiselta kerääjältä löydettiin tuhansittain luvattomasti kerättyjä linnunmunia. Juttu sai alkunsa Skotlannista, josta löytyivät yhteydet Ruotsiin ja sieltä sitten Suomeen, kerrotaan Metsähallituksen tiedotteessa.

Metsähallitus painottaa kuitenkin, että luonnossa toki liikkuu kevään ja alkukesän aikana myös runsaasti lintuharrastajia hyvällä asialla.

Jos kuitenkin näet tai tapaat epäilyttävää toimintaa, joka viittaa munien keräilyyn, pesien häirintään tai lintujen luvattomaan tappamiseen, siitä on syytä olla yhteydessä johonkin seuraavista numeroista:

Poliisi Puhelinnumeroon 112, Metsähallitus Juha Ahonen 040 646 4250, Birdlife Suomi Teemu Lehtiniemi 0400 749 786.

Lue myös:

Munarosvoja on vinkkipyynnöistä huolimatta vaikea löytää – Suomesta ryövättyjä lintujen munia päätyy haukkakasvattamolle Eurooppaan

Belgialainen munarosvo ehdolliseen vankeuteen

Munarosvo jäi kiinni Karigasniemen tullissa

Ulkomaalainen munarosvo kiinni Inarissa

Munarosvon kuulustelut jatkuvat Inarissa