Rajoitusten alueellinen purkaminen jakaa vaalipiirin kansanedustajat – Ylen kyselyyn varovaisia vastauksia: "Tässä voisi vastata sekä kyllä että ei"

Ylen kyselyyn vastasi 12 vaalipiirin 16 kansanedustajasta.

Vaasan vaalipiiri
Eduskunta järjestäytynyt poikkeuksellisesti koronaviruksen takia. Hallitus jakautunut myös virkamiesaitioon ja edustajia vain n. 60 salissa. Loput etänä.
Jani Saikko / Yle

Pohjalaiskansanedustajat ovat erimielisiä siitä, pitäisikö koronarajoituksia poistaa vaalipiirissä muuta maata nopeammin.

Vaasan vaalipiirin kuudestatoista kansanedustajasta seitsemän kannattaa pohjalaismaakuntiin nopeampaa rajoitusten purkamista. Neljä edustajaa ei kannata, yksi ei osannut sanoa ja neljä edustajaa ei vastannut kyselyymme.

Yle kysyi Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö koronarajaoituksia, esimerkiksi ravintoloiden asiakasmääriä ja aukioloaikojen rajoituksia, purkaa pohjalaismaakunnissa nopeammin kuin niissä maakunnissa, joissa koronatartuntoja on enemmän.

Asiantuntijoita pitää kuunnella

Nekin kansanedustajat, jotka kannattavat rajoitusten alueellista purkamista, tähdentävät, että tautitilannetta on seurattava tiiviisti ja asiantuntijoita kuunneltava tarkasti.

Mauri Peltokangas (ps.) Kyllä

"Ravintoloiden osalta näen, että on aika antaa mahdollisuus toimeentuloon. Hallitus petti lupauksensa yrittäjille. Vastuullinen ravintolayrittäjä osaa asettaa tilat käyttöön niin, että toimintaa voi asteittain avata."

Juha Mäenpää (ps.) Kyllä

"Tosin varovaisuutta noudattaen ja tartuntalukuja seuraten."

Paula Risikko (kok.) Kyllä

"HUOM! Muistettava on, ettei vaara vielä ole ohi Vaasan vaalipiirissä, siksi kannattaa edelleen edetä varovasti. JATKOSSA rajoituksia pitää räätälöidä; alojen sisällä ja alueellisesti. Sen mahdollistamiseksi tarvitaan testauksia ja jäljitystä. Oltava myös valmiudet nopeasti uudelleen rajoittaa/sulkea toimintaa. Tämä koskee kaikkia aloja ja alueita."

Janne Sankelo (kok.) Kyllä

"Moni yrittäjä on kertonut, että ei ole taloudellisesti kannattavaa avata ravintolaa, jos paikoista on vain puolet käytössä. Lailliset elinkeinot ovat perustuslain suojauksessa. Perustuslaki- ja talousvaliokunnan aikaisempien kantojen mukaan epidemian salliessa pitää käyttää alueellista porrastusta rajoitusten purkamisessa. Koska hallitus ei tätä nyt ehdota, uskon että eduskunta tulee muuttamaan hallituksen esitystä lainkäsittelyn yhteydessä."

Pasi Kivisaari (kesk.) Kyllä

"Ehdottomasti. On erittäin tärkeää, että tilannetta seurataan jatkuvasti ja alueellisiin erityisratkaisuihin on mahdollisuus. Kaikissa tapauksissa puskeminen valtakunnallisella mallilla ei ole kaikista ketterin vaihtoehto."

Anders Norrback (r.) Kyllä

"Kyllä, jos asiantuntijat puoltavat."

Mikko Ollikainen (r.) Kyllä

"Tässä voisi vastata sekä kyllä että ei, riippuen mistä ajankohdasta puhutaan. Haluan pitää oven auki alueellisille ratkaisuille tulevaisuudessa mutta tämä edellyttää terveyden asiantuntijoiden vahvaa suositusta ja hyväksyntää. Luotan heihin tässä kysymyksessä ja tästä johtuen hyväksyn nykyiset säännöt. Mikäli terveyden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että alueelliset ratkaisut ovat mahdollisia olen valmis höllentämään rajoituksia. Terveys edellä."

Terveys edellä, harkintaa rajoitusten purkuun

Neljä kansanedustajaa ei kannata rajoitusten purkamisen porrastamista tässä vaiheessa. Perusteluna ei-kannalle on muun muassa se, että vaikka pohjalaismaakunnissa tartuntatilanne on hyvä, saattaa se kääntyä nopeastikin huonompaan suuntaan.

Anna-Maja Henriksson (r.) Ei

"Rajoitusten purkamisessa on tärkeää kuunnella asiantuntijoita. Tavoitteena on hillitä epidemian etenemistä ja estää tartuntojen äkillinen kasvu. Siksi rajoituksia puretaan asteittain 1.6. lähtien. Lakiesitys mahdollistaa maakuntien eri tilanteiden huomioimisen, mutta ei ole myöskään pohjalaisten intressissä, että tauti alkaa taas levitä nopeammin. Siksi on syytä avata rajoituksia varoen myös Pohjanmaalla."

Kim Berg (sd.) Ei

"Tartuntatautilain asetuksen avulla hallitus voi tarvittaessa nopeasti lieventää rajoituksia ja tämä voi tapahtua myös alueittain. Rajoitukset voivat olla voimassa vain sen ajan ja siinä laajuudessa kuin ne ovat välttämättömiä tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi ja estämiseksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että rajoitusten hallitun ja vaiheittaisenkin purkamisen yhteydessä tautitapauksia voi tulla hyvin lyhyessä ajassa merkittävä määrä lisää!"

Jukka Mäkynen (ps.) Ei

"Miksi ravintolat avataan vain määräaikaan asti? Kun ravintolat ovat auki vain klo 22.00 asti ??? Niin tiedän vaasalaisena varsin hyvin sen, että ihmiset jatkavat isoissa ryhmissä illanviettoa esimerkiksi Hovioikeuden rannassa tai jonkun kotona. Eli, silloin pitäisi kieltää myös ryhmäkokoontumiset klo 22.00 jälkeen. Maalaisjärjen käyttöä tulisi harrastaa enemmän. Yrittäjille asianmukainen korvaus, eikä taskurahaa."

Peter Östman (kd.) Ei

"Minusta se on oikea ratkaisu pitää samat rajoitukset kaikkialla. Jos esim. yökerhot saisivat olla auki, niin ei tarvita kuin yksi sairastunut asiakas, että yökerhosta voisi tulla viruslinko."

Joakim Strand (r.) En osaa sanoa

"En ota tähän absoluuttista kantaa kesken käsittelyn mutta kyllä minä korostaisin myös tätä alueellista tarkastelua ja analyysiä. Toki perusteita löytyy sekä sille, että koko maata käsitellään samalla tavalla, että sille, että alueellisesti porrastetusti luovutaan rajoituksista. Ravintolakohtaista pelisilmää on joka tapauksessa voitava käyttää ihan riippumatta siitä, missä ravintola sijaitsee!"

Mika Lintilä (kesk.), Antti Kurvinen (kesk.), Mikko Savola (kesk.) ja Matias Mäkynen (sd.) eivät vastanneet kyselyymme.

Katso tästä oman maakuntasi koronavirustilanne.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus