1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Ennuste: Tulva pysyy huippulukemissa jopa viikon Rovaniemellä – Kittilään vähintään vuoden 2005 suuruinen tulva

Rovaniemellä tulva saattaa jäädä vuoden 1993 ennätystä pienemmäksi.

Tulvat
LInnunpönttö veden varassa
LInnunpönttö veden varassa Rovaniemellä torstaina. Vesa Vaarama / Yle

Ounasjoen tulva nousee Kittilässä vahinkorajalle perjantaina tai viimeistään lauantaina, arvioitiin Lapin ely-keskuksesta perjantaina ennen puoltapäivää. Tulvahuippu saavutetaan ensi viikon alkupuolella ja se kestää useamman päivän.

– Kittilän tulvasta on tulossa vuoden 2005 tulvan suuruinen tai jopa hieman isompi. Rannalla oleville rakennuksille voi tulla Kittilässä vahinkoja tulvasuojauksista huolimatta, johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki Lapin ely-keskuksesta arvioi.

Rovaniemellä tulva yltää vahinkorajalle niin ikään joko perjantain tai lauantaina. Tulvahuippu saavutetaan kaupungin alueella joko lauantaina tai sunnuntaina ja se voi kestää jopa viikon ajan. Alaraudanjoen mukaan Rovaniemellä ainakin muutama talo on vaara-alueella ja ne voivat kärsiä tulvavahinkoja.

Alaraudanjoki sanoo, että suurtulva on edelleen hyvin todennäköinen Rovaniemellä, mutta vuoden 1993 kaltaista ennätystulvaa ei tulisi.

– Ensi viikon loppupuolelle on luvattu sateita, mutta sateiden määrää ei vielä tiedetä. Tavoite on saada tulva saada kääntymään Rovaniemellä laskuun ennen sateita.

Rovaniemen tulvimista yritetään helpottaa pitämällä Kemijärvessä tavallista suurempaa määrää vettä.

Ivalojoella tulvahuipun arvioidaan olevan jo viikonvaihteessa tai heti ensi viikon alkupuolella. Ivalossa tulvasta voi tulla lähes yhtä iso kuin vuonna 2005.

Tornionjoella tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan ensi viikon loppupuolella tai kesäkuun toisen viikon alussa. Tornionjoen tulvista odotetaan ennätyssuuria.