Hyppää sisältöön

Vinot otsatukat ja kotivärjäämöjen koronasävyt ilmaantuivat kampaamoihin – ammattilaisilla riittää korjattavaa kotiparturoinnin jäljiltä

Kampaamojen asiakasmäärät ovat kasvaneet toukokuussa. Usea yrittäjä pohtii kesäloman siirtoa, kun asiakkaita on jopa jonoksi asti.

Oululainen Mari Huusko on tullut kampaajalle ensimmäistä kertaa sitten helmikuun. Keväälle varattu aika peruuntui koronatilanteen vuoksi. Muutaman kerran on tehnyt mieli ottaa sakset käteen, mutta hän on malttanut mielensä. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Edellisestä kampaajakäynnistä on kulunut useampi kuukausi. Hiuspehkoa peilistä katsoessa pohtii lähinnä, olisiko viisainta aloittaa puutarhasaksilla.

Monen pinna ei kestänyt korona-ajan rajoituksista seuranneita venymisiä kampaamokäyntien välillä. Otsatukkaa tasattiin kylpyhuoneen peilin edessä tai marketin hyllyltä mukaan tarttui väripaketti. Pitkäveteistä korona-arkea saattoi yrittää piristää uudella hiusvärillä.

Tai sitten hiusten on annettu vain kasvaa. Keräsimme aiemmin kuvia korona-ajan hiustyyleistä.

Ammattilainen huomaa pidentyneet käyntivälit tai omat kokeilut

Maaliskuussa moni parturi- ja kampaamoliike sulki ovensa. Korona pelotti, ihmiset peruivat varaamiaan aikoja, eikä asiakkaita yksinkertaisesti ollut. Esimerkiksi Oulun Sokoksen Hyvä olo -kampaamossa-hoitolassa työskentelevä Lea Saari teki kuukauden ajan töitä ruokakaupassa, kun oma työpaikka oli suljettuna.

Nyt tilanne on muuttunut. Asiakasmäärä on kasvanut toukokuussa selvästi. Normaalitasolla ei Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Pahkalan arvion mukaan vielä olla, ainakaan kaikissa liikkeissä.

Siivouksen merkitys on korostunut, käsidesiä kuluu ja työtä tehdään joko maski tai visiiri kasvoilla. Kumpi näistä on käytössä, sen saa asiakas päättää, parturi-kampaaja Lea Saari kertoo työpaikkansa hygieniakäytännöistä. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Useat asiakkaat saapuvat nyt ammattilaisten luokse korjauttamaan kotiparturoinnin jälkiä.

– Kyllähän tässä on näkynyt monenlaista viritystä. Osa ihmisistä on selvästi kyllästynyt lookiinsa, ja kotona on lähdetty kokeilemaan jotain radikaalimpaa, Saari sanoo.

Jyväskyläläisen parturi-kampaamo Sariksen yrittäjä Sari Huhta-aho kertoo, että hänellä käy päivittäin asiakkaita, jotka ovat viime viikkojen aikana turvautuneet omaan apuun, useimmiten leikanneet otsahiuksiaan tai siistineet korvallisia.

Kotona käyttöön on valittu usein kynsisakset, ehkä ne muistuttavat eniten parturinsaksia, ja nyrhitty hiuksia niiden kärjillä, Huhta-aho sanoo.

Otsatukan tasaaminen ja sen lievä vinous ei yleensä ole suuri ongelma kampaajille.

Hurjimmat kotikokeilut liittyvät usein vaalennusaineisiin ja radikaaleihin värinmuutoksiin. Lea Saaren mukaan hiukset ovat voineet pahimmillaan vahingoittua pahastikin, esimerkiksi useiden vaalennuskertojen jälkeen. Silloin voi edessä olla tilanne, että ammattilaisenkaan on vaikea auttaa.

Parturi-kampaaja Lea Saari kertoo videolla kokemuksistaan omatoimiparturien kanssa.

Maskit tulivat, lehdet lähtivät

Koronakevään myötä moni kampaamorutiini on toisenlainen kuin ennen. Marja Pahkala kertoo, että heidän jäsenyrityksilleen on annettu jo varhaisessa vaiheessa suositukset muun muassa siivouksen tehostamisesta ja maskin käytöstä ainakin riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden kanssa.

Lisäksi toimenpiteitä, joissa tullaan hyvin lähelle asiakasta, kuten ehostuksia, ripsien ja kulmien värjäystä tai joitakin partakäsittelyjä, suositellaan vältettävän.

Pahkala muistuttaa, että myös asiakkaan oma vastuu on merkittävä. Lieväoireisenakaan ei saa kampaamoon tulla, ja halutessaan asiakas voi myös käyttää maskia käyntinsä aikana.

Kampaamokäynnin aikana on usein selailtu lehtiä ja päivitetty samalla julkkisten ihmissuhdekiemuroita, mutta nykyisin se ei onnistu. Asiakkaiden luettavissa olevista lehdistä on monissa liikkeissä luovuttu tautivaaran vuoksi. Sari Huhta-aho kertoo, että asiakkaat selailevat kampaamotuolissa nyt entistä tiiviimmin puhelintaan.

Ylikasvaneesta pehkosta jotakin ihan uutta

Hiljaisen kevään jälkeen kampaamoliikkeissä on selvästi käynnistymässä vilkkaampi aika, kun hiusten leikkaus- ja värjäysvelkaa kurotaan kiinni.

Joillekin on voinut tulla jopa yllätyksenä se, että tutulle kampaajalle ei tällä hetkellä saakaan aikaa helposti. Varauskirjoissa on paikoin ruuhkaa, kertoo Suomen Hiusyrittäjien hallituksen puheenjohtaja, kampaamoyrittäjä Satu Kallio.

Marja Pahkala kertoo, että alan ammattilaisten kesken on virinnyt keskustelua siitä, että osa yrittäjistä saattaa joutua kesällä tinkimään omista kesälomistaan, sillä kevään totaalisen pysähdyksen jälkeen voi olla pakko paikata tilannetta tekemällä töitä mahdollisimman paljon.

Henkisesti raskaan kevään jälkeen edessä voi olla kiivastahtinen kesäaika.

Ja toisaalta, ylikasvaneet hiukset ovat myös mahdollisuus. Sari Huhta-aho toteaa, että viime viikkoina useammalle asiakkaalle on voitu vuosien jälkeen kokeilla uutta hiustyyliä, kun pitkäksi venähtäneet hiukset ovat antaneet mahdollisuuden tyylinmuutokseen.

“Kun jatkan etätöissä, niin mietin, että onko kampaamokäynti ihan turhaa, mutta kyllä tämä itselle on kiva piristys,” Mari Huusko sanoo. Kuva: Lea Saari

Oletko sinä kyllästynyt koronatukkaasi ja tarttunut saksiin? Keskustele aiheesta 31. toukokuuta kello 23:een asti.