Tuhansia ihmisiä keräävällä Kuusijärven rannalla harkitaan auringonottopaikkojen merkitsemistä nurmikkoon – kävijämäärää ei aiota rajoittaa edes helteellä

Uimavalvojilla on turvavarusteina maskit, visiirit ja suojakäsineet.

uimarannat
Vantaan Kuusijärvi.
Kuusijärvi on suosittu uimapaikka. Kuva on vuodelta 2018.Kari Ahotupa / Yle

Vantaalla ei aiota rajoittaa uimarantojen kävijämääriä, ei edes Kuusijärvellä, joka on yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista uimarannoista. Hellepäivät houkuttelevat järven rannalle tuhansia auringonottajia.

– Siitä täytyy tulla viranomaisten ratkaisu. Pääsääntöisesti uimarannoille on vapaa pääsy, eikä ne ole aidattuja alueita, kertoo Vantaan uimarantojen uinninvalvonnan esimies Markku Tiusanen.

Nurmikolle vilttinsä levittäneiden auringonpalvojien etäisyyksiä aiotaan kuitenkin valvoa rannoilla tänä kesänä aktiivisesti.

– Uinninvalvojat seuraavat ennen kaikkea hygieniatason ylläpitoa ja turvaetäisyyksiä. He katsovat, ettei olla liian tiiviissä ryhmissä – että etäisyydet ovat vähintään metrin, suositushan on kaksi metriä.

Suuri osa ohjeistuksesta annetaan rantojen äänentoistolaitteiden kautta, mutta tarvittaessa uimavalvoja voi käydä huomauttamassa asiasta myös henkilökohtaisesti.

Vantaalla on Tiusasen mukaan harkittu riittävien turvaetäisyyksien varmistamiseksi myös muualla maailmassa käytettyä tapaa merkitä kävijöiden paikat maalilla nurmikkoon tai hiekkaan.

– Jos alkaa näyttää siltä, että ihmiset eivät osaa noudattaa turvavälejä, se on tapa miten voidaan asiaan vaikuttaa, mutta vielä tässä vaiheessa ei olla tehty päätöksiä rajaviivoista.

Uimavalvojien koronavarustus: maski, visiiri ja suojakäsineet

Hengenpelastajat varustetaan Vantaalla tänä kesänä poikkeuksellisesti koronaviruksen leviämisen estämiseksi turvavarusteilla.

– Pienempiin ensiaputilanteisiin maski ja suojakäsineet, visiireitäkin löytyy. Se on lisäsuojaa lähikontakteissa.

Maskin käyttöä uimavalvojilta edellytetään Tiusasen mukaan vain läheisissä kontakteissa asiakkaiden kanssa.

– Siellä voi olla aika kuumaakin ja ollaan kuitenkin ulkoilmassa. Meistä maskin käyttö ei ole koko ajan tarpeellista.

Lue lisää:

Yyteri kohotti kasvojaan ja odottaa vilkasta kesää korona-aikanakin

Uimarannoille on annettu koronavirusaikana ohjeistuksia – Vaasassa kaksi rantaa pohtii aukioloaan