1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sääasemat

Pitkään palvelleen Evon säähavaintoaseman toiminta päättyi Lammilla

Evon asemalla ehdittiin mitata vuosien varrella huikeita lämpö- sekä pakkasasteita.

sääasemat
Toimittaja Antti Mälkönen yrittää puhaltamalla saada mittarin lukemaa nousemaan.
Lammin Evon laitteisto mittasi lämpimimmän hellelukeman Suomessa yli 70 vuoteen tiistaina 13.7.2010. Tuolloin mittari näytti 34,2 astetta. Tommi Konttinen

Lammin Evolta ei enää jatkossa tule paikallisia säähavaintoja. Ilmatieteen laitos on nimittäin lakkauttanut tällä viikolla Evon säähavaintoaseman. Evon asema mittasi ilmanpainetta, lämpötilaa, kosteutta sekä tuulta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan havaintoaseman masto olisi kaivannut korjausta. Lisäksi Hämeenlinnan ja Lahden lähialueilla on havaintoasemia tiheästi, joten Evon säähavaintoasemalle ei enää ollut tarvetta.

– Noin viiden kilometrin säteellä Evosta on viisi lämpötilan mittauspaikkaa ja pari tuulimittauspaikkaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen havaintoyksikön meteorologi Mikael Frisk.

Lisäksi metsät Evon suunnalla ovat kasvaneet paljon, ja korkeat puut heikensivät tuulen mittaamista.

Parannuksia luvassa Lammin Pappilaan

Lammilla sijaitsee myös toinen Ilmatieteen laitoksen havaintoasema. Mikael Friskin mukaan Lammin Pappilassa on jo pitkään tehty sademittauksia ihmisvoimin kerran vuorokaudessa. Nyt tarkoituksena onkin kohentaa vuodesta 1963 lähtien toimineen Pappilan havaintoaseman toimintaedellytyksiä.

– Sinne on tulossa automaattinen sademittaus, jolloin saadaan havaintotiheyttä runsaasti lisää, kun sitä tehdään kymmenen minuutin välein. Se kulmakunta on kyllä siltä osin hoidossa.

Ilmatieteen laitos on perustettu vuonna 1838, nykyisen nimensä se sai vuonna 1968. Vuorokausi- ja kuukausihavaintoja Ilmatieteen laitos on päivittänyt 1960-luvulta alkaen. Asemaverkostoon kuuluu yhteensä noin 400 erityyppistä havaintoasemaa.

Lue seuraavaksi