Kiinalaiskenraalilta kova uhkaus: Voimme hyökätä Taiwaniin, jos muu ei auta estämään itsenäisyyttä

Taiwan tyrmää kenraalin puheet ja sanoo, ettei se tule koskaan valitsemaan diktatuuria.

Taiwan
kenraali Li Zuocheng
Kenraali Li Zuocheng elokuussa 2016.Mark Schiefelbein / EPA

Kiina on koventanut retoriikkaansa Taiwanin itsenäistymishalujen tyrmäämiseksi.

Korkea-arvoinen kiinalaiskenraali Li Zuocheng varoittaa, että Kiina hyökkää Taiwaniin, jos muu ei auta pysäyttämään itsenäistymistä.

Li työskentelee pääesikunnassa ja on myös sotilaallisen keskuskomitean jäsen.

Jos mahdollisuus rauhanomaiseen yhdistymiseen menetetään, Kiinan armeija murskaa kaikin tarvittavin keinoin päättäväisesti kaikki separatistiset pyrkimykset, Li varoitti puheessaan Pekingissä.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja vastustaa sen tunnustamista itsenäiseksi valtioksi. Aiemmin Taiwanin johto piti itseään koko Kiinan tosiasiallisena johtajana, mutta nyttemmin yhdistymishalut ovat hiipuneet.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen sanoi vastikään aloittaessaan toisen virkakautensa, että hänen puolueensa pitää Taiwania käytännössä suvereenina.

"Taiwan ei koskaan valitse diktatuuria"

Kiina ei ole koskaan sulkenut pois mahdollisuutta, että se käyttäisi voimaa Taiwanin sitomiseksi manner-Kiinaan. On kuitenkin harvinaista, että korkea-arvoinen upseeri uhkaa julkisesti voimankäytöllä.

Kiinan parlamentin puhemies ja kommunistipuolueen kolmanneksi tärkein johtaja Li Zhanshu sanoi samassa tilaisuudessa, että rauhanomaisia keinoja käytetään niin kauan kuin rauhanomaiseen ratkaisuun on pienikin mahdollisuus. Pyrkimykset Taiwanin itsenäistymeen johtavat Lin mukaan kuitenkin umpikujaan.

Taiwanin hallitus tyrmää kenraalin uhkauksen huomauttaen, että sodalla uhkaaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

– Taiwan ei tule koskaan valitsemaan diktatuuria tai alistumaan väkivaltaan, sanoo manner-Kiinaa koskevista asioista vastaava neuvosto.

"Taiwan käytännössä suvereeni" – Kiina tyrmää Taiwanin presidentin ehdotuksen rinnakkainelosta

Lähteet: Reuters