1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotimaanmatkailu

Kotimaassa voi nyt matkustaa, päätti hallitus – lue uudet turvallisuusohjeet tästä

Tähän päivään saakka hallituksen suositus oli, että vapaa-ajan matkustamista pitää välttää myös kotimaassa.

Matkailusuosituksen purkaminen koskee vain kotimaanmatkailua. Lasipalatsinaukiolla Helsingissä nautittiin auringosta keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus purkaa kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen välittömästi. Hallitus linjasi perjantaina, että kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Matkailusuosituksen purkaminen koskee siis vain kotimaanmatkailua, ei ulkomaille suuntautuvia vapaa-ajan matkoja.

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) perustelee päätöstä muun muassa sillä, että kotimaanmatkailu elvyttää taloutta.

– Korona on vaikuttanut hyvin voimakkaasti suomalaisiin matkailuyrityksiin. Toivon hartaasti, että suomalaiset käyttävät loistavia matkailupalveluita, tutustuvat kotimaahan ja käyttävät eurot täällä, Lintilä kommentoi Ylelle.

Lintilä vetosi myös matkailijoihin ja matkailuyrittäjiin, että kaikki tekisivät osansa turvallisen matkailun puolesta.

Tähän päivään saakka hallituksen suositus oli, että kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista pitää välttää, myös kotimaassa.

Hallituksen mukaan kotimaanmatkailun avaamisen ei ennakoida nykyisessä epidemiatilanteessa lisäävän merkittävästi epidemian leviämistä, eikä aiheuttavan terveydenhuollon ylikuormittumista myöskään matkailun kohdealueilla.

On kuitenkin varauduttava tilanteen nopeisiin alueellisiin muutoksiin ja paikallisen riskitason nousuihin, hallitus huomauttaa.

Älä matkusta sairaana, pese käsiä usein

Valtiovalta julkisti samalla myös ohjeet (siirryt toiseen palveluun) turvalliseen kotimaanmatkailuun. Ohjeissa todetaan esimerkiksi, että:

  • kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana
  • jos oireita ilmaantuu, tulee välittömästi olla yhteydessä oleskelupaikkakunnan terveydenhuoltoon
  • jos matkailija sairastuu matkan aikana, on tällä oikeus kiireelliseen terveydenhuoltoon oleskelupaikkakunnalla
  • riskiryhmään kuuluvien on hyvä keskustella matkustamisesta hoitavan lääkärinsä kanssa
  • tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää
  • pese käsiä usein, käytä käsidesiä ja yski nenäliinaan tai hihaan matkan aikana

TEM painottaa, että matkailuyritykset ja matkailijat ovat vastuussa ohjeistuksen noudattamisesta ja soveltamisesta omalla kohdallaan. Ohjeet astuvat voimaan välittömästi.

Ministeriö painottaa, että matkailuyritysten tulee kiinnittää erityistä huomiota siivoukseen ja huolehtia riittävästä varautumisesta sekä henkilökuntansa kouluttamisesta.

Jos matkailuyrityksessä todetaan koronavirustartunta, vastaa tartunnanjäljitystyöstä sen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, jonka alueella matkailija oleskelee tai matkailuyritys sijaitsee.

Matkustamista ulkomaille suositellaan edelleen välttämään muista kuin välttämättömistä syistä.

Epäselvyyttä valtiovallan linjasta

Vapaa-ajan matkustus kotimaassa nousi kipakan keskustelun kohteeksi torstaina, kun sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila muistutti hallituksen suosituksesta koronavirusta koskevan tilannekatsauksen tiedotustilaisuudessa.

Varhila totesi kuitenkin heti perään, että hallitus joutuu tarkastelemaan suositusta uudelleen, kun matkailuun liittyvät kysymykset lisääntyvät kesän tullessa.

Lintilä sanoi torstaina pitävänsä suositusta aikansa eläneenä jäänteenä jo puretuista Uudenmaan liikennerajoituksista ja haluavansa asiaan nopeasti muutoksen.

– On ollut ilmeisesti erilaisia käsityksiä siitä, mitä aiemmin on suositeltu. Nyt on tehty hyvin selväksi, että mökkeily ja matkustaminen kotimaassa on täysin vapaata, Lintilä sanoi perjantai-iltana Ylelle.

Päivitetty 29.5.2020 klo 19:34: Lisätty elinkeinoministeri Lintilän kommentteja.

Lue myös:

Lintilä kotimaan matkailua koskevasta väännöstä: ”On absurdia, että Tuomiokirkon edessä on terassi, mutta mökille ei saa mennä”

STM:n Varhila: Vahva suositus, ettei kotimaassa matkailtaisi tällä hetkellä – koronarajoituksia voitaisiin porrastaa alueellisesti

Turistit ovat taas tervetulleita Lappiin – Vielä pari kuukautta sitten lomalaisten toivottiin palaavan syksyllä