35 vuotta jatkunut perinne ei katkennut, kun koululaisten Suomen suven avaus järjestettiin etänä – oppilaat kaipasivat silti Laulurinteelle

Oppilaat tanssivat ja lauloivat tänään Suomen suven avauksessa etänä koostevideon tahtiin.

koululaiset
Kuvassa on Karhumäen oppilaita, jotka tanssivat JVG:n Frisbee-kappaleen tahtiin.
Joensuun Karhunmäen koulun 4a- ja 5a-luokkalaiset näyttävät, miten Suomen suven avaus -videolla nähtävä tanssikoreografia sujuu.Meri Remes / Yle

Suomen suven avausta ei voitu koronan vuoksi järjestää perinteiseen tapaan Joensuun Laulurinteellä. Tapahtumasta ei kuitenkaan luovuttu, vaan se siirrettiin verkkoon.

Koululaiset osallistuvat suven avaukseen laulaen ja tanssien etänä Youtube-videon tahdissa. Video on katsottavissa parin viikon ajan Youtubesta täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin 35 vuotta sitten. Se on yksi rakastetuimmista tapahtumista Pohjois-Karjalassa. Tapahtumaan osallistuu tavallisesti vuosittain 6 000 koululaista ja monituhatpäinen yleisö. Nyt tapahtuma jouduttiin järjestämään ensimmäistä kertaa etänä.

Tuhansia ihmisiä laulamassa Joensuun Laulurinteellä Suomen Suven avauksessa kesäkuussa 2018.
Joensuun Laulurinteen Suomen suven avaus-tapahtuma on normaalisti pullollaan koululaisia ja yleisöä. Pauliina Tolvanen / Yle

Joensuun Karhunmäen koululaisia tapahtuman peruuntuminen perinteisessä muodossa harmittaa. Karhunmäen koululaisia on koostevideolla tanssimassa tarkoin harjoiteltua koreografiaa JVG:n Frisbee-kappaleen tahtiin. He ovat harjoitelleet tanssia pari viikkoa.

– Olisimme halunneet sinne Laulurinteelle, kun siellä olisi ollut vähän enemmän yleisöä, oppilaat kertovat yhteen ääneen Karhunmäen koululla.

Oppilaiden mielestä tapahtumaan etäyhteyksilläkin osallistuminen on mukavaa.

Etäyhteyksillä ei saada samaa Laulurinteen tunnelmaa

Hetken jo näytti siltä, että Suomen suven avaus jää tänä vuonna pitämättä. Karhunmäen koulun opettajan Sari Elokiven mukaan sekin olisi ollut mahdollista.

– Onneksi etäyhteyksillä pidettävä tapahtuma kuitenkin päätettiin järjestää, Elokivi sanoo.

Kuvassa on opettajat Sari Elokivi ja Moona Jussila.
Opettajat Sari Elokivi (vasemmalla) ja Moona Jussila (oikealla) iloitsevat, että Suomen suven avaus järjestettiin etäyhteyksillä, eikä perinne jäänyt tänäkään vuonna väliin. Meri Remes / Yle

Koostevideon lopputulos näyttää ja kuulostaa monella tavalla tutulta.

– Kaikki mitä Laulurinteellä normaalisti on, ne kaikki ovat nytkin mukana. Suvivirrellä aloitetaan ja tapahtuma päätetään Karjalaisten lauluun, Elokivi sanoo.

Tapahtuman artistivieraina olivat tänä vuonna lasten valitsemat Eino ja Aapeli. He ovat Youtube-videossa mukana videotervehdyksellä. Einon ja Aapelin esityksen poisjäänti oli lapsille Sari Elokiven mukaan pettymys.

Jotain olennaista tapahtumasta jäi muutenkin puuttumaan.

– Kyllä se on aivan ainutlaatuinen tilanne, kun olemme siellä Laulurinteellä. Kun sieltä ylhäältä katsoo alas sinne kymmentuhatpäiseen katsojamereen ja näkee sitä lasten riemua, niin siinä on kesän ja kesäloman aloitus kaikilla mielessä, Elokivi kertoo.

Samaa tunnelmaa on vaikea tavoittaa etäyhteyksillä.

– Niin pelkään pahoin, että kun olemme luokkahuoneissa etäyhteyksien päässä, niin ei siinä ihan samaan tunnelmaan päästä, mutta tämä on hyvä yritys, pohtii Elokivi.

Korjaus 1.6. klo 9:04:

Kuvatekstiin lisätty maininta 5a-luokan oppilaista, sillä tanssiryhmässä oli sekä 4a-luokan että 5a-luokan oppilaita.

Lue lisää:

Koulukevät välttyi pelätyltä katastrofilta – kouluista ei tullut "viruslinkoja"