Synnytysten koronarajoitukset helpottuvat maanantaina – perhehuoneet käyttöön, tukihenkilö pääsee osastolle äidin ja vauvan kanssa

Pohjalaisten keskussairaalojen käytännöissä on pieniä eroja.

synnytys
Tommi Kallio nuuskuttelee tytärtään.
Isät ja tukihenkilöt pääsevät maanantaista lähtien äitien ja vauvojen kanssa osastolle. (Kuvituskuva)Tero Kyllönen / Yle

Pohjalaiset keskussairaalat helpottavat valtakunnallisen linjauksen mukaisesti synnytyksiin liittyviä koronarajoituksia.

Maanantaista 1. kesäkuuta alkaen vierailujen tärkeä määräävä tekijä on synnyttäjän puolison tai tukihenkilön terveydentila.

Vaasan keskussairaalassa synnyttäneiden vuodeosastolla saa vierailla ja osallistua synnytyksen jälkeiseen hoitoon oireeton puoliso tai tukihenkilö, jolla ei ole koronaan viittaavia oireita. Henkilö ei myöskään ole saanut olla ulkomailla tai altistua koronavirukselle edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Myös perhehuoneet palautetaan käyttöön.

– Perhehuoneiden käyttö on mahdollista ja niiden puuttuessa puoliso tai tukihenkilö voi vierailla osastolla sovitusti. Rajoitukset aloitetaan tarpeen mukaan uudelleen, mikäli meidän alueella koronavirustartuntojen määrä lisääntyy, synnytysyksikön osastonhoitaja Kaisa Muikku kertoo.

Vaasan keskussairaala on linjannut myös, että puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana koko synnytyksen ajan, myös sen käynnistysvaiheen. Avohoitokäynneille tukihenkilö ei pääse mukaan.

Koronarajoitukset otettiin sairaaloissa käyttöön 6. huhtikuuta.

Soite: Ei mukana käynnistysvaiheessa

Soitessa toteutetaan pääosin samaa ohjeistusta. Soite tiedottaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osalta, että synnytyssairaalan alueella asuva oireeton tukihenkilö voi osallistua synnytyksen jälkeiseen hoitoon maanantaista lähtien. Oireeton tukihenkilö voi osallistua myös suunniteltuun sektioon.

Soite muistuttaa kuitenkin, että avohoitokäynneille kuten seulontaultraäänitutkimuksiin, äitiys-, päivystys- ja lasketun ajan ylittäneiden kontrollikäynneille tukihenkilö ei toistaiseksi pääse mukaan.

Soite linjaa, että tukihenkilö ei voi olla mukana osastolla synnytyksen käynnistysvaiheessa, eikä silloin kun potilas on muusta syystä osastohoidossa ennen synnytystä.

Etelä-Pohjanmaallakin perhehuoneet käyttöön

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri linjaa, että kesäkuun alusta alkaen sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tai on lähetetty muualta Seinäjoen keskussairaalaan lääketieteellisin perustein.

Tukihenkilöltä edellytetään, että hän on oireeton eikä ole kahden viikon aikana palannut matkalta.

Perhehuoneet otetaan Etelä-Pohjanmaallakin käyttöön. Niissä voi, jos tilaa on, äidin ja vauvan kanssa yöpyä isä tai tukihenkilö. Kahden hengen huoneissa yöpyminen ei ole sallittua.

Sairaanhoitopiirin linjauksen mukaan tukihenkilö saa olla paikalla koko alatiesynnytyksen ja synnytyssalissa tapahtuvan synnytyksen jälkeisen seurannan ajan. Keisarinleikkaukseen tukihenkilöä ei päästetä, vaan hän odottaa synnytyssalissa äidin ja lapsen saapumista leikkaussalista.

Raskauden aikaiset valvontakäynnit ym. pysyvät yhä rajoitusten piirissä, eikä niihin päästetä isiä tai tukihenkilöitä.

Tilannetta seurataan

Sairaanhoitopiirit muistuttavat, että rajoitukset aloitetaan tarpeen mukaan uudelleen, mikäli hoitavan synnytyssairaalan alueella koronavirustartuntojen määrä lisääntyy.

Lue seuraavaksi:

Synnytysosastoilla lievennetään koronarajoituksia – puolisot pääsevät sairaalaan myös synnytyksen jälkeen

Poikkeusolojen vauvaperhe kotoilee ja ulkoilee – kaverit käyvät vilkuttamassa vauvalle ikkunasta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus