Tupakointia vessassa ja pyörätuoli oven pönkkänä – Kainuun uusi sairaala joutuu hankkimaan tupakkakontin ongelman kuriin saamiseksi

Kainuun uuden sairaalan pitäisi olla savuton, mutta nyt tupakoitsijoille hankitaan tila, jotta savuttelua ei harrasteta missä tahansa.

tupakointi
Kuvassa on Kainuun uusi sairaala.
Kuvassa näkyvällä F1-sisäänkäynnillä on ollut toisinaan oven välissä apuvälineitä, kuten pyörätuoli tai rollaattori.Ville Kinnunen / Yle

Kainuun uuden sairaalan savuttomuus ei ole onnistunut, vaikka esimerkiksi leikkaukseen meneville on tarjottu ilmaisia nikotiinikorvaustuotteita. Päivystyspalveluiden ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari myöntää, että haluttua lopputulosta ei ole saavutettu.

– Jatkamme kuitenkin niiden pariin kannustamista. Lisäksi sairaalassa on ohjeistuksia savuttomuuteen.

Kainuun keskussairaalasta on vuosia pyritty tekemään turvallinen ja terveellinen ympäristö. Kai­nuun so­tella on muutaman vuoden ajan ollut teemana (siirryt toiseen palveluun) "Savuton sote".

Tupakointi on edelleen iso ongelma sairaalassa ja sen ympäristössä. Joskus oven väliin on työnnetty pyörätuoli tai rollaattori.

– Esimerkiksi päivystyspoliklinikan edessä on jatkuvasti isot määrät tumppeja. Jossain vaiheessa F1-sisäänkäynnin pääovi oli pönkätty illan ja yön aikana milloin milläkin, kun on käyty tupakoimassa, sanoo Koukkari.

Päivystyspalveluiden ylilääkäri tuskailee myös Kainuun keskussairaalan henkilökunnan roolia tupakoinnissa.

– Henkilökuntakaan ole aivan puhtoinen tässä savuttomuusasiassa.

Vessatupakointi on aiheuttanut vaaratilanteita

Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo, että soten tavoitteena on esimerkiksi savuttomat tilat ja uuden sairaalan on tarkoitus olla savuton.

– Emme voi kuitenkaan puuttua perusoikeuksiin.

Kun puuttumiseen ei ole oikeutta, järjestetään uuden sairaalan yhteyteen tupakkakontti, jotta tupakointi esimerkiksi sairaalan vessoissa saadaan loppumaan. Samalla vältetään palovaara, savuhaitat ja tumppien kertyminen sairaalan eteen.

– Toimimme näin, koska vessatupakointi on aiheuttanut vaaratilanteita, kun savu on laukaissut järjestelmän, jolloin isot vesimäärät ovat kastelleet paikkoja, sanoo Olli-Pekka Koukkari.

Kainuun uuden sairaalan ensimmäiset osat avattiin tammikuussa, kun päivystyspalvelut, synnytykset, leikkaustoiminta sekä teho- ja valvontaosasto aloittivat uusissa tiloissa.

Miten tupakointiin sairaaloiden läheisyydessä pitäisi mielestäsi suhtautua? Keskustelu on auki 30.5.2020 klo 23.00 saakka.