Kirjastojen e-kirjat saivat runsaasti uusia lukijoita koronakeväänä – ryntäys noutopisteille kertoo kuitenkin, että painettua kirjaa on ollut ikävä

Kirjastojen tilat avataan yleisölle tänään maanantaina. Palveluissa on kirjastokohtaisia rajoituksia.

Kuopion kirjastossa käytössä olevan elokuvapalvelu Viddlan lainaukset lähes viisinkertaistuivat koronarajoitusten aikaan. Kuva: Matti Myller / Yle

Kirjojen lainaaminen sähköisessä muodossa on lisääntynyt selvästi koronakeväänä. Suomen kirjastoseuran selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomenkielisten e-kirjojen lainat kasvoivat monilla paikkakunnilla.

Kuopiossa e-kirjojen lainamäärät kaksinkertaistuivat ja elokuvapalveluiden lainausmäärät jopa lähes viisinkertaistuivat huhtikuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kirjastot saivat koronarajoitusten aikana myös runsaasti uusia asiakkaita digipalveluidensa käyttäjiksi. Kuopion kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinaisen mukaan kirjastojen henkilökunta tarjosi etäyhteyksien avulla lukuisille asiakkaille neuvoja ja apua e-aineistojen lainaamiseen.

Suomen kirjastoseuran mukaan monissa kirjastoissa lisättiin e-kirjojen ja muiden digitaalisten sisältöjen hankintaa koronakriisin aikana.

Kuopiossa tähän ei ollut samanlaista painetta kuin monessa muussa kirjastossa, sillä Kuopiossa käytössä olevassa palvelussa samaa e-kirjaa voi lukea useampi henkilö yhtä aikaa.

– Meillä on yli 12 000 e-teosta, joista maksetaan käytön mukaan. Jos kaikki asiakkaat haluaisivat vaikkapa lukea Morrisin Auschwitzin tatuoija -teoksen yhtä aikaa sähköisessä muodossa, se onnistuisi, Savinainen kertoo.

Sähköiset lainat lisääntyivät huimasti Kuopiossa jo ennen koronakriisiä, mutta niiden osuus kokonaislainamäärästä on yhä pieni. Koko maassa e-kirjojen osuus kaikista kirjalainoista on viime vuosina ollut alle kaksi prosenttia.

Suurin osa kirjastojen palveluista jo käytössä

Kirjastot avautuivat maanantaina, mutta niiden palveluissa voi olla rajoituksia. Kirjastojen ja muiden palveluiden avautumisesta maakunnassa voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

Kuopion kirjastot avasivat noutopisteet varatuille aineistoille jo aiemmin, ja niitä on käytetty Savinaisen mukaan ahkerasti. Kuopion pääkirjastossa kävi sen ensimmäisenä aukiolopäivänä 15. toukokuuta yli 700 ihmistä.

– Se on aika paljon, kun ajattelee, että Oodissa Helsingissä vieraili sen ensimmäisenä aukiolopäivänä noin 600 asiakasta. Fyysistä kirjaa on selvästi kaivattu, Savinainen sanoo.

Lue myös: