1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kylpeminen ja saunominen

Saksan tiukkoihin saunamajureihin kyllästynyt suomalainen saapui kesäksi Suomeen saunomaan – lempisauna olikin kiinni

Anita Feigen mielestä mikään ei ole parempaa kuin suomalainen sauna.

Anita Feige Myllysaaren saunalla
Anita Feige joutui turhaan koputtelemaan yleisen saunan ovia. Videolla Feige kertoo, miten saksalainen saunakulttuuri poikkeaa Suomesta. Miehet ja naiset kylpevät siellä yhdessä.

Pitkään Saksassa asunut suomalainen Anita Feige palaa joka vuosi Frankfurtista kotikonnuilleen Lappeenrantaan viettämään kesää. Tärkeänä syynä on suomalainen sauna.

– Minä olen aina ollut saunahullu ja kierrän kaikki saunat, mitkä vain voin. Missä vaan kuulen sanan sauna, niin sinne menen, Feige kuvailee saunomishalujaan.

Erityisesti hän odotti makoisia löylyjä Saimaan rannalla Myllysaaren yleisessä saunassa aivan Lappeenrannan keskustassa.

Myllysaaren yleinen sauna Lappeenrannan keskustassa on aivan Saimaan rannalla. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Tällä kertaa häntä odotti kuitenkin yllätys. Myllysaaren sauna ei avautunutkaan kesäkuun alussa, vaikka saunan vakituiset asiakkaat näin luulivat.

– Se oli aivan valtava pettymys meille kaikille. Hyvä, ettei kansallista surua julistettu, Anita Feige kuvailee.

Vankka asiakaskunta

Feige ja muut Myllysaaren saunojat olivat luulleet, että sauna aukeaa kesäkuun alussa, koska Lappeenrannan kaupunki oli ilmoittanut avaavansa muun muassa uimahallinsa.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kaupunki vetoaa päätöksessään koronarajoituksiin. Saunassa on vaikea ylläpitää hygieniaa ja turvavälejä.

Myös Uinti- ja hengenpelastusliiton ohjeissa (siirryt toiseen palveluun) suositellaan, että saunat pidetään toistaiseksi kiinni, koska turvavälien pitäminen on saunoissa haastavaa.

Myllysaaren sauna on aivan Saimaan rannalla. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Myllysaaren yleisellä saunalla on vankka vakituinen asiakaskunta, jolle pakollinen ero rakkaasta harrastuksesta on ollut tuskallista.

– Se on oikeastaan se pääasia, miksi tulen tänne. Onhan täällä tietysti Saimaa myös, mutta ilman saunaa tuntuu, että jotain puuttuu, Feige kertoo.

Tuttavapiiri saunasta

Monelle Myllysaaren saunan vakituiselle asiakkaalle viikoittaiset saunavuorot ovat myös sosiaalinen henkireikä.

Näin myös Anita Feigelle. Hän on asunut jo 50 vuotta Saksassa eikä lapsuuden- ja nuoruudenystäviä Lappeenrannassa enää juuri ole.

Tilalle ovat tulleet uudet tuttavuudet saunasta.

– Kaikki paikalliset tuttavani olen oppinut tuntemaan täältä rantasaunasta. Feige sanoo.

Saksassa talvet asuva Anita Feige uskoi pääsevänsä kesällä lempisaunaansa Suomeen. Toisin kuitenkin kävi. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Saksan saunamajurit kyllästyttävät

Feigen innostukselle tulla löylyihin Saksasta Suomeen löytyy toinenkin syy. Hän on kyllästynyt saksalaiseen saunaan.

Feigen mukaan Saksassa ollaan menty saunomisessa väärään suuntaan. Yksinkertaisesti sääntöjä on liikaa.

– Telttasaunakin on parempi kuin saksalainen sauna, jossa saunamajuri tulee kerran tunnissa heittämään löylyä, Feige kuvailee.

Hänen mukaansa saksalaiset saunovat tiukkojen sääntöjen mukaan. Esimerkiksi löylyä ei niin vain heitetä, vaan se tapahtuu tiukasti aikataulussa saunamajurin toimesta. Tällöin ei saa edes puhua.

– Jos joku sattuu edes kuiskaamaan, niin se majuri kyllä huomaa sen ja sanoo, että tso tso, ei saa, Feige kertoo.

Lue seuraavaksi: Saunojat järkyttyivät: kaupunki teki suositusta saunalaiturista "nakulaiturin"