Valtavat heinäsirkkaparvet kylvävät tuhoa nyt Pakistanissa, Intia varoittaa jopa uhasta lentoliikenteelle - katso video

Parvien uskotaan olevan peräisin Itä-Afrikasta, missä ne tekivät tuhojaan aiemmin keväällä.

heinäsirkat
Heinäsirkkaparvet tuhoavat nyt satoa Pakistanissa
Heinäsirkkaparvet tuhoavat nyt satoa Pakistanissa

Pakistanissa miljoonia heinäsirkkoja sisältävät parvet tuhoavat viljapeltoja ja hedelmätarhoja. Heinäsirkat ovat käymässä kohtalokkaiksi huhtikuussa kylvetyille vilja-, vihannes- ja puuvillaviljelmille.

Toistatuhatta asiantuntijaa on lähetetty yli 60 alueelle ympäri maata tuhoamaan parvia. Pakistan tekee myös valmisteluja kesää varten, sillä sirkoista uskotaan koituvan haittaa maanviljelylle aina elokuuhun asti.

Asiantuntijoiden mukaan heinäsirkkaparvet ovat tulleet maahan Itä-Afrikasta, missä ne aiemmin talvella ja keväällä aiheuttivat laajaa tuhoa muun muassa Keniassa ja muualla Afrikan sarvessa.

Lue tästä, millaista tuhoa heinäsirkat saivat aikaan Itä-Afrikassa

Intia antoi varoituksen lentoliikenteelle

Myön Pakistanin naapurimaa Intia on saanut osansa heinäsirkkaparvista. Perjantaina Intian ilmailuministeriö julkaisi turvallisuusvaroituksen siviili-ilmailulle, jota se varoittaa parvien aiheuttamasta uhasta lentokoneille nousissa ja laskuissa.

– Vaikka yksittäinen heinäsirkka on pieni, parvissa niiden tiedetään ohjaamon lasiin iskeytyessään sumentavan näkyvyyden, varoitustiedotteessa todetaan.

Intia arvioi, että maan heinäsirkkaparvet ovat suurimmat kolmeenkymmeneen vuoteen. Asiantuntijat varoittavat, että tilanne saattaa sielläkin paheta edelleen. Lisää sirkkaparvia Afrikan sarvesta odotetaan saapuvaksi Intiaan kesäkuussa.

Lähteet: AFP, AP