Viro uskoo, että vähemmilläkin rajoituksilla pärjättäisiin – Pääministeri: Ensi kerralla emme sulje yhteiskuntaa vaan eristämme viruksen

Viro aikoo reagoida koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon eri tavalla kuin ensimmäiseen, kertoo pääministeri Jüri Ratas. Suhtautuminen rajoituksiin jakaa tallinnalaisia.

Viro
Jüri Ratas
Pääministeri Jüri Rataksen mukaan Viro varautuu jo koronaviruksen toiseen aaltoon.Neil Hall / EPA

TallinnaJos toinen korona-aalto tulee, Viro ei rajoita yhteiskunnan toimintaa yhtä rankasti kuin tänä keväänä, sanoo Viron pääministeri Jüri Ratas yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Hänen mukaansa seuraavalla kerralla keskitytään tartuntojen jäljittämiseen ja sairastuneiden eristämiseen.

– Periaate on, ettemme sulje Viroa vaan eristämme viruksen, Ratas sanoi ERR:lle loppuviikosta.

Ainakin koulut pitäisi Rataksen mukaan jatkossa pyrkiä pitämään auki edes osittain. Tänä keväänä kaikki Viron oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen. Toukokuun puolestavälistä alkaen koulut ovat saaneet taas järjestää lähiopetusta, mutta ainoastaan pienryhmissä.

– Etäopetus on parempi vaihtoehto kuin ei opetusta lainkaan, mutta selvästi huonompi vaihtoehto kuin lähiopetus. Jos virus pysyy samanlaisena kuin nyt eikä muuntaudu merkittävästi, koulujen sulkemiselle tarvitaan erittäin painavat perusteet, Ratas sanoo.

matkustajia terminaalissa
Koronavirusrajoituksia lievennetään Virossa nyt kovaa vauhtia. Maanantaista alkaen suomalaismatkailijat pääsevät jälleen Viroon.Markku Ulander / Lehtikuva

"Kaikki tekivät virheitä, myös hallitus"

Korona-ajasta ei ole selvitty Virossa ilman erimielisyyksiä.

Pääministeri Ratas on muun muassa arvostellut avoimesti Viron terveyslautakuntaa (siirryt toiseen palveluun) italialaisen lentopallojoukkueen päästämisestä Saarenmaalle pelaamaan maaliskuun alussa, vaikka viruksen tiedettiin jo tuolloin leviävän Italiassa.

Päätöksen seurauksena Saarenmaasta tuli Viron pahin koronapesäke, jossa tartunta- ja kuolinluvut nousivat moninkertaisiksi muuhun maahan verrattuna.

ERR:n haastattelussa Ratas kuitenkin toteaa, että tietoa oli kriisin alkuvaiheessa tarjolla niukasti, ja kaikki tekivät virheitä – myös hallitus.

Ratas ei silti pidä hallituksen koronatoimia ylireagointina, sillä päätökset tehtiin senhetkisiin tietoihin perustuen. Rajoitusten suhteen Viro on ollut samoilla linjoilla useimpien Euroopan maiden kanssa.

Viron hallitusta on arvosteltu kriisin aikana siitä, että se on pyrkinyt koronan varjolla ajamaan läpi omaa agendaansa.

Esimerkiksi ulkomaisten kausityöntekijöiden maahanpääsyn kieltäminen ja dieselpolttoaineen valmisteveron alennus ovat toimia, joiden on katsottu liittyvän enemmän hallituksen omiin tavoitteisiin kuin koronakriisin ratkaisemiseen.

Ratas kuitenkin vakuuttaa, että kaikki päätökset ovat sidoksissa kriisiin.

Tallinnalainen Oskar Taimla toivoo, että toisen korona-aallon rajoitukset olisivat ensimmäistä lievempiä.
Tallinnalainen Oskar Taimla toivoo, että toisen korona-aallon rajoitukset olisivat ensimmäistä lievempiä.Silja Massa

"Talous ei pyöri, jos kaikki on suljettu"

Miten Viro on pärjännyt koronakriisin keskellä tavallisten virolaisten näkökulmasta?

Tallinnalaisen Külli Kaarman mielestä hallituksen koronatoimet ovat olleet ylimitoitettuja. Hänestä Ruotsin esimerkki todistaa, että vähempikin yhteiskunnan sulkeminen olisi riittänyt.

– Olen pääministeri Rataksen kanssa samaa mieltä siitä, että toisen aallon tullessa rajoitusten pitää olla lievempiä. Ei ole järkevää, että koko yhteiskunta pysähtyy ja yritykset joutuvat irtisanomaan työntekijöitään, Kaarma sanoo.

Tallinnalaisen Külli Kaarman mielestä Viron koronarajoitukset olivat ylireagointia.
Külli Kaarman mielestä Viron koronarajoitukset olivat ylireagointia.Silja Massa

Samaa mieltä on Fred-koiraansa Tallinnan keskustassa kävelyttävä Oskar Taimla.

– Talous ei pyöri, jos kaikki paikat on suljettu. Talousromahdus voi aiheuttaa ihmisille pahempia ongelmia kuin koronaan sairastuminen.

Osa Tallinnan kaduilla vastaan tulevista ihmisistä on kuitenkin sitä mieltä, että rajoitukset olisivat voineet olla nykyistä tiukempiakin.

– Viro reagoi koronavirukseen liian hitaasti. Jos uusi aalto tulee, yhteiskunnan pitäisi sulkeutua kokonaan pariksi kolmeksi viikoksi. Jos kaikki olisivat pysyneet kriisin alussa kaksi viikkoa kotona, olisimme voineet selättää viruksen nopeammin, sanoo Liis Raaga.

Tallinnassa asuva Liis Raaga on tiukkojen koronarajoitusten kannalla.
Tallinnassa asuva Liis Raaga on tiukkojen koronarajoitusten kannalla.Silja Massa

Myös Peter Akermanin mielestä Viro olisi voinut toimia kriisin alussa tehokkaammin. Hän kuitenkin uskoo, että virheistä opitaan ja että toisen aallon hoito sujuu ensimmäistä paremmin.

– Virolaiset ovat nyt fiksumpia kuin kriisin alussa. Hygieniasta ja turvaväleistä huolehtimisesta on tullut arkipäivää. Kunhan turvallisuuteen kiinnitetään huomiota, kauppoja, ravintoloita ja vapaa-ajanviettopaikkoja tuskin tarvitsee sulkea kokonaan, vaikka uusi korona-aalto tulisikin, Akerman sanoo.

Tallinnalaisen Peter Akermanin mielestä Viro olisi voinut reagoida koronaviruksen puhkeamiseen nopeammin.
Peter Akermanin mielestä Viro olisi voinut reagoida koronaviruksen puhkeamiseen nopeammin.Silja Massa

Koronakevät oli oppitunti Virolle

Pääministeri Rataksen mukaan koronakevät on ollut ennen kaikkea oppitunti Virolle. Yksi opetus oli se, että maa tarvitsee nykyistä suuremmat varastot hengityssuojaimia, kumikäsineitä ja muita suojavarusteita.

– Virolla pitää olla tulevaisuudessa suojavarusteita vähintään kahden kuukauden tarpeisiin. Vielä emme ole saaneet kerrytettyä tällaisia varastoja, mutta teemme sen eteen töitä, Ratas kertoi ERR:lle.

Virossa pohditaan nyt myös sitä, pitäisikö kaikkiin maan sairaaloihin perustaa koronavirusosastot.

Viime viikkoina Viro on alkanut purkaa vauhdilla koronarajoituksia. Yksi suurimmista lievennyksistä on rajojen aukeaminen kesäkuun alusta alkaen Suomen ja viidentoista muun Schengen-maan kansalaisille.

Maanantaista alkaen suomalaiset saavat siis jälleen matkustaa Viroon ilman karanteenia.

Vaikka elämä Virossa on palannut lähes normaaleihin uomiinsa, maa jatkaa varautumista viruksen toiseen aaltoon. Pääministeri Rataksen mukaan koronasta tuskin päästään eroon vielä pitkään aikaan.

– Meidän täytyy oppia elämään viruksen kanssa, kunnes meillä on siihen joko parannuskeino tai rokote.

Lue lisää:

Viron ulkoministeri: Suomalaiset pääsevät Viroon kesäkuun alusta myös lomamatkoille

Vasta koronakriisin aikana muistin, että Viro on todellakin ulkomaa

Viro avasi tällä viikolla koulut, mutta vain osittain – Opettaja: "Koronan uhka on yhä olemassa, miksi kiirehtisimme?"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus