Hongkongin viimeinen brittikuvernööri Reutersille: Kiinan presidentti Xin motiivina on huoli kommunistisen puolueen asemasta

Trump: Hongkongin erityisasemaa esimerkiksi kaupassa aletaan purkaa. Kiinan mukaan USA:n toimet on "tuomittu epäonnistumaan".

Hongkong
Chris Patten toimi Hongkongin viimeisenä brittikuvernöörinä. Taustalla vaimo Lavender Patten. Kuva vuodelta 2019.
Chris Patten toimi Hongkongin viimeisenä brittikuvernöörinä. Taustalla vaimo Lavender Patten. Kuva vuodelta 2019.Facundo Arrizabalaga / EPA

Kiinan presidentti Xi Jinping on niin huolissaan kommunistisen puolueen asemasta, että hän on valmis ottamaan riskin uudesta kylmästä sodasta, sanoo Hongkongin viimeisenä brittikuvernöörinä toiminut Chris Patten uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Kiinan kansankongressi hyväksyi torstaina esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi. Lain arvellaan astuvan voimaan syksyllä (siirryt toiseen palveluun). Britannia, Yhdysvallat, Australia ja Kanada ovat arvostelleet Kiinan päätöstä yhteisessä lausunnossaan.

Pattenin mukaan samalla on uhattuna myös Hongkongin asema kansainvälisen kaupan keskuksena, joskin sen merkitys Kiinan taloudelle on heikentynyt viime vuosina.

Esimerkiksi Hongkongin ja Yhdysvaltojen väliset edulliset kauppasuhteet ovat perustuneet Hongkongin erityishallintoasemaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on määrännyt hallintonsa aloittamaan prosessin, jossa Hongkongin eritysasemaa ryhdytään purkamaan. Tämä veisi Hongkongilta sillä aiemmin olleet tulli- ja muut erityisedut.

Kiinan kommunistisen puolueen linjaa kuvastavan Kansan päivälehden lauantaisessa pääkirjoituksessa sanotaan, että Yhdysvaltojen Hongkong-toimet on "tuomittu epäonnistumaan". Lehden mukaan kyse on Kiinan sisäisistä asioista.

Diplomaattiveteraani ennustaa: pääoma ja ihmiset pakenevat Hongkongista

Pattenin mukaan Xin kiristyvä ote Hongkongista on ”roistomaista”.

– Usea ihminen tulee yrittämään lähtöä Hongkongista, Patten sanoo.

Hän pelkää, että kansainväliset pääomavirrat seuraavat perästä.

Länsimaiden ei 76-vuotiaan Pattenin mukaan tulisi olla niin naiiveja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xitä kohtaan.

– Vaikka emme itse haluaisi kylmää sotaa, Xi itse tuntuu haluavan, Patten sanoo.

Pattenin mukaan Xi käyttää pelottelua saavuttamaan sen, mitä ”hän uskoo Kiinan tarvitsevan”.

Aikaisemmin Britannialle kuulunut Hongkong siirtyi Kiinan erityishallintoalueeksi heinäkuussa 1997. Vallanvaihdon yhteydessä sovittiin niin sanotusta Yksi maa, kaksi järjestelmää -ratkaisusta, jonka piti taata Hongkongin poikkeusasema.

Lue myös:

Kiina puhuu “kylmästä sodasta” ja Trump uhkaa Kiinaa – Tutustu tästä 5 tulenarkaan tapaukseen, joissa suurvaltojen voimamittelön kiihtyminen näkyy Aasiassa

Trump: Yhdysvallat jättää Maailman terveysjärjestön, Hongkongin erityisasemaa aletaan purkaa

EU haluaa vuoropuhelua Kiinan kanssa Hongkongin tilanteesta

YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee Hongkongista epämuodollisessa kokouksessa – Kiina torjui aiemmin virallisen kokouksen

Kiinan johdon uskottavuudesta otetaan mittaa Hongkongissa

Lähteet: Reuters