Tulvat kurittavat Lappia: Rovaniemellä vesi nousee edelleen, suurtulva mahdollinen Kittilässä – video näyttää, miten Ounasjoki paisuu

Lappiin ennustetut ennätystulvat ovat toteutumassa. Rovaniemellä tulva on katkonut teitä, mutta Kittilässä viileät yöt ovat vähentäneet suurtulvan vaaraa.

tulvat
Ounasjoki nousee jo kaduille Kittilässä
Ounasjoki nousee jo kaduille Kittilässä

Lapin tulvat lähestyvät huippuaan. Rovaniemellä Ounasjoki nousi lauantaina jo päivällä kymmenen senttiä yli vahinkorajan.

Lapin pelastusjohtaja Markus Aarto kertoo, että Rovaniemellä vesi nousee edelleen. Hän arvoi, että kaupungissa ylletään ehkä vuoden 1993 tulvalukemiin. Se on viimeisin suuri tulva Rovaniemellä.

Kittilässä viileät yöt ovat helpottaneet tilannetta, mutta suurtulva on yhä mahdollinen.

Tulvien taustalla on poikkeuksellisen runsasluminen talvi.

Hevosyrittäjän pihassa vesi nousi 30 senttiä yhdessä yössä

Rovaniemellä täysin veden saartama on esimerkiksi Saarenkylässä sijaitseva Hevostila Heppu. Sama kohtalo on useilla asuintaloilla.

Teitä on poikki ja ihmiset ovat motissa kotonaan. Tulva on muun muassa huuhtonut pätkän Katajatietä mennessään.

Hevostilan omistajalla Jaana Piippolalla on suuri huoli hevosistaan. Hevostarhoista on vain yksi osittain käytössä, sillä muut ovat veden vallassa. Vesi nousi yhdessä yössä noin 30 senttiä.

Vesi noussut tielle Rovaniemellä. Auto ajaa veden katkaiseman tien päältä.
Rovaniemellä vesi on noussut teille monessa paikassa. Kaikkia autoilijoita se ei estä.Tapani Leisti / Yle

Hevosyrittäjän yöunet ovat jääneet vähiin, sillä tulvatilanne ottaa koville. Asiakkaat otetaan tällä hetkellä vastaan venekyydillä.

Isommilta vahingoilta Rovaniemellä on kuitenkin vielä vältytty, kertoo Lapin pelastuslaitos, vaikka vesi on noussut teille monessa paikkaa.

Lapin Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo, että Kuusamontie on poikki, sillä tiellä on vettä 20–30 senttiä.

– Nyt mietitään, mitä sen kanssa tehdään, mutta Kuusamontietä pääsee vielä ilmeisesti ajamaan autolla. Veden pinnan pitäisi Rovaniemen kohdalla nousta korkeintaan enää 20 senttiä, mikäli ei sada.

Lue lisää: Lämpöaalto antaa kovaa kyytiä Lapin paksuille lumille – Rovaniemellä varaudutaan ennätystulvaan

Viileät yöt pelastavat Kittilässä

Suurtulva on yhä mahdollinen myös Kittilässä, jossa viileät yöt ovat toistaiseksi rauhoittaneet Ounasjoen latvoilta lähtevää tulvatilannetta..

Kittilässä mökkialue on suojattu tulvavallilla.
Ounasjoen vesi on nousee koko ajan Kittilässä.Risto Koskinen / Yle

Lapin pelastuslaitoksella on ollut tulvan takia Kittilässä muutamia hälytystehtäviä, mutta isommista vahingoista ei ole raportoitu. Hälytykset ovat koskeneet tulvaveden nousua maanteille.

Lapin Pelastuslaitoksen Kittilän vt. palopäällikö Kari Kuosmanen, kertoo, että Ounasjoen vesi on noussut yön aikana vajaa kymmenen senttiä ja päivän aikana noin viisi senttiä Kittilän kirkonkylän kohdalla.

–Asuinalueilla tuhoja ei vielä ole ollut, mutta mökeissä on lattioita voinut jo kastua, Kuosmanen kertoo.

Lue lisää: Jokiyhtiö on huolissaan Lapin voimalaitosten tulvaturismista – kuohuja päästävä näkemään vaaroista välittämättä

Ennätystulvaa odotetaan myös Tornionjoelle

Tuoreimpien ennusteiden mukaan myös Tornionjoelle on odotettavissa ennätystulva. Lapin Ely-keskuksen mukaan tulva yltäisi vuoden 1968 tasolle.

– Tornionjoella on varauduttu myös hyvin. Tulvasuojauksia on tehty muun muassa Torniossa ja Pellossa. Toivotaan, että vahingot jäävät pieniksi, Alaraudanjoki sanoo.

Lapin Ely-keskuksen mukaan Ivalojoella tulvahuippu on jo viikonvaihteessa tai heti ensi viikon alkupuolella.

Ivalojoki tulvii
Ivalojoki tulvii Inarissa. Näverinniementie on katkennut.Jarmo Siivikko / Yle

Lataa puhelimeesi Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun)! Animaatiosta näet, miten tilaat Uutisvahtiin ilmoitukset kaikista Lapin tulvia koskevista uutisista.

Uutisvahdin Uutisen aiheet -painotusohjeet