Hyppää sisältöön

Unkari vahvistaa paimenkirjeiden lähettämisen maan poikkeusjärjestelyä kritisoinneille – odottaa anteeksipyyntöjä

Anteeksipyyntöä on vaadittu Suomessa ainakin useilta tutkijoilta, kokoomusmepiltä ja Helsingin Sanomilta. Myös Yle on saanut oman paimenkirjeen.

Poikkeuslaki mahdollistaa pääministeri Viktor Orbánin hallituksen toimivan ilman parlamentin valtuutusta. Kuva: Andrej Cukic / EPA

Unkarin hallituksen kansainvälisen viestinnän toimisto vahvistaa STT:lle, että se on lähettänyt anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä maan hallintoa kritisoineille tahoille.

Kirjeet liittyivät Unkarissa maaliskuun lopulla hallitukselle annettuihin poikkeusvaltuuksiin. Hallitus sai tuolloin toistaiseksi voimassa olevan valtuudet hallita maata ohi parlamentin, mikä herätti myös kansainvälistä kritiikkiä ja huolta maan demokratian tilasta.

Esitykset poikkeusvaltuuksien purkamisesta annettiin tällä viikolla, ja niiden myötä poikkeustilan odotetaan poistuvan kesäkuun loppupuolella. Toimiston mukaan maan demokratian tilaa arvioitiin väärin perustein.

– Olemme jakaneet kirjettä usean diplomaattiedustustomme kautta niille mediajulkaisuille ja muille kansainvälisille tahoille, jotka levittivät tätä perusteetonta kritiikkiä, ehdottaen heille, että tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi, toimisto kirjoittaa vastauksessaan.

Ylen päätoimittaja: "Poikkeuksellinen hyökkäys vapaan median toimintaa ja sananvapautta kohtaan"

Turun yliopiston valtio-opin dosentti Heino Nyyssönen on yksi paimenkirjeen vastaanottajista.

– Unkarin hallituksen yhteydenotto liittyy siihen, että olen sanonut Unkarin alkavan näyttää diktatuurilta, Unkari-asiantuntija Heino Nyyssönen sanoo Ylen haastattelussa.

Myös Yle on saanut samantyyppisen kirjeen kuin Nyyssönen. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kummeksuu Unkarin valitsemaa linjaa.

– Kirje ja Unkarin Suomen suurlähettilään kommentointi julkisuudessa on erittäin poikkeuksellinen hyökkäys vapaan median toimintaa ja sananvapautta kohtaan.

Helsingin Sanomat on kertonut, että anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä on saanut myös europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.), Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta ja Helsingin Sanomat itse.

Lue myös:

.
.