"Nämä ovat meidän ylioppilasjuhlamme"

Toukokuun viimeisenä lauantaina Vantaan Vaskivuoren lukion entiset ja nykyiset opiskelijat juhlivat valkolakkia olosuhteista huolimatta. Yle seurasi heidän päättäjäisiltaansa.

18:00: Antti Komulainen, 18, tapaa ystävänsä lauantai-iltana Helsingin keskustassa. Tavoitteena on suunnata Eiranrantaan juhlistamaan joukon hännillä kulkevien Senna Virolaisen, 19, (vas.) ja Isa Seleniuksen, 18, valkolakkia.

18:10: Joukko siirtyy Rautatieaseman lähelle ruokakauppaan. Kauppa on täynnä. Pihla Kujansuu, 20, ottaa matkaansa oluet.

18:30: Ratikan ikkunasta vilahtelee ihmispaljous. Ystäväpiiri on tavannut toisensa lukion ensimmäisellä vuodella Vantaan Vaskivuoren lukiossa.

Heitä yhdistää myös Hesburger ja työ pikaruokalassa – vaikka Pihla (istumassa) on työskennellyt kilpailevalla ketjujätillä.

18:50: Eiranrannassa ei näy häikäisevän auringon lisäksi häivähdystäkään koronan tuomasta pelosta – puistoon on pakkautunut runsaasti ihmisiä. Henriikka Aho, 18, ehdottaa kilistystä.

Vaskivuoren lukion valmistujaisseremonia striimattiin lauantaiaamuna Youtubesta. Vaikka päättäjäisten ja juhlallisuuksien peruminen oli pettymys, ainakin lakki on päässä.

Nämä ovat ne meidän ylioppilasjuhlamme

Senna Virolainen

Virolainen on hakenut lukemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistoon. Isa Selenius (vas.) on saanut työtä uudestaan Hesburgerilta. Kesän tienesteistä ei siis ole huolta, vaikka tulevaisuuden mahdollisesti apeat talousnäkymät synkistävät.

19:15 Pihla Kujansuu on noussut ylös pitämään puheen.

20:00 Puska, meri vai limainen puiston vessa? Osa poistuu viimeksi mainittuun vaihtoehtoon, osa lähtee kauppaan hakemaan juomiin täydennystä.

20:10: Tätä on odotettu: Ystäväpiirin jäsen Essi Kalliojärvi, 19, saapuu treffeiltään täydentämään ryhmää.

Keskustelua käydään korona-ajan tinderöinnin lisäksi tulevan kesän deittimahdollisuuksista.

20:30 Vessasta palaavat kertovat pitkästä jonosta ja miehestä, joka yritti lahjoa itsensä ihmisletkan etuasemille kympillä. Kauppaan menijöille soitetaan. Antti lisää, että hänen illan virkistysbudjettissaan on jäljellä "9 euroa ja 40 senttiä".

20:50 Aurinko alkaa hiljalleen laskea ja ihmiset tulla läheisimmiksi. Myös Vaskivuoren lukiolaisten ystäväpiirissä juodaan toisten pulloista, onhan riski otettu jo tullessa ihmisten ilmoille.

Jos kyseessä olisi normaali päättäjäisviikonloppu, oltaisiin "jo baarin jonossa". Se olisi kuitenkin vain pelkkä rituaali.

21:30 Kaupassa olleet palaavat pitkän odotuksen jälkeen saalineen. Illan hämärtymisestä huolimatta tarkoitus on jatkaa pitkälle yöhön, mutta puistoetkoilta ei poistuta baariin, vaan kotiin.

Tekijät

Teksti

Fanni Kangasvieri

Kuvat

Tiina Jutila

Julkaistu 31.5.