"Jännittää hirveästi", sanoo uimavalvoja – katso tästä, miten Suomi avautuu maanantaina

Moni julkinen paikka avaa ovensa jälleen yleisölle. Katso tästä jutusta lista, mikä kaikki muuttuu.

koronaviruspandemia
Radamed Samaniego Castillo / Uimavalvoja /Kumpulan maauimala / Helsinki 30.05.2020
Uimavalvoja Radamed Samaniego Castillo valvoo maanantaista lähtien, että yhdellä uimaradalla ui enintään kymmenen ihmistä kerralla. Jouni Immonen / Yle

Kumpulan maauimalassa Helsingissä oli viikonloppuna täysi tohina päällä, kun uimalaa valmisteltiin uimareiden sisääntuloa varten.

Maauimalat saavat uimahallien tavoin avata ovensa samalla, kun moni muukin koronarajoitus höllenee.

Katso jutun lopusta kattava lista, mikä kaikki maanantaina muuttuu.

Kumpulassa seinille ripustettiin ripeällä tahdilla uusia turvallisuusohjeita. Tiimiesimies Maritta Harjapää nosti paikoilleen muun muassa uudesta uloskäynnistä kertovan taulun.

Se on muutos aiempaan: sisään ja ulos käydään tänä kesänä ehdottomasti eri ovista. Niin varmistetaan, että eri aikoina uimassa käyvät asiakkaat eivät kohtaa.

Maritta Harjapää / tiimiesimies / Kumpulan maauimala / Helsinki 30.05.2020
Esimies Maritta Harjapää tiimeineen teki Kumpulan maauimalalasta koronaturvallisen.Jouni Immonen / Yle

Pandemiakesänä sääntöjä piisaa. Vierailu uimalassa saa kestää enintään kaksi tuntia. Saunat pysyvät kiinni.

Suihkuun pääsee, mutta pukuhuoneissa joka toinen koppi on suljettu, ettei vaatteita vaihdettaisi kylki kyljessä. Vesijuoksuvöitä ei lainata.

Uima-altaissa kullakin radalla saa olla kymmenen uimaria kerrallaan. Myös lastenallas on jaettu kolmeen osaan, joista jokaisella saa polskia kymmenen.

Uimareiden laskeminen on uimavalvojien tehtävä. Harjapää ei vielä osaa arvioida, millä tarkkudella he vaikkapa lasten altaan reunalla työhönsä ryhtyvät.

– Sitten kun siellä on se yhdestoista, niin enpä osaa vielä sanoa, mitä sitten tapahtuu. Toivon, että myös vanhemmat ottavat vastuuta.

 Kumpulan maauimala / Helsinki 30.05.2020
Altaat täyttyvät maanantaina vain puolilleen normaalista, kun uusia rajoituksia noudatetaan.Jouni Immonen / Yle

Myös Uimastadion avaa ovensa maanantaina. Sekä Uimastadionilla ja Kumpulassa kävijämäärä rajoitetaan 500 henkilöön.

Sitä varten suoritetaan tarkkaa laskutoimitusta. Kun sisällä on maksimimäärä ihmisiä, kuulutus ilmoittaa jonottajille, että uimala on täynnä.

Sen jälkeen poistuvien laskenta alkaa uloskäynnillä.

Rajoitus venyttänee jonoja roimasti. Sitä varten Harjapää on maalannut asfalttiin tasaisin välein hymynaamaisia tikku-ukkoja.

– Tämä on Kumpulan versio, en halunnut perustekstiä turvavälistä. Lapsillekin kiva, kun voi näitä katsoa.

Maanantai jännitti koko uimalassa viikonlopun töitä paiskinutta tiimiä.

– Jännittää hirveästi. Tämä on uusi tilanne. Huomenna nähdään, miten kaikki saadaan toimimaan, uimavalvoja Radamed Samaniego Castillo sanoo.

Kumpulan maauimala. Ohjeet kuinka jonotetaan.
Tikku-ukot ohjaavat jonoon Kumpulan maauimalassa.Markku Rantala / Yle

Kahvilat ja ravintolat auki: "Vapaus koittaa, kiitos elämälle"

Myös ravintolat saavat avata sisätilansa maanataina liki kahden kuukauden tauon jälkeen. Oulunkyläläisessä Café Amoressa oli sunnuntaina vastassa kaksi iloista omistajaa.

– Vapaus koittaa, Kaspar Vahe hehkuttaa.

Hallitus on edellyttänyt, että asiakaspaikkoja täytyy sisällä rajoittaa puoleen normaalista. Myös turvallisuudesta täytyy huolehtia.

Vahelta avaaminen ei vaadi juurikaan erityisjärjestelyjä, sillä pienessä kahvilassa on normaalistikin vain muutama pöytä sisällä.

– Olen harkinnut seinälle kylttiä, että järjenkäyttö sallittu, Vahe naurahtaa.

Cafe amore avautuu 1.6.2020 . Helsingissä.
Kaspar Vahe kahvilansa ovella. Cafe Amoressa voi maanantaista lähtien nauttia lounaskeiton myös sisätiloissa. Markku Rantala / Yle

Asiakaspaikkojen rajaaminen ei koske terasseja. Vahe sanookin huomanneensa, että monet ravintolat ovat kasvattaneet niiden kokoa. Hän ei itse aio selvittää, saisiko parinkymmenen asiakkaan terassia laajennettua.

Vahe ja hänen puolisonsa Sisly Lehiste ovat pyörittäneet kahvilaa koko poikkeusajan.

Vahe kertoo, että osa naapuruston asukkaista on käynyt hakemassa lounaskeittoa päivittäin vain pitääkseen kahvilan pystyssä.

Myynti ei siksi ole täysin romahtanut. Kolmesta työntekijästä kaksi lomautettiin, mutta yhdelle on pystytty maksamaan palkkaa. Vahe ja Lehiste itse ovat painaneet töitä palkatta.

– Mutta meillä ei ole valittamista, kiitos elämälle, Vahe sanoo hymyillen.

Cafe amore avautuu 1.6.2020 . Helsingissä.
Sisly Lehiste paistoi sunnuntaina viimeistä kertaa korvapuusteja pelkästään mukaan otettaviksi.Markku Rantala / Yle

Kirjastoautot kiertävät koko kesän

Kirjastot ovat saaneet olla auki jo kolmisen viikkoa, mutta nyt vapautta on luvassa lisää.

Sisään saa jälleen jäädä lukemaan, opiskelemaan ja käyttämään tietokonetta. Kallion kirjastossa Helsingissä lauantaina asioinut Kyllikki Niemi odotti jo, mitä tauolla olleen lukupiirin kohtalosta päätetään.

– Se on vielä auki. Yksi vaihtoehto ovat digitapaamiset. Mutta kyllä olisi hyvä, että se olisi kirjastossa, että ihan fyysisesti näkisi ihmiset.

Kyllikki Niemi
Kallion kirjastossa asioinut Kyllikki Niemi kertoi lukeneensa kahteen kertaan poikkeusaikana lainassa olleet kirjat.Yle

Helsingissä kirjastoautot kiertävät poikkeukselliseti koko kesän.

Kirjastoauto-osaston päällikkö Mari Luolamaa kertoo, että perinteisen leikkipuistokiertueen lisäksi nyt mennään moneen muuhunkin paikkaan.

– Ei vieläkään tiedetä, missä kaikkialla kirjastoauton voi ensi kesänä bongata. Saatamme mennä toreille, puistoihin ja rannoille.

Sisään autoon ei ahtaisen tilojen vuoksi pääse, mutta kirjoja saa ovelta. Lisäksi kirjahyllyjä, tuoleja ja pöytiä saatetaan kantaa ulos, Luolamaa kertoo.

Kahvilat avautuvat 1.6.2020.
Moni rajoitus höllenee maanantaina, mutta toiminta ei vielä palaa entiselleen.Markku Rantala / Yle

Myös museot aukeavat ja urheilukilpailuja järjestetään – katso lista, mikä kaikki muuttuu

1. Museot

Museot avaavat ovensa maanantaina. Helsingin isot museot kuten Kiasma, HAM ja Ateneum aukeavat tiistaina, sillä ne ovat tavallisesti kiinni maanantaisin. Liput suositellaan ostamaan ennakkoon tai kortilla: käteinen ei käy maksuvälineenä lainkaan.

Kävijämäärien rajoitukset eivät virallisesti koske jatkuvaluonteista toimintaa, kuten museoita. Ne koskevat sen sijaan yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.

2. Huvipuistot

Huvipuistot valmistautuvat avaamaan ovensa vasta kesäkuun toisella viikolla. Linnanmäki aukeaa 12., Särkänniemi 13. ja Tykkimäki 6. kesäkuuta. Linnanmäki on kertonut rajoittavansa kävijämäärää neljäsosaan normaalista.

Turvatoimia on lukuisia: tiloja puhdistetaan usein, jonoja jaetaan plekseillä ja joissain laitteissa, esimerkiksi vuoristoradassa, jätetään yksi vaunu tyhjäksi seurueiden väliin, jotta turvavälit säilyvät.

3. Ravintolat ja kahvilat

Ravintolat ja kahvilat saavat avata sisätilansa lähes kahden kuukauden tauon jälkeen. Asiakkaiden määrää sisällä pitää vähentää puoleen normaalista. Rajoitus ei koske terasseja. Ravintolat saavat olla auki kello 6–23. Alkoholin myynti on sallittua kello 22 saakka.

4. Uimahallit, maauimalat ja yleiset saunat

Uimarannat, maauimalat ja uimahallit saavat luvan avata. Helsingissä Kumpulan maauimala, Uimastadion ja Allas Sea Pool aukeavat.

Uimahalleista vain osa avaa ovensa, ja esimerkiksi Helsingissä moni aukeaa vasta elokuussa. Yleisömäärän rajoitukset eivät koske uimahalleja, mutta Kumpulan maauimala ja Uimastadion rajoittavat kävijämäärän 500:aan.

Yleiset saunat saavat avata ovensa, vaikka uimaloissa ja -halleissa saunat pidetään pääosin kiinni.

5. Harrastustilat ja kesäleirit

Nuoriso- ja kerhotilat aukeavat. Myös lasten ja nuorten kesäleirit ja liikuntakurssit saavat alkaa maanantaina. Koululaisten kesäleirit ja muu toiminta Helsingin leikkipuistoissa pyörähtää käyntiin. Esimerkiksi alle 16-vuotiaiden leikkipuistoruokailu järjestetään normaalisti.

6. Urheilukilpailut

Urheilukilpailut ja esimerkiksi palloilusarjat voidaan aloittaa erityisjärjestelyin. Urheilutapahtumissa kokoontumisrajoitus 500 henkeä. Tähän lasketaan sekä urheilijat että yleisö.

7. Teatterit

Teatterit saavat jatkaa toimintaansa, mutta käytännössä ainakin isoimmat tekevät niin vasta kesän jälkeen. Esimerkiksi Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa näytökset alkavat pyöriä uudelleen syksyllä.

Osa isommista kesäteattereistakin on siirtänyt esityksensä kesään 2021. Tähän on päädytty esimerkiksi Suomenlinnassa. Pienempi Mustikkamaan kesäteatteri taas toimii yleisörajoitusten puitteissa.

8. Kirjastot ja kulttuuritalot aukeavat

Kirjastot ovat olleet auki jo kolmisen viikkoa, mutta maanantaista lähtien tiloissa saa jälleen oleilla tietokoneita käyttäen, sanomalehtiä ja kirjoja lukien sekä opiskellen. Osa kirjastoista laajentaa aukioloaikojaan.

Helsingissä kirjastoautot eivät pidä taukoa, vaan kiertävät koko kesän ympäri kaupunkia esimerkiksi rannoilla ja toreilla.

9. Kokoontumisrajoitus nousee 50 henkilöön

Suositus enintään 10 hengen kokoontumisrajoituksesta nousee maanantaista alkaen 50 henkeen. Rajoitus koskee sisä- ja ulkotiloissa järjestettyjä julkisia tilaisuuksia. Näissä rajoissa saa siis järjestää esimerkiksi mielenosoituksia.

Rajoitus ei koske yksityisiä tilaisuuksia, mutta suositeltavaa on, ettei niitäkään järjestettäisi yli 50 hengelle. Enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin.

10. Matkustaminen

Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.

Ulkomaille matkustamista ei edelleenkään suositella. Muut maat ovat sen sijaan höllentäneet suosituksia. Esimerkiksi Viro päätti viime viikolla, että suomalaiset saavat kesäkuussa matkustaa maahan ilman karanteenia. Sen sijaan Suomeen palaajien pitäisi edelleen pysytellä kahden viikon karanteenissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo toivovansa, että hallitus saisi sovittua ulkomaille matkustamisen rajoituksista viimeistään keskiviikkona.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 1.6. klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Näin oluthanat, terassit ja ravintolat avataan kesäkuun alussa – katso hallituksen päätökset tiivistetysti tästä

Baarinpitäjä Tuomas Sara pettyi koronatukiin: “Olen ollut raivoissani, tämä homma on mokattu perusteellisesti”