Ainakin neljä kuollut väkivaltaisuuksissa Yhdysvalloissa – liikkumiskielto kymmeniin kaupunkeihin, katso video viime yön tapahtumista

Poliisiväkivallan vastustamisesta alkunsa saaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viidettä päivää.

mielenosoitukset
Mielenosoitukset ja mellakat jatkuvat Yhdysvalloissa
Mielenosoitukset ja mellakat jatkuvat Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa poliisiväkivallan vastustamisesta alkunsa saaneet mielenosoitukset jatkuvat viidettä päivää. Eri puolilla maata on osoitettu mieltä afroamerikkalaisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun George Floyd, 46, kuoli maanantaina. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Lue lisää:Tästä Minneapolisin mielenosoituksissa on kyse: ”Meistä tuntuu kuin polvi olisi meidän kaikkien niskalla”, kuvaa tilannetta paikallispoliitikko

Esimerkiksi Nashvillessä Tennesseessä nähtiin viime päivistä tuttu kaava: rauhanomaisena alkaneet mielenosoitukset kärjistyivät iltaa kohden levottomuuksiksi ja ilkivallanteoksi.

Nashvillen pormestari John Cooper julisti tänään kaupunkiin hätätilan.

Illan pimetessä mellakoitsijat rikkoivat rakennusten ikkunoita ja esimerkiksi Nashvillen oikeustalo sytytettiin palamaan ja rasistisista näkemyksistä tunnetun poliitikon patsas kaadettiin.

Poliisi vastasi mellakointiin kyynelkaasulla. Tennesseen kuvernööri Bill Lee määräsi kansalliskaartin kaduille rauhoittamaan tilannetta.

Mielenosoittajan kasvoille kaadetaan Minneapolisissa maitoa sen jälkeen kun poliisi suihkutti häntä kohti pippurisumutetta 30. toukokuuta 2020.
Mielenosoittajan kasvoille kaadetaan Minneapolisissa maitoa sen jälkeen kun poliisi suihkutti häntä kohti pippurisumutetta 30. toukokuuta 2020.Tannen Maury / EPA

Minnesotan koko kansalliskaarti hälytettiin apuun

Useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa kansalliskaartin on määrä liittyä rauhoittamaan protesteja.

Näin on tehty jo esimerkiksi Washingtonissa, jossa joukkoja on lähetetty Valkoisen talon turvaksi, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Minnesotassa koko osavaltion kansalliskaarti määrättiin Minneapolisiin ja St. Pauliin tilanteen takia. Myös poliisi kovensi otteitaan ja hajotti lauantai-iltana Minneapolisiin kerääntyneitä mielenosoitusjoukkoja kyynelkaasulla ja kumiluodein. Viranomaisten mukaan tilanne Minneapolisissa on saatu hallintaan.

Myös Georgia, Kentucky, Wisconsin, Colorado ja Ohio ovat pyytäneet kaartilaisia apuun.

Monin paikoin on määrätty ulkonaliikkumiskieltoja lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. CNN:n mukaan ulkonaliikkumiskielto on voimassa ainakin 25 kaupungissa.

Uutistoimisto AP:n laskelmien mukaan lähes 1400 ihmistä on pidätetty 17 eri kaupungissa torstain jälkeen.

Valkoisen talon edustalla mielenosoittaja on kohottanut kyltin, jossa lukee "Lopettakaa meidän tappamisemme" 30. toukokuuta 2020.
Valkoisen talon edustalla mielenosoittaja on kohottanut kyltin, jossa lukee "Lopettakaa meidän tappamisemme" 30. toukokuuta 2020.Jim Lo Scalzo / EPA

Ainakin neljä kuollut ampumisissa

Sunnuntaina yksi ihminen kuoli ja neljä loukkaantui ampumisessa Indianapolisissa varhain sunnuntaiaamuna, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan kyseessä on neljäs protesteihin liittyvä kuolemantapaus.

Kalifornian Oaklandissa poliisi kuoli perjantaina laajojen protestien yhteydessä tapahtuneessa ampumisessa.

On epäselvää, liittyikö ampuminen suoraan poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenosoituksiin.

Viranomaiset antoivat lauantaina ymmärtää, että ampuminen saattaa liittyä ilmiöön, jossa ääriryhmät kaappaavat rauhanomaiset mielenosoitukset omiin tarkoituksiinsa.

Viranomaiset kuvailivat tapahtumia kotimaan terrorismiksi. Toinen poliisi haavoittui vakavasti ampumisessa.

Ensimmäinen kuolema sattui Minneapolisissa keskiviikkona, kun 43-vuotias mies ammuttiin panttilainaamon edustalla. Perjantaina Detroitissa 21-vuotias mies ammuttiin autoonsa lähellä mielenosoitusaluetta.

Trump ja Biden tyrmäävät tuhotyöt

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on syyttänyt väkivaltaisuuksista äärivasemmistoa. Trumpin mukaan mellakat tahraavat Floydin muistoa.

– Emme voi sallia sitä, että pieni rikollisten ja vandaalien ryhmä tuhoaa ja hävittää kaupunkejamme ja yhteisöjämme, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trumpin mukaan maan hallinto tulee lopettamaan väkivaltaisuudet.

Myös demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden on ottanut kantaa laajoihin levottomuuksiin.

– Mielenilmaukset tällaisen julmuuden jälkeen ovat välttämättömiä ja oikeutettuja. Tämä on amerikkalainen tapa vastata asiaan. Sen sijaan tuhopoltot ja järjetön hävitys eivät sitä ole. Väkivalta, joka vaarantaa muiden elämän ei ole. Väkivalta joka ajaa tuhoon liikeyrityksiä, jotka palvelevat yhteisöjä ei ole, Bidenin lausunnossa sanottiin uutiskanava CNN:n mukaan.

Lue myös:

Poliisiväkivallan synnyttämä viha leimahti liekkeihin eri puolilla Yhdysvaltoja – viime yönä puhkesi mellakoita, jollaisia ei ole nähty vuosiin

Poliisille syyte George Floydin kuolemasta Minneapolisissa – protestit jatkuneet eri puolilla USA:ta, kuvernööri: "Kyse on kaaoksesta"

Tästä Minneapolisin mielenosoituksissa on kyse: ”Meistä tuntuu kuin polvi olisi meidän kaikkien niskalla”, kuvaa tilannetta paikallispoliitikko

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT