Trump lykkää sittenkin kaavailemaansa G7-huippukokousta – arvosteli G7-ryhmää vanhanaikaiseksi

Aiemmin lauantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti, että ei aio osallistua Trumpin kaavailemaan henkilökohtaiseen G7-tapaamiseen.

G7
Trump puhujapöntössä, taustalla näkyy Yhdyvaltain lipun pun-valkoiset raidat.
Trump kertoi haluavansa kutsua laajennettuun huippukokoukseen mukaan Venäjän, Etelä-Korean, Intian ja Australian nykyisten jäsenmaiden lisäksi.Oliver Contreras / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo sittenkin lykätä kaavailemaansa G7-johtajien henkilökohtaista tapaamista syksyyn.

Trump ilmoitti myös aikovansa kutsua lisää maita kokoukseen, sillä hänen mielestään nykyiset jäsenmaat eivät edusta kunnolla koko maailmaa. Trump arvosteli G7-ryhmää vanhanaikaiseksi.

Hän ilmoitti kutsuvansa syksyn laajennettuun kokoukseen Venäjän, Etelä-Korean, Australian ja Intian nykyisten jäsenmaiden lisäksi.

Trump oli suunnitellut pitävänsä tapaamisen Valkoisessa talossa ja osittain myös Yhdysvaltain presidentin loma-asunnolla Camp Davidissa heinäkuussa. Valkoisen talon mukaan kyseessä olisi "voimannäyttö" tilanteessa, jossa maailman talous on vaipunut koronaviruspandemian vuoksi pahasti pakkaselle.

Aiemmin lauantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel kuitenkin ilmoitti, että ei aio osallistua G7-tapaamiseen.

Hallituksen edustajan mukaan Merkel on sitä mieltä, että koronavirustilanne on edelleen niin paha, että hän ei voi henkilökohtaisesti osallistua kokoukseen.

Merkel on ensimmäinen johtaja, joka on suoraan kieltäytynyt tulemasta. Muut G7-johtajat ovat suhtautuneet tapaamiseen varovaisen myönteisesti.

Ennen Trumpin viime viikolla tekemää ehdotusta ajatuksena oli, että G7-johtajat tapaisivat videolinkin välityksellä.

Lue myös:

Trumpin mielestä G7-maiden johtajat voisivat tavata Yhdysvalloissa jo kesäkuussa

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT