Hyppää sisältöön

Museot, kirjastot ja liikuntapaikat avautuvat jälleen – katso täältä, miten koronarajoitusten höllennys näkyy Pohjois-Karjalassa

Palveluita aletaan avata ympäri Pohjois-Karjalaa maanantaina.

Pielisen museon pihapiiriä Lieksassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kunnat käynnistävät uudelleen lähipalveluja, joita suljettiin koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Oviaan availevat maanantaista lähtien kirjastot, liikuntatilat, nuorisotalot, museot ja muut kulttuurikohteet.

Myös kerhoja ja leirejä aletaan jälleen järjestää.

Listasimme artikkeliin tietoja palvelujen aukeamisesta Pohjois-Karjalassa.

Liikuntapaikkoja avataan vaiheittain

Joensuu Areena, toinen harjoitusjäähalleista, maaseutualueen kuntosalit sekä sellaiset keskusta- ja maaseutualueen sisäliikuntapaikat, joissa on ennakkoon varattuja vuoroja, avaavat ovensa maanantaina, Joensuun kaupunki tiedottaa. Toinen harjoitusjäähalli avataan 3.6.

Maaseudun kuntosaleja lukuunottamatta sisäliikuntapaikat ovat vain seurojen ja urheiluakatemian käytössä ennakkoon varattujen vuorojen mukaisesti.

Kesäkuun alussa avataan myös ulkoliikuntapaikkojen ja ulkoilukeskusten pukuhuone- ja vessatilat sekä Vekaruksen varaustupa. Varaustuvan asiakasmäärää on pienennetty normaalista.

Rantakylän uimahalli avataan 8.6. hieman tavallista lyhyemmillä aukioloajoilla. Saunat ja kuntosali eivät ole käytössä. Myös yhtä aikaa uimahallissa olevaa yleisön määrää joudutaan rajoittamaan.

Museoiden näyttelyihin pääsee tutustumaan

Joensuun museot avaavat ovensa 1. kesäkuuta aluksi supistetuin aukioloajoin. Kesäkuussa museot ovat auki vain arkisin, ma–ti ja to–pe kello 10–16 ja keskiviikkoisin 10–19. Heinäkuusta eteenpäin museot ovat myös viikonloppuisin avoinna. Joensuun Bunkkerimuseo pidetään suljettuna koko kesän.

Carelicum avaa ovensa jälleen 1. kesäkuuta. Se palvelee aluksi lyhennetyin aukioloajoin. Myös Pohjois-Karjalan museo Hilma on auki kesäkuun alusta lähtien. Lasten satukaupunki Mukulakatu ei avaa oviaan vielä kesäkuussa, vaan sen avautumisesta tiedotetaan myöhemmin.

Kopin museo Nurmeksessa sekä Ilomantsin Museosäätiön museokohteet Parppeinvaaran runokylässä sekä Möhkön ruukilla avaavat ovensa yleisölle maanantaina.

Myös Lieksassa Pielisen museo sekä kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakoti ja Paaterin kirkko avautuvat yleisölle 1. kesäkuuta. Museossa sovelletaan 50 hengen kokoontumisrajoituksia, joten Pielisen museon perinnepäivä sekä Evan ja Paavon päivä Paaterissa joudutaan perumaan.

Lasten ja nuorten kesätoimintaa aloitellaan

Lasten ja nuorten kesätoiminta käynnistyy kesäkuun alusta alkaen Kontiolahdella. Ilmoittautuminen Kontiolahden lasten ja nuorten kerhoihin ja leireihin on käynnissä. Liikuntapalvelujen kerhoissa ja uimakouluissa osallistujamääriä rajoitetaan ja toiminnot järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.

Nuorisotilat aukeavat ikäryhmittäin siten, että yhtäaikainen kävijämäärä ei ylitä annettuja rajoituksia. Nuorisopalveluissa hyödynnetään ulkoalueita ja kokeillaan muun muassa metsänuokkaria. Nuorisopalvelujen leiritoiminta käynnistyy myös suunnitellusti, Kontiolahden kunnasta kerrotaan.

Kolin Luontokeskus Ukko avautuu

Kolin luontokeskus Ukko avaa ovensa 1. kesäkuuta. Luontokeskuksessa huolehditaan turvaväleistä, mutta maksimihenkilömäärää ei ole säädetty. Turvavälien varmistaminen saattaa kuitenkin edellyttää asiakasmäärien rajoittamista ruuhka-aikoina.

Kirjastoissa pääsee jälleen valitsemaan itse aineistoa

Kirjastot avautuvat maanantaista alkaen rajoitetuin palveluin. Varausten noutopalvelu käynnistyi jo aiemmin. Koko Pohjois-Karjalan kattavasta Vaara-kirjastojen verkkosivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että lainauspalvelu palaa normaaliksi kesäkuun alusta.

Joensuun seutukirjastossa ei kuitenkaan toistaiseksi järjestetä tapahtumia, ja varattavat tilat ovat poissa käytöstä. Myös asiakaskäyttöön varattuja istumapaikkoja ja tietokoneita on vähennetty kirjastoissa.

Joensuun seudun kirjastoautot palaavat reiteilleen 1. kesäkuuta alkaen. Autoihin pääsee sisälle vain neljä asiakasta samaan aikaan.

Omatoimikirjastot ovat toistaiseksi pois käytöstä.

Kirkkojen ovet aukenevat

Jumalanpalveluksiin on mahdollista taas osallistua kesäkuun alusta alkaen. Joensuun kirkoissa jumalanpalveluksiin voi osallistua enintään 50 ihmistä, Joensuun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä kertoo.

Kokoontumisrajoitusten vaiheittainen purkaminen mahdollistaa myös rippikoulujen järjestämisen lähiopetuksena. Joensuun seurakunnissa tämän kesän rippikoulut järjestetään turvallisuussyistä päivärippikouluina.

Seurakuntayhtymän Vaivion kurssikeskuksessa ja Hietajärven leirikeskuksessa ei järjestetä touko–elokuussa lainkaan seurakuntien leirejä. Rippikoulujen lisäksi myös muut kesälle suunnitellut leirit toteutetaan mahdollisuuksien mukaan päivätoimintana.

Kahvilat, baarit ja ravintolat saavat avata ovensa

Ravintolat ja kahvilat avataan asiakkaille tietyin rajoituksin samaan aikaan koko maassa maanantaina. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa avaa useita ravintoloitaan kesäkuussa.

Ravintoloiden täytyy rajoittaa asiakaspaikkojaan puoleen normaalista, mutta terasseille vastaavaa rajoitusta ei ole tehty. Joensuussa kaupunki suhtautuu lähtökohtaisesti myönteisesti ravintoloiden terassien mahdollisiin laajennuksiin.

Lue myös:

.
.