Kirjastoikävä helpottaa tänään – Keuruulla saa lainata tänä kesänä kirjastosta myös grilliä

Keuruun kirjastotoimenjohtaja arvioi, että erityisesti lehtilukusalien käyttäjät ilahtuvat kirjastopalvelujen avautumisesta.

Keuruu
Kirjasto.
Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Pääosa kuntien ja kaupunkien kirjastoista (siirryt toiseen palveluun) (keskikirjastot.fi) avaa maanantaina 1. kesäkuuta ovensa lähes täysimittaiseen käyttöön koronasulun jälkeen.

Sekä lainaaminen että lehtien lukeminen on kirjastoissa taas sallittua.

Aukioloajat voivat olla paikoin tavallista suppeampia samoin palvelutarjonta.

Turvavälien pitämistä varmistetaan monissa kirjastoissa opastein ja tilajärjestelyin.

Kirjastoautojakin palaa reiteilleen, mutta yhtä aikaa autoon tulevien määrää rajoitetaan.

Kirjastojen omatoimiaukioloajat ovat edelleen pääosin keskeytyksissä, koska ilman henkilökuntaa turvallisuutta ei pystytä varmistamaan.

Hallitus linjasi toukokuun 4. päivänä, että aineiston uloslainaaminen kirjastoista on sallittua saman tien.

Useat kirjastot ovat tämän perusteella sallineet varattujen kirjojen noutamisen jo toukokuussa.

Vaikka kirjastot ovat olleet kiinni, on poikkeuskevät innostanut suomalaisia kirjallisuuden pariin.

Lukukeskuksen teettämän kyselyn mukaan aikuisista joka neljäs on kertonut lukeneensa tavallista enemmän kevään aikana ja neljännes vanhemmista on lukenut lapsilleen enemmän koronakevään mittaan.

Keuruun kirjastotoimenjohtaja Johanna Hämäläinen uskoo, että kirjastojen merkitys on koronasulun aikana kirkastunut entisestään.

– Asiakkailta olemme saaneet koko sulun aikana kovasti palautetta, että meitä on kaivattu ihan hirveästi. Ihmiset ovat innolla tulossa kirjastoon, kun avataan ovet kunnolla. Keskikirjastojen yhteisten e-aineistojen käyttö on todella paljon lisääntynyt sulkuaikana ja siihen reagoitiin niin, että hankittiin lisää lisenssejä, sanoo Hämäläinen.

Hämäläinen arvioi, että erityisesti kirjastojen lehtilukusalien käyttäjät ilahtuvat rajoitusten purusta.

– Sellaista palvelua ei ole oikein missään ollut nyt tarjolla, kun ravintolat ja kahvilatkin ovat olleet kiinni.

Hämäläinenkin on kaivannut asiakastyötä.

– Itsellekin on kirkastunut asiakkaiden kohtaamisen merkitys. Meillä on ollut kova ikävä asiakkaita. On ollut ihan eri asia työskennellä suljettujen ovien takana kuin asiakkaiden kanssa, vaikka etänä on jonkin verran asioitukin.

Keuruu pääkirjasto on auki maanantaista lähtien kesäaukioloaikojen mukaan.

Tiloissa on siirretty kalusteita, harvennettu istumapakkoja, vähennetty tietokoneita ja mietitty jonotuskäytäntöjä, jotta turvavälit toteutuvat.

Keuruun pääkirjastosta voi lainata tänä kesänä myös ensimmäistä kertaa grilliä.

Keuruulla on keskusteltu myös siitä, voisiko kirjasto lainata soutuvenettä. Tämä voisi toimia niin, että vene olisi kirjaston läheisessä rannassa ja airot voisi hakea kirjastosta.

– Meillä on tavaran lainauksesta jonkin verran kokemusta ja sillä perusteella sanoisin, että kyllä grillikin lähtee lainaan. Kirjastomme on aiemmin lainannut liikuntavälineitä ja viime talvena kirjastosta sai lainaksi kausikorttia KeuPa HT:n jääkiekko-otteluihin, toteaa Hämäläinen.