Liikuntatiloja avataan koronarajoitusten lieventyessä – Kotkassa ja Kouvolassa pääsee jälleen uimaan

Liikuntatilojen avaamiseen liittyy lukuisia erikoisjärjestelyjä, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä.

liikuntatilat
Nainen ui Karhulan uimahallissa.
Ensimmäiset uimahallit avataan Kymenlaaksossa uimareille maanantaina. Arkistokuva.Juulia Tillaeus / Yle

Koronavirustilanteen takia suljettuja liikuntapaikkoja aletaan jälleen avata tästä päivästä lähtien.

Kotkassa Katariinan maauimalan ulkoallas ja suurin osa kaupungin kuntosaleista avataan maanantaina asiakkaille. Uimahallien kuntosalit pysyvät yhä suljettuina.

Kouvolassa kaikki kaupungin ylläpitämät kuntosalit pysyvät toistaiseksi suljettuina. Asiakkaiden käyttöön avataan maanantaina Urheilupuiston uimahalli ulkoaltaineen. Myös suurin osa kaupungin sisähalleista jatkaa toimintaansa.

Liikuntatilojen avaamiseen liittyy lukuisia erikoisjärjestelyjä, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä.

Vain joka toinen pukukaappi käytössä

Kouvolassa Urheilupuiston uimahallin pukutiloissa käytössä on vain noin joka toinen pukukaappi. Lisäksi joka toinen suihku on poistettu käytöstä.

– Järjestelyllä turvataan ohjeistuksia etäisyyksistä ja ehkä hygieniastakin, Kouvolan kaupungin liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen kertoo.

Uimahallin kassa seuraa avainten perusteella hallin kävijämääriä ja varmistaa, ettei pukuhuoneissa ole kerralla liikaa ihmisiä.

Uinti- ja hengenpelastusliiton ohjeissa (siirryt toiseen palveluun) suositellaan, että yleiset saunat pidetään toistaiseksi kiinni, koska turvavälien pitäminen on saunoissa hankalaa. Uimahallien saunat eivät ole toistaiseksi käytössä Kouvolassa eivätkä Kotkassa.

– Emme pysty takaamaan siellä turvaetäisyyttä. Saunat ovat kuitenkin sen verran pieniä, että sinne ei mahtuisi kovinkaan monta ihmistä, Teemu Mäkipaakkanen sanoo.

Myös allasosastoilla on voimassa erilaisia erikoisjärjestelyjä. Esimerkiksi turvaväleihin kiinnitetään huomiota.

– Altailla tulee noudattaa hygienia- ja etäisyyssuosituksia. Uimavalvojat valvovat sitä, miten paljon ihmisiä altailla on. Toki turvaväleistä annetaan vastuuta myös käyttäjille, Mäkipaakkanen sanoo.

Jos altailla on paljon väkeä, Urheilupuiston uimahallissa uidaan kierrosta koko altaan ympäri. Hiljaisempina aikoina voidaan uida myös ratoja pitkin.

Vesijuoksuvöitä saa tarvittaessa lainaksi uimavalvojilta, mutta kaupunki toivoo, että asiakkaat käyttäisivät omia vöitään.

Kuusankosken uimahalli avataan 20.7.2020 ja Valkealan sekä Inkeroisten uimahallit 3.8.2020. Jääharjoittelu alkaa 20.7.2020 Kouvolan jäähallissa.

''Kotkan tilanne on varsin turvallinen''

Kotkassa Katariinan uimalan sisäallas ja kuntosalit otetaan asiakaskäyttöön kesäkuun puolivälissä 15.6.2020. Karhulan uimahalli puolestaan avataan heinäkuun alussa 1.7.2020.

Kotkassa kaikki uimahallirannekkeet aktivoidaan käyttökuntoon 1.6.2020. Samalla myös kaikki kuntosalikortit aktivoidaan ja käyttökatkon aiheuttamat asiakashyvitykset ladataan korteille.

Käyttökatkon aiheuttamat asiakashyvitykset ladataan automaattisesti ennen katkoa ostettuihin uimarannekkeisiin Karhulan uimahallin palveluiden avautuessa 1.7.2020.

Toistaiseksi Kotkassa ei järjestetä ohjattua vesiliikuntaa, eivätkä kaupungin uimahallivälineet kuten vesijuoksuvyöt ole asiakaskäytössä. Tilojen siivousta ja hygieniaa tehostetaan, ja esimerkiksi pintojen putsaukseen kiinnitetään erityishuomiota.

Kotkan liikuntajohtaja Antti Mattila odottaa mielenkiinnolla, kuinka moni uskaltaa lähteä liikuntapaikkoihin. Mattilan mukaan nyt avattaville liikuntapaikoille pystytään järjestämään turvalliset olosuhteet.

– Kyllähän Kotkan tilanne on varsin turvallinen, ja ihmiset ymmärtävät sen. Yli 70-vuotiaat ovat soitelleet minulle henkilökohtaisesti, ja kysyneet voivatko he tulla liikkumaan. Olen sanonut, että kaikki voivat tulla ihan samalla tavalla ja yhtä turvallisesti.

Samalla kun Katariinan uimalan sisäallas ja kuntosalitilat avataan asiakaskäyttöön kesäkuun puolivälissä, virtuaalivesijumppataulut otetaan käyttöön sisäaltaassa.

Kotkassa saunat on tarkoitus ottaa käyttöön heinäkuun alussa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

"Jännittää hirveästi", sanoo uimavalvoja – katso tästä, miten Suomi avautuu maanantaina

Saksan tiukkoihin saunamajureihin kyllästynyt suomalainen saapui kesäksi Suomeen saunomaan – lempisauna olikin kiinni

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus