1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksityistiet

Oulun vaalipiirin kansanedustajat haluaisivat lisärahaa yksityisteiden kunnostukseen

Ylen kyselyyn vastanneista suurin osa kannatti lisärahan osoittamista yksityisteiden kunnostamiseen.

yksityistiet
Yksityistie ja siitä ilmoittavat kyltti Uusikaarlepyyssä
Yksityisteiden kunnostukseen kaivataan lisäpanostusta. Arkistokuva.Yle / Kjell Lindroos

Valtaosa Ylen Oulun vaalipiirin kansanedustajille lähetettyyn kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että valtion pitäisi tukea voimakkaammin yksityisteiden kunnostamista.

Yle kysyi pitääkö valtion tukea voimakkaammin yksityisteiden kunnostamista? Kyselyyn vastanneiden kansaedustajien halu lisärahan osoittamiseen ykistyisteiden kunnostuksen kuitenkin jakoi vastauksia puolueiden sisällä. Kokoomuksen Mari-Leena Talvitie vastasi ei, kun saman puolueen Janne Heikkinen vastasi kyllä.

– Koronan jälkeisessä talouselvytyksessä rata- ja väylähankkeet tulee nostaa isoon rooliin. Myös yksityisteiden kunnossapitoon tulisi kannustaa maltillisesti aikaisempaa enemmän, kertoo Heikkinen.

Perussuomalaisten Olli Immonen, Jenna Simula ja Sebastian Tynkkynen vastasivat kyllä. Keskustan edustajista Tuomas Kettunen, Mikko Kinnunen ja Juha Pylväs olivat myös lisätuen kannalla.

Pylväs muistutti yksityisteiden taloudellisesta merkityksestä.

– Pääosa metsätaloudemme puuhuollosta kerätään yksityisteiden varsilta. Samoin luonnontuotteet ja luonnon matkailukäyttö edellyttää toimivaa yksityistieverkostoa paloturvallisuuden ohella, kertoo Pylväs.

Kulunut talvi on ollut erityisen hankala tiestölle. Varsinkin rannikolla lämpötilojen sahaaminen nollan molemmin puolin on rikkonut tien pintoja ja hankaloittanut tilannetta. Korjausvelkaa yksityisteissäkin riittää.

Tukea on jo myönnetty lisää

SDP:n kansanedustajat Raimo Piirainen ja Tytti Tuppurainen olivat vastauksissaan eri näkökannalla. Tuppurainen vastasi kyllä ja Piirainen ei, mutta kumpikin muistutti siitä, että lisärahaa on jo myönnetty yksityisteille.

Tuppuraisen mukaan kuluvana vuonna perusväylänpidon rahoitusta on lisätty pysyvällä tasokorotuksella ja lisäksi perusväylänpitoon sisältyy 20 miljoonaa euroa yksityisteiden avustuksiin. Hallitusohjelmassa on sovittu vuosille 2020–2022 yhteensä 41 miljoonaa euroa, muistuttaa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen.

Vihreiden Jenni Pitko vastasi ei ja perusteli vastaustaan jo myönnetyllä lisärahalla.

– Yksityisteiden kunnostamista tuetaan jo tänä vuonna aikaisempaa enemmän.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen vastasi kyllä.

–Metsä- ja biotalouden merkitys taloudelle on iso ja panostukset yksityisteihin pitäisi nähdä yhteisenä. Ruotsissa valtio sijoittaa yksityisteihin n. 120 milj. eur vuodessa, kun Suomessa panostus on 15-20 milj. eur vuodessa. 40 milj. euron vuosittaisella lisärahalla saataisiin hiljalleen purettua yksityisteiden ja -siltojen korjausvelkaa, muistuttaa Kyllönen.

Suomen Tieyhdistys ry:n mukaan yksityisteiden ja metsäautoteiden yhteispituus on arviolta noin 330 000 kilometriä. Tästä pysyvän asutuksen käytössä olevia teitä noin 100 000 kilometriä, rakennettuja metsäautoteitä 120 000 kilometriä ja muita autolla ajettavia metsä- ja mökkiteitä noin 110 000 kilometriä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi