Hyppää sisältöön

Moni paikka avaa ovensa ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen – THL:n ylilääkäri: "Haluaisin muistuttaa, että pidetään ne turvavälit"

Muun muassa ravintolat, kirjastot ja museot avaavat ovensa tänään, mutta koronaviruksen vuoksi on tehty rajoituksia.

Miltä Suomen avautuminen näytti eri puolilla maata?
Miltä Suomen avautuminen näytti eri puolilla maata?

Tänään maanantaina moni paikka avasi ovensa noin kahden kuukauden kiinniolon jälkeen, kun koronarajoituksia lievennetään. Muun muassa ravintolat, kirjastot ja museot avautuivat, mutta tietyillä rajoituksilla: esimerkiksi ravintolassa asiakasmäärä pitää vähentää puoleen normaalista.

Lisäksi kokoontumisrajoitus nousee 50 henkilöön ja kotimaassa voi jälleen matkustaa, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.

Suorassa lähetyksessä kävimme katsomassa eri puolilla Suomea, miltä rajoitusten vapautuminen näytti.

Helsingin Kauppatorilla haastateltavana ollut THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi olevansa hyvällä mielellä rajoitusten purkamisesta, koska kevät on ollut monille raskas.

– Tuntuu, että nyt on toivoa ja normaalia elämää, mutta tietysti terveysasiantuntijana olen jonkun verran huolissani ja haluaisin muistuttaa ihmisiä, että pidetään ne turvavälit ja huolehditaan siitä käsihygieniasta.

Rajoitusten purkaminen voi lähettää ihmisille viestin, että nyt voi taas tehdä asioita normaaliin tapaan. Puumalainen kuitenkin huomautti, että koronatilanne voi muuttua rajoitusten purkamisen myötä jälleen huonommaksi.

– Nyt saa alkaa tehdä asioita varovasti, mutta täytyy olla koko ajan varautunut siihen, että tämä koronatilanne voi kuitenkin muuttua uudelleen vaikeammaksi. Yleensä menee pari viikkoa, että rajoitustoimien purun jälkeen nähdään, mikä tämä vaikutus on ollut.

Ravintoloitsija: "Vähän kuin uutta ravintolaa aukaisisi"

Kuopiossa ensimmäiset asiakkaat olivat jo odottamassa lounasajan alkamista ravintola Urbanin oven takana puoli yhdentoista aikaan. Asiakkaita riittikin lounaalla sekä terassin puolella että ravintolan salin puolella.

Ravintola Urbanin yrittäjä Anssi Kantelinen kertoi tunnelmien olleen hieman jännittyneet, kun ravintolat saivat tänään taas avata ovensa.

– Ei tiedä, millä tavalla ihmiset jakaantuu, onko vielä taka awayn hakijoita vai tuleeko suurin osa paikan päälle. Nyt on vähän kuin uutta ravintolaa aukaisisi. Jännityksen kanssa mennään eteenpäin, mutta hyvin näyttää porukkaa olevan ja se on positiivista, Kantelinen summasi.

Lahden maauimalassa lasketaan kävijöitä tänä kesänä tarkkaan

Lahden mäkimontun maauimalassa kävi viime kesän vilkkaimpana päivänä asiakkaita 1 800 ja koko kesän aikana vähän yli 40 000. Tänä kesänä asiakasmääriä tullaan seuraamaan huolella.

– Meillä on kassalla laskuri, ja kun 500 tulee täyteen, niin se on sitten yksi sisään yksi ulos. Voi olla, että täällä kuulutellaan tänä kesänä, että tällä hetkellä liikuntapaikkamme on täynnä, maauimalan uimavalvonnasta vastaavan Sporttiturva Oy:n yrittäjä Vesa Kälviäinen kertoi.

Uima-allasetiketistä muistutetaan Lahden maauimalassa esimerkiksi altaan läheisyydessä. Kuva: Petri Niemi / Yle

Toistaiseksi maauimalan saunat eivät ole käytössä ja pukutiloissa käytössä on vain joka kolmas pukukoppi. Maauimalassa turvaväleistä muistutetaan muun muassa kuulutuksin, mutta ihmisillä on myös oma vastuu huolehtia asiasta.

– Annetaan toisille tilaa. Toki meidän uinninvalvojat muistuttavat asiasta, kun on mahdollista ja tarpeellista. Ehkä enemmän voi olla se ongelma täällä aurinkorinteellä, kun tulee se todella hieno päivä ja rinne tulee auringonottajia täyteen, Kälviäinen pohti.

Voit katsoa koko suoran tästä.

Lue myös:

.
.